28. 2. 2009

V dramatični končnici Krim pokopal Valceo

Rokometašice Krima Mercatorja so v četrtem krogu evropske lige prvakinj v dramatični končnici premagale ekipo Oltchim Valcea s 35:34. Z novim parom točk so pred zadnjima dvema tekmama v glavnem delu ostale v igri za polfinale.


Krim Mercator - Valcea 35:34 (17:15)


Dvorana na Kodeljevem, gledalcev 1.800, sodnika: Andersen in Sodahl (oba Norveška).


Krim Mercator:
Cerar 4, Golubić 3, Vergeljuk 3, Mavsar, Damjanović 3, Stefanišin, Vidic, Bodnjeva 2, Varlec, Pandžić, Oder 4, Zrnec, Lekić 9 (5), Mörtel 7 (1).

Oltchim Valcea: Pidpalova 3, Puscasu 2, Gatzle 2, Luca 4, Ardean Elisei 9 (6), Dinu, Maier 6, Fiera 4, Tolnat, Manea 4, Szücs, Borbas, Berehoui, Lecusanu.

Sedemmetrovke: Krim Mercator 6 (6), Oltchim Valcea 7 (6).

Izključitve: Krim Mercator 2, Oltchim Valcea 8.

 

Obrambe vratark: Krim Mercator 16 (Stefanišin 14, Pandžič 2), Oltchim Valcea 14 (Dinu 14, Tolnai 0). 


Krimovke z zmago proti mogoče celo prvemu favoritu skupine ostajajo v igri za preboj med najboljšo četverico stare celine. Taktika trenerke Marte Bon in dosledno izpolnjevanje nalog njenih varovank sta obrodila sadove, ki si jih je pred tekmo predstavljal le malokdo, saj so Romunke na prvi tekmi gladko slavile s 36:30. Krimova strateginja je med tednom napovedala, da Krim lahko Valceo premaga le s presenečenjem, to pa je v dvorani na Kodeljevem tudi uresničila.

Če je Bonova v prejšnjem krogu Budućnost presenetila z obrambno postavitvijo 3-3, je tokrat ne le tekmice, temveč tudi gledalce s prvo postavo. Poleg standardnih Sergeje Stefanišin, Ljudmile Bodnjeve, Tanje Oder, Marine Vergeljuk in Andree Lekić sta mesto v prvi sedmerki namreč dobili Urška Vidic in kapetanka Špela Cerar, ki je majhno dosedanjo minutažo prebila večinoma v obrambi. Tudi tokrat je bila njena primarna vloga v obrambi, kjer je pazila na najnevarnejšo gostujočo igralko Narciso Lecusanu. To je opravila z odliko, saj Lecusanujeva na tekmi sploh ni dosegla zadetka. Toda dejstvo je, da je s tem preprečila tudi razvoj prave Valceine igre. Prav Lecusanujeva ponavadi na srednjem zunanjem položaju izvrstno sodeluje s krožno napadalko Oano Maneo, s katero sestavljata zelo nevaren tandem. Tako je tudi drugi del te naveze v prvem delu dosegel le dva zadetka. Ob dobri Krimovi igri v napadu, kjer je predvsem v protinapadih tudi Cerarjeva dala velik delež, je bila posledica stalno vodstvo gostiteljic. Že v četrti minuti so si tako ustvarile tri gole naskoka (4:1), v 14. minuti štiri (11:7), v 27. - prav po protinapadu Cerarjeve - pa že pet (17:12), kar je bila tudi največja razlika na slovensko-romunskem dvoboju. Če gre domačim kaj očitati, je le premalo zbrana končnica prvega polčasa, ki je gostjam z delnim izidom 3:0 dovolila približanje na 15:17.

Drugi polčas so gostje na taktiko Bonove - ki je v želji po vzdrževanju ritma veliko menjala - odgovorile s tem, da so začele brez Lecusanujeve. To se jim je hitro obrestovalo, saj so tudi s pomočjo bolj razpoložene nekdanje krimovke Luminite Dinu hitro izničile zaostanek. Druga nekdanja ighralka ekipe z Galjevice Steluta Luca je v 33. minuti izenačila na 17:17, Anastazija Pidpalova pa je štiri minute pozneje poskrbela za prvo romunsko vodstvo na tekmi (19:18). Bonova je na romunsko taktično zamisel spet odgovorila s Cerarjevo, ki je vnovič pazila na organizatorko igre (menjavale so se Pidpalova, Roxana Gatzel, Lecusanu). To je pripomoglo k temu, da so gostiteljice vzpostavile ravnotežje na igrišču. V tem slogu se je tekma odvijala vse do konca, saj sta bili ekipi bolj ali manj ves čas izenačeni, odločala pa je dramatična končnica. Potem ko so Ljubljančanke izničile zaostanek s 30:32, so Romunke v 58. minuti povedle s 34:33. Toda nato so gostiteljice po zaslugi Ljudmile Bodnjeve izsilile dve sedemmetrovki (obe je uspešno izvedla Lekićeva in po izenačenju na 34:34 poskrbela še za vodstvo s 35:34), Oltchimov napad pa je hitro, vendar neuspešno sklenila Gatzlova in točki sta ostali v Ljubljani. 



Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja: "Vedela sem, da bo to tekma visokega ritma, zato sem načrtovala, da bom na koncu prvega polčasa zamenjala ekipo oziroma spočila nekatere igralke. Zato, da bi imela za zaključek sveže igralke. Žal se ni izkazalo za tako dobro odločitev, saj je Valcea tako dobra ekipa, da je kaznovala vsako napako. Na nek način navajam ekipo, da so na vsaki tekmi drugačne naloge. Če ne začneš v prvi postavi, to nič ne pomeni. Za vsako tekmo preučim taktiko in si zamislim svojo. Velikokrat uspem, včasih pa pač ne gre."

Tanja Oder, igralka Krima Mercatorja: "Mislim, da smo to, kar smo se dogovorile v garderobi – dobra, agresivna, kompaktna obramba, dobro razvit polprotinapad ter vso tekmo visok rietm – tudi uresničile. Res je, da smo imele nekaj kriznih minut, a smo z borbenostjo skozi vseh 60 minut pokazale, da zmoremo. Vsaka igralka je dala svoj delež in vse smo pustile na igrišču srce."

Andrea Lekić, igralka Krima Mercatorja: "Bila sem prepričana vase od samega začetka. Vesela sem, da smo začele tako silovito in pokazale, kako znamo igrati. Borile smo se vseh 60 minut, kar je tudi prineslo zmago. Mislim, da smo jih presenetile z obrambo 5+1, pri kateri se niso najbolj znašle. Zato smo lahko izkoristile hitri center. Romunke so se slabo vračale, kar nam je dalo veliko možnosti."

Špela Cerar, igralka Krima Mercatorja: "Začele smo zelo močno in trdo. Že nekaj tekem vidimo, da lahko zmagamo le tako, da z agresivno obrambo pridemo do "lahkih" golov. Na takšen način se rezultat obrača v našo korist. Imele smo nekaj slabih trenutkov, a mislim, da smo si zaslužile zmago. Zelo smo je vesele, čeprav smo slavile le za gol."