13. 2. 2009

Celjani v pričakovanju nemških bogatašev

S tekmo proti nemškemu klubu Rhein-Neckar Löwen rokometaši Celja Pivovarne Laško začenjajo drugi del letošnje evropske lige prvakov. Slovensko-nemški dvoboj bo v soboto, 14. februarja, ob 18.25 v celjski dvorani Zlatorog.

 

Celjani drugi del začenjajo brez točk, Zagreb in Rhein-Neckar imata po dve (po dva remija na medsebojnih tekmah), na vrhu skupine pa je Chambery s štirimi. Nepričakovan prvenstveni poraz proti Slovanu (17:18) je samo še potrdil dejstvo, da so "pivovarji" v krizi, zato je bila več kot dobrodošla sredina ligaška zmaga proti Preventu (37:28). Proti Nemcem gostitelji ne bodo v popolni igralski zasedbi, kajti zaradi poškodb bodo manjkali Renato Sulić, Miha Gorenšek in Aleksej Peskov.

 

Tone Tiselj, trener Celja Pivovarne Laško: "Proti Nemcem pričakujem precej večjo sproščenost mojih igralcev, kajti to je tekma, na kateri lahko le dobimo, izgubiti pa nimamo skoraj ničesar. Svojo kožo moramo prodati čim dražje, predvsem pa moramo biti celotno tekmo maksimalno borbeni in ne dovoliti nasprotniku, da se razigra. Upam, da bo prisotna tudi podpora s tribun, kakršne smo bili doslej vajeni, kajti to bi poneslo našo ekipo. Jasno je, da je Rhein-Neckar trenutno ena najbolj kakovostnih ekip v Evropi in je poleg Ciudada Reala, Kiela, Hamburga in Zagreba med glavnimi kandidati za naslov evropskega prvaka."

 

Edvard Kokšarov, igralec Celja Pivovarne Laško: "Igralci smo pripravljeni dati vse od sebe in se boriti do zadnjega atoma moči. Pričakujemo težko tekmo, saj se zavedamo vrhunske kakovosti nasprotnika. Borili se bomo za celjski dres, za dvorano Zlatorog, tekma pa bo pokazala, kdo je boljši na igrišču. Kar se tiče tekme s Slovanom, smo si resnično želeli uspeha, a nam enostavno ni šlo. Vsak od nas želi dati maksimum od sebe, toda priznati moramo, da se nahajamo v krizi, iz katere pa se moramo čim hitreje izvleči. Ob tem bi želel še nekaj reči o žvižgih in komentarjih s tribun na tekmi s Preventom. Ne glede na to, na čigav račun letijo, se morajo tisti, ki to počnejo, zavedati, da to ni v dobro nas in kluba. Trenutno situacijo izkoriščajo le nasprotniki kluba, zato moramo stopiti skupaj ter tudi z navijači in njihovo podporo najti pot iz krize. Posamezno nam to ne bo uspelo, ampak le s skupnimi močmi." 

Predstavitev kluba Rhein-Neckar Löwen

Nemški klub ima trenutno največji proračun v rokometu na svetu, nastal pa je leta 2002 z združitvijo ekip Kronau in Ostringen. V prvo nemško ligo je napredoval šele leta 2004, leto pozneje pa se je preselil v Mannheim. Glavni pokrovitelj kluba je bogataš Dietmar Hopp oziroma njegovo podjetje SAP, ki je tudi lastnik nemškega nogometnega kluba Hoffenheim. V letih 2006 in 2007 se je klub uvrstil v finale nemškega pokala (prvič je klonil proti Hamburgu, drugič proti Kielu), lani je bil finalist evropskega pokala pokalnih zmagovalcev, kar pa vodstva in pokroviteljev ni zadovoljilo.

 

Za naslednjo sezono so se že dogovorili s trenerjem Zvonimirjem Serdarušićem-Noko, nekdanjim trenerjem Kiela. Iz tega kluba so želeli v svoje vrste zvabiti tudi Francoza Nikolo Karabatića in Slovenca Vida Kavtičnika, vendar jim to (vsaj zaenkrat) še ni uspelo, kajti Kiel je zahteval zelo visoko odškodnino. Že nekaj časa pa je jasno, da bosta nova člana Rheina-Neckarja Islandec Olafur Stefansson, zdajšnji igralec španskega Ciudada Reala, ki je zaradi tega prekinil že podpisano pogodbo na Danskem, ter Grk Alexis Alvanos, ki zaenkrat še nosi dres Gummersbacha. Že v letošnji sezoni pa imajo Nemci vrhunsko igralsko zasedbo, v kateri so Belorus Sergej Harbok (nekdanji igralec Celja Pivovarne Laško), Poljaki Karol Bielecki, Slawomir Szmal, Grzegorz Tkaczyk in Mariusz Jurasik, Ukrajinec Sergej Šelmenko, Islandec Gudjon Valur Sigurdsson, Čeh Jan Filip, Nemci Henning Fritz, Andrej Klimovec, Oliver Roggisch, Christian Schwarzer...

 

Že na začetku letošnje sezone se je moral zaradi slabih rezultatov v drugi polovici septembra 2008 posloviti dotedanji trener Jurij Ševcov, ki ga je nadomestil njegov pomočnik Wolfgang Schwenke (vmes je bil nekaj časa v dvojni vlogi, kot trener in igralec, celo krožni napadalec Christian Schwarzer). Schwenke bo na klopi ostal le do konca letošnje sezone, nato pa na trenerski položaj prihaja Serdarušić. Domače tekme igra Rhein-Neckar Löwen v dvorani SAP Arena v Mannheimu, katere kapaciteta je 13.200 gledalcev (v njej nastopa tudi hokejska ekipa Adler Mannheim).

 

V četrtek zvečer je Rhein-Neckar igral tekmo 20. kroga nemške lige in na domačem igrišču premagal ekipo Fuechse Berlin z 29:25 (13:12).