22. 1. 2009

Znanih vseh dvanajst udeleženk drugega dela, katastrofa za Španijo in Rusijo

Po današnjih tekmah zadnjega kroga predtekmovanja na SP na Hrvaškem je znanih vseh dvanajst reprezentanc, ki se bodo v drugem delu pomerile v skupinah v Zagrebu in Zadru. To so Francija, Slovaška, Madžarska (skupina A), Hrvaška, Švedska, Južna Koreja (skupina B), Nemčija, Makedonija, Poljska (skupina C), Danska, Srbija in Norveška (skupina D). Za največji negativni presenečenji sta poskrbeli Španija in Rusija, ki bosta SP nadaljevali v predsedniškem pokalu v Poreču in Pulju za razvrstitev od 13. do 24. mesta.

Prvi strelec SP Kiril Lazarov (13 zadetkov) in Naumče Mojsovski (9) sta bila krvnika Rusov, ki so sicer dobro začeli (vodstvo s 4:1), Makedonci pa so prvič povedli šele v 22. minuti (11:10). Po osmih minutah drugega polčasa si je makedonska reprezentanca priigrala že pet zadetkov prednosti (22:17) in suvereno nadzorovala potek tekme. Ko je Stevče Alušovski osem minut pred koncem povišal na 31:24, je bil zmagovalec odločen. Makedonci so se prebili v drugi del tekmovanja (med dvanajst najboljših na svetu bodo prenesli dve točki s tekme proti Poljski), Ruse pa čaka nastop v "tolažilnem" Predsedniškem pokalu za uvrstitev od 13. do 24. mesta.

V skupini A v Osijeku sta Slovaška in Romunija v neposrednem dvoboju odločali o tretjem potniku v drugi del SP. Slovaki so po zaslugi odličnega vratarja Richarda Stochla (17 obramb) ter strelsko razpoloženih Petra Kukučke (8), Daniela Vala (6) in Martina Stranovsega (5) celoten prvi polčas zaostajali za Romuni, v drugem pa so poskrbeli za preobrat. Prvič na tekmi so povedli šele v 34. minuti (15:14), Romunom je uspelo le še enkrat izenačiti (19:19), Kukučka pa je z dvema odločilnima zadetkoma (za 26:22 in 27:23) svoji reprezentanci, ki je v dodatnih kvalifikacijah izločila Slovenijo, zagotovil uvrstitev med najboljše na letošnjem SP.

Neverjetno enakovreden dvoboj med Južno Korejo in Španijo (24:23) v Splitu, na katerem je bil izid kar 17-krat izenačen, je bil odločen v zadnjih treh minutah, ko je za Azijce dvakrat zapored zadel v polno Yunsku Oh. V skupini D v Poreču sta se naprej že pred zadnjim krogom uvrstili obe skandinavski reprezentanci (Danska in Norveška), za preostalo vstopnico pa sta se borili Srbija in Brazilija. Ob pričakovani zmagi Srbov proti Arabcem (38:29) se je vse razpletlo že po tekmi med Egiptom in Brazilijo (25:22), zaradi zmage Egipčanov pa se je v drugi del uvrstila Srbija.

Zanimivo je, da so v vseh štirih skupinah prav v zadnjem krogu neposredni dvoboji med vodilnima reprezentancama odločali o prvem mestu. V ponovitvi finala s SP 2007 so Nemci (Lichtlein 17 obramb, Kraus 7 zadetkov, Glandorf 6) zlahka opravili s Poljaki s 30:23, aktualni olimpijski prvaki Francozi (Fernandez, Narcisse in Karabatić po 5) pa niso imeli težav z Madžari (27:22). Skandinavski derbi med Dansko (Hvidt 17 obramb, Hansen 10 zadetkov) in Norveško (Kjelling 9) je pripadel evropskim prvakom Dancem (32:28), Hrvaška (Čupić 8) pa je z 30:26 spravila na kolena Švedsko (Doder in Larholm po 7).

Peti krog (četrtek, 22. januarja):

Skupina A (Osijek):

15.00 Argentina - Avstralija 36:16 (15:8)

17.00 Slovaška - Romunija 28:23 (12:13)

19.00 Francija - Madžarska 27:22 (13:8)

Končni vrstni red: Francija 10, Slovaška in Madžarska po 7, Romunija 4, Argentina 2, Avstralija 0.

Skupina B (Split):

16.30 Kuvajt - Kuba 23:26 (9:12)

18.30 Španija - Južna Koreja 23:24 (15:14)

20.30 Hrvaška - Švedska 30:26 (14:13)

Končni vrstni red: Hrvaška 10, Švedska 8, Južna Koreja 6, Španija 4, Kuba 2, Kuvajt 0.

Skupina C (Varaždin):

15.30 Makedonija - Rusija 36:30 (15:14)

17.30 Nemčija - Poljska 30:23 (14:11)

19.30 Tunizija - Alžirija 36:25 (18:11)

Končni vrstni red: Nemčija 9, Makedonija in Poljska po 6, Rusija 5, Tunizija 4, Alžirija 0.

Skupina D (Poreč):

16.15 Srbija - Savdska Arabija 38:29 (21:13)

18.15 Egipt - Brazilija 25:22 (13:6)

20.15 Danska - Norveška 32:28 (16:14)

Končni vrstni red: Danska 10, Srbija in Norveška po 6, Egipt in Brazilija po 4, Savdska Arabija 0.