3. 3. 2009

Intervju z Marto Bon

Marta Bon: Uspešni smo lahko tudi brez kril

Za Budućnostjo je na Kodeljevem padla še romunska Valcea, ki sodi v ožji krog favoritinj za končno zmago v ligi prvakinj. Izbrali ste novo taktiko …

 

Prvi polčas nam je zelo dobro uspel, potem ko smo začeli z obrambo 5+1, nato pa se nam je zgodil padec. Vedela sem, da nas čaka tekma visokega ritma, zato sem načrtovala menjavo igralk ob koncu prvega polčasa oziroma od sredine naprej. Z namenom, da za zaključek ohranim sveže igralke. Žal so se te menjave izkazale za nekoliko slabše. Valcea je pač tako dobra ekipa, da je to hitro kaznovala. Kar veseli, je dejstvo, da smo pokazali mentalno moč. Ko so nas Romunke ujele ter tudi prehitele, smo ostali močni in se vrnili. Vidi se, da se ekipa ne gradi samo po kvaliteti, pač pa tudi na mentalni ravni.

 

Začeli ste z zanimivo postavo – v prvi vrsti s Špelo Cerar …

 

Na nek način navajam ekipo, da jo na vsaki tekmi čakajo drugačne naloge. Če ne začneš v prvi postavi, to nič ne pomeni. Za vsako tekmo skrbno preučim taktiko in si zamislim svojo. Velikokrat uspem, včasih pa pač ne gre.

Napredek v ekipi je očiten. Predvsem se zdi to na položajih levih zunanjih, kjer igrata Sanja Damjanović in Renata Mörtel.


Se strinjam. Igralke potrebujejo čas. V nekaterih klubih traja celo leto, da se razvijejo in prilagodijo. Še vedno sem prepričana, da je Sanja nenormalno nestrpna. Veliko igralk pride v klub in mislijo, da morajo takoj biti najboljše. To je proces. Gre za to, koliko kdo prispeva v mozaik ekipe in kako nekoga ekipa sprejme. Madžarka Mörtlova pa je predvsem 'igralna', zato mi je všeč. Ima namreč različne rešitve. Res pa je, da zelo dobro sedaj delujeta obe. Nasprotnik nikoli ne ve, kje bosta zapretili.


Nekoliko pa so v zadnjem času razočarale krilne igralke.

 

Morda je nekoliko več nihanj, a prav proti Valcei smo dokazali, da smo lahko tudi brez učinka kril uspešni. To se je zgodilo sploh prvič. Ekipa je 'pokrila' ta primanjkljaj. Zaradi tega sem daleč najbolj zadovoljna. Pred zadnjo tekmo se je zdelo, da če krila ne igrajo vrhunsko, ne moremo zmagati.


Kar nekaj igralk je takoj po tekmi odšlo k svojim reprezentancam na priprave v sklopu tedna EHF. Se vam zdi tovrsten premor pozitiven ali bolj negativen?

 

Zdi se mi zelo pozitivno, da igralke odhajajo tudi v reprezentanco. Vesela sem zaradi tega in upam, da bodo dobro nastopale. Gre za drugačne izkušnje, zaradi katerih se v klub vselej vračajo bogatejše.


Po premoru sledita dve težki gostovanji – v Györiju in Podgorici. Upanje na polfinale po zmagi nad Valceo je sedaj še bolj živo.


Upanje absolutno ostaja. Vsi imamo zelo, zelo radi zmage. Vsaka tekma je za nas težka, zato vsaka zmaga nosi svojo vrednost. Poudariti pa moram, da mora Krim Mercator ostati na realnih tleh, predvsem po takšnih posegih, kot so se zgodili v ekipi letos. Ne smemo prehitevati, sicer se nam bo to v prihodnosti maščevalo. Potrebno bo plačati davek.

 

Maja Mastnak

Intervju s Senjaninom MaglajlijoKrim pokopal Valceo