3. 2. 2009

Evropska univerzitetna elita v rokometu se bo junija zbrala v Ljubljani

Od 15. do 21. junija 2009 bo Ljubljana gostila četrto univerzitetno evropsko prvenstvo v rokometu. Za uvodno dejanje odmevnega dogodka so na novinarski konferenci poskrbeli Franjo Bobinac (predsednik Rokometne zveze Slovenije), Zoran Janković (župan MOL in častni predsednik RZS) in Andreja Kocijančič (rektorica Univerze v Ljubljani in predsednica Športne zveze Univerze v Ljubljani).

"Prvič v svoji zgodovini bo Univerza v Ljubljani organizirala tako veliko tekmovanje, kot je evropsko prvenstvo. Zavedamo se, da to ni lahek zalogaj, toda po drugi strani smo si to čast tudi zaslužili. Še posebno, ker je univerzitetna reprezentanca na lanskem EP v Nišu osvojila zlato kolajno. Naša univerza je v Evropi športno priznana, kar potrjuje tudi podatek, da je po športnih uspehih svojih študentov druga v Evropi. Letos bo podeljen tudi naziv najuspešnejše univerze v zadnjem desetletju, naš cilj pa je biti na prvem mestu," pravi prof. dr. Andreja Kocijančič, rektorica Univerze v Ljubljani.

Ljubljanski župan Zoran Janković pravi, da bi težko našel dokument (pismo o nameri o sodelovanju pri projektu četrtega univerzitetnega EP v rokometu), ki bi ga podpisal z večjim veseljem. "V njem je vse, kar cenim in imam rad. Rokomet imam zelo rad, Ljubljana pa je ponosna na univerzo, ki pomembno prispeva k temu, da je prestolnica najlepše mesto na svetu. Mestna občina Ljubljana bo pri organizaciji EP stala ob strani RZS in univerzi, predvsem z objekti, brezplačnimi prevozi in turističnimi ogledi mesta za udeležence tekmovanja, zagotovitvijo pogostitev za predstavnike delegacij udeležencev, promocijo dogodka in drugimi zadevami," je pojasnil župan Janković in v svojem optimističnem slogu dodal: "Pričakujem, da bo reprezentanca Slovenija osvojila kolajno. Najmanj zlato. Za žensko izbrano vrsto je to odlična priložnost, da prvič poseže po odličju."

Predsednik RZS Franjo Bobinac je prisotne najprej seznanil s podatkoma, da bo moško reprezentanco vodil Slavko Ivezič, žensko pa Primož Pori, kar sta potrdila tako strokovni svet kot predsedstvo zveze. "Denič je na lanskem tekmovanju v Nišu osvojil naslov evropskega prvaka, toda moško člansko reprezentanco, v kateri je Denič pomočnik selektorja Mira Požuna, čakajo prav junija najpomembnejši obračuni v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Avstriji leta 2010. Pri ženskah bo za univerzitetno reprezentanco Slovenije igralo tudi nekaj rokometašic, ki so članice članske izbrane vrste, zato je najbolj pravilno in logično, da je Pori tudi selektor obeh," je dejal Bobinac in še enkrat poudaril, da je rokomet bil in da ostaja kolektivni šport številka ena v Sloveniji.

"Kot sklepam iz besed sogovornikov, je zlata kolajna očitno že osvojena. Tako mi preostane le, da z igralci zavihamo rokave in se lotimo trdega dela" se je najprej pošalil selektor Slavko Ivezič. Deničev naslednik na univerzitetni klopi slovenske reprezentance  je vesel, da so tekmovalni cilji tako visoki: "Pred domačimi gledalci se moramo potegovati za najvišje mesto. V reprezentanci je nekaj igralcev, ki že trkajo tudi na vrata članske izbrane vrste. Čeprav je favorite težko napovedati, saj se igralski kader v vseh moštvih stalno spreminja, mednje zagotovo spadajo Poljska, Nemčija, Hrvaška, Srbija, Francija...Ne glede na razplet tekmovanja sem prepričan, da bomo na EP ime Ljubljane in Slovenije znova ponesli v Evropo in svet."

Na EP v Ljubljani bo nastopilo 16 moških in 10 ženskih reprezentanc (skupaj okoli 450 udeležencev), več podatkov o tekmovanju pa si je mogoče ogledati na spletni strani www.euchandball2009.com. Ob koncu novinarske konference sta dogovor o medsebojnem sodelovanju na področju univerzitetnega športa podpisala Rokometna zveza Slovenije (v njenem imenu predsednik Franjo Bobinac) in Slovenska univerzitetna športna zveza (predsednik prof. dr. Otmar Kugovnik).