14. 2. 2009

Velenjčani na pragu četrtfinala pokala EHF

Rokometaši Gorenja so z odliko opravili prvi del naloge v osmini finala pokala EHF. V Rdeči dvorani so suvereno premagali madžarski Debrecen s 35:24 (22:12) in si na široko odprli vrata v četrtfinale tega evropskega pokala.


Gorenje - Debrecen 35:24 (22:12)

Rdeča dvorana, gledalcev 1.100, sodnika: Gusko in Repkin (oba Belorusija).

Gorenje: Gajić, Dobelšek 6, Kavaš 2, Bezjak 1, Oštir, Gromiko 2, Sovič 2, Skok, Sirk 1, Mlakar 3, Rnić 8, Štefanič 1, Harmandić 2, Čupić 7.

Debrecen: Ambrus, Csikos, Hornyak, Juhazs 2, Kelečević 1, Mezei 2, Peto 2, Lokodi 11 (7), Djordjević, Palos 2, Nahaj, Višnjevski 2, Redei 1, Gunya 1.

Sedemmetrovke: Gorenje 0, Debrecen 8 (7).

Izključitve: Gorenje 10, Debrecen 4.

Večino dela so Velenjčani opravili že v izjemnem prvem polčasu, ko so si priigrali kar deset zadetkov prednosti (22:12). Gostje so izenačili le pri 1:1, potem pa so do konca tekme gledali gostiteljem samo še v hrbet. Na krilih razpoloženega vratarja Gajića so s čvrsto obrambo onemogočili napade gostov, v bliskovitih nasprotnih napadih pa neusmiljeno polnili mrežo Madžarov. V prvem delu je bil s šestimi goli neustavljiv srbski "bombarder" Momir Rnić. Do 20. minute se je Debrecen še uspel držati na -5, toda ko so Velenjčani dvignili ritem igre in izkoristili ubranjene strele Matevža Skoka, je bila madžarska barka potopljena.

V nadaljevanju so gostje le nekako uredili svoje vrste, s čimer so preprečili popoln razpad sistema. Gostitelji so imeli najvišje vodstvo v 40. minuti, ko je bilo 27:15, a ga do konca tekme niso še nadgradili tudi zavoljo nekaj uspešnih obramb gostujočega vratarja Djordjevića. Kljub temu potujejo na povratno tekmo, ki bo v soboto, 21. februarja na Madžarskem, z veliko razliko in kapitalom, ki bi jim moral ob normalnem razpletu dvoboja zagotoviti uvrstitev v četrtfinale pokala EHF.

Ivica Obrvan, trener Gorenja: "Imeli smo zelo malo časa za pripravo na tekmeca, ki ga niti nismo dobro poznali. Svojim igralcem moram čestitati za izjemen prvi polčas. Prednost nam zagotavlja mirno povratno tekmo, a vendar se zavedamo, da si ne smemo dovoliti nikakršnega podcenjevanja. Tudi v Debrecenu bomo skušali zmagati."

Mihaly Kovacs, trener Debrecena:
"Vedeli smo, da igra Gorenje hitro in dinamično. Imeli smo dovolj informacij o nasprotniku in dobro smo se pripravili na tekmo. Toda na igrišču se nam ni uspelo kosati z odličnim tekmecem. Zaostanek je tako velik, da za napredovanje v četrtfinale nimamo skoraj nobenih možnosti, zato bomo pred domačimi gledalci skušali vsaj zmagati."