9. 7. 2008

Kadetinje na EO zasedle 5. mesto

Minuli vikend se je v Gotenburgu, najbolj južnem mestu Švedske, končalo odprto evropsko prvenstvo za dekleta, rojena leta 1990 in mlajše. Tekmovanje, ki ga je organizirala Evropska rokometna zveza, je bilo vpeto v dogajanje največjega rokometnega turnirja za mlade na svetu, Partille Cupa, na katerem je sodelovalo 900 ekip iz 50 držav. Vse skupaj je bilo udeleženih 16.000 rokometašev in rokometašic iz vseh kontinentov sveta.

Izjemna organizacija, odlični pogoji in izvrstne rokometne predstave so zaznamovale 2. odprto Evropsko prvenstvo za kadetinje. Reprezentanco Slovenije so po žrebu uvrstili v skupino D, kjer se je pomirila z ekipami Finske, Nemčije, Litve in Hrvaške. Po kvaliteti so po pričakovanju izstopale Nemke, Hrvatice in Slovenke, ki so bile tudi glavne kandidatke za napredovanje. Naše mlade reprezentantke so se po remiju z Nemkami, zaradi slabše skupne razlike med danimi in prejetimi goli, uvrstile na drugo mesto v skupini in prenesle točko v naslednji del tekmovanja, kjer so jih čakali prvo uvrščeni ekipi iz skupine C, Norveška in Švedska. Tekmo s favorizirano Norveško so naša dekleta, razen kriznih petih minut (delni izid 6:0), odigrala odlično in v končnici postavila nasprotnice v podrejen položaj. Na žalost to ni bilo dovolj za zmago in v slabih treh urah je se je bilo potrebnopripraviti na nov boj proti domači reprezentanci Švedske.
Tekma, ki bi jih ob ugodnejšem razpletu pripeljala do boja za medalje, se ni odvijala po načrtih trenerjev Primoža Porija in Gregorja Pečovnika, saj so dekleta napravila preveč napak. Zadovoljiti so se morali s tretjim mestom v nadaljevalni skupi in bojem za peto mesto, kjer so naše reprezentantke popolnoma nadigrale Romunke, zmagale z osmimi zadetki in se tako uvrstile na končno peto mesto.

Celotno tekmovanje je odlično odigrala reprezentantka Sanja Gregorc, ki je bila izbrana za najboljšo krožno napadalko turnirja.V samem vrhu izbora za MVP tekmovanja sta se znašli tudi Slovenki, Tamara Mavsar in Ana Gros, a so nagrado podelili Nori Moerk, igralki zmagovalne ekipe Norveške, ki igra v prvi danski ligi, pri ekipi Bekkelaget.
Organizatorji so poskrbeli tudi za pester družabni program, saj se je na centralnem prizorišču v samem centru mesta, na tridesetih igriščih, odvijala prava rokometne veselica. Poleg tekem je zanimanje vzbujala rokometna vas »Handball Village« , kjer so bile predstavljene vse aktivnosti povezane z rokometom. Prav poseben čar je imela tudi otvoritvena slovesnost, kjer se je v Dvorani Scandinavium, v mimohodu pred 12.00 gledalci, predstavilo vseh 50 sodelujočih držav. V petek zvečer so organizatorji pripravili druženje za vse trenerje v sklopu katerega je potekal tudi žreb Lige prvakov in prvakinj za sezono 2008/09.
Uspeh Slovenije sta dopolnili tudi naši sodnici Karmen Zupan in Karmen Pozvek, ki sta delili pravico na tem tekmovanju in si z dobrim sojenjem prislužili naziv EHF Young Referees. V ta projekt je vključena kopica mladih sodniških parov iz vse Evrope, ki sodijo največja tekmovanja za mlade pod okriljemEHF in IHF.