25. 3. 2009

Intervju z Zoranom Jovičičem

V Kopru se po zmagoviti minuli sezoni, ko so se rokometaši Cimosa veselili prve pokalne lovorike, nadejajo tudi prve krone državnega prvenstva. Trenutno izbrancem Matjaža Tominca kaže zelo dobro, prav tako se jim je Fortuna nasmehnila ob žrebu polfinala pokala Slovenije. O tem in onem smo se pogovarjali z Zoranom Jovičičem, nekdanjim slovenskim reprezentantom in zelo pomembnim členom Koprčanov.


Trenutno vam v slovenskem državnem prvenstvu odlično kaže. Ste na dobri poti, da osvojite naslov slovenskega prvaka.

Zavedamo se, da še nismo dosegli ničesar in da nas čaka trdo delo. Poleg Gorenja v boju za naslov prvaka ne bi odpisal niti še Celja Pivovarne Laško. Vsaka tekma in vsaka točka v nadaljevanju bosta zelo pomembni. Zagotovo bodo na koncu odločale malenkosti. Upam, da bomo najbolj zbrani v odločilnih trenutkih in 'ta pravi', ko bo najbolj potrebno.

Se vam zdi, da Celjani nimajo prevelikega zaostanka, da bi se vrinili v boj za prvaka?

Celjanov ne smeš nikoli podcenjevati. Imajo tako tradicijo kot dobre igralce. Mislim, da bodo Celjani sedaj še bolj nevarni, saj v prvenstvu nimajo ničesar izgubiti, le pridobijo lahko. Njih nikoli ne bom dal na stranski tir. Mi in Gorenje bomo z njimi na vsaki tekmi imeli težko delo, tekem pa je do konca prvenstva še zelo veliko.

Bo za vas prednost, da se osredotočate le na prvenstvo, medtem ko Gorenje čakata še najmanj dva nastopa v evropskem pokalu?

Na to, da bi nam bilo lažje, ne bomo niti pomislili. Možno je, da bodo Velenjčani na kakšnih tekmah utrujeni, a mislim, da v končnici tega ne bo. Motivacija včasih pretehta nad utrujenostjo.

Nedavni pokalni žreb je za vas zelo ugoden, saj vas v polfinalu čaka Klima Petek Maribor.

Lagal bi, če bi rekel, da ni ugoden. Ampak ne smemo podcenjevati ekipe Maribora, ki bo v Koper zagotovo prišla neobremenjena. Mi pa igramo doma in se bomo morali soočiti z določenim pritiskom. V finalu, kamor se moramo uvrstiti, nas v vsakem primeru čaka zelo težka naloga.


Ali je lovoriko težje braniti kot osvojiti?

Vsekakor jo je težje braniti. V lanski sezoni smo veljali za 'outsiderje', sedaj pa smo favoriti. To pa je v psihološkem smislu velik preskok, s katerim se moramo soočiti.

Po nastopu v ligi prvakov ter dobrem izhodišču v državnem prvenstvu in ugodnem žrebu polfinala pokala se zdi, da bi morali osvojiti vsaj eno lovoriko na slovenskih tleh.

Moj moto je naslednji: če pustimo srce na igrišču in damo od sebe vse, kar zmoremo, bomo vsakemu dali roko, če nas premaga. Tako bo tudi sedaj.

Ne moremo se izogniti finančni krizi, ki kosi po svetu. Težave imajo španski, nemški klubi ter drugod po Evropi. Se v Kopru že čuti kakršnokoli krčenje?

Zaenkrat še ne čutimo tega. In srčno upam, da tudi ne bomo. Klub zaenkrat deluje zelo dobro.


Maja Mastnak

Foto: Breda Krajnc
Intervju z Marto Bon