16. 3. 2009

Nemška sodnika Frank Lemme in Bernd Ullrich vpletena v podkupovalno afero

Medtem ko se afera z domnevnim podkupovanjem poljskih sodnikov Miroslava Bauma in Mareka Goralczyka na povratni tekmi finala lige prvakov leta 2007 med Kielom in Flensburgom vedno bolj zapleta, je na plano že prišla nova. Vanjo sta vključena znana nemška sodnika Frank Lemme in Bernd Ullrich.

 

Njun domnevni greh izhaja iz sezone 2005/2006, ko sta v Rusiji sodila povratno tekmo finala evropskega pokala pokalnih zmagovalcev Čehovski medvedi - Valladolid. Potem ko so Španci doma slavili s 36:29, so v gosteh izgubili s 24:32 in lovoriko je s skupnim izidom 61:60 osvojil ruski klub. Za svoje delo na igrišču naj bi nemška sodnika s strani klubskega vodstva Čehovskih medvedov prejela 50.000 ameriških dolarjev, denar pa je odkril carinik na letališču v Moskvi. V plastičnih vrečkah je bil spravljen v Ullrichovi športni torbi, čeprav ta zanika, da bi vedel zanj: "Ko je carinik odprl mojo torbo, je iz nje nepričakovano potegnil denar. Prepričan sem, da mi je bil podtaknjen, kajti od takrat, ko sem v torbo dal svojo športno opremo, je nisem več odpiral. Zagotovo nisem tako neumen, da bi skozi carinsko kontrolo skušal nesti tako veliko vsoto denarja."

 

Tednik Spiegel se je dokopal do dokumentov ruske carine, ki je Nemcema odvzela denar, ker ga ob odhodu iz države nista prijavila. Lemme in Ullrich sta zapisnik podpisala in ob tem napisala še zahtevek za vračilo denarja. Dogodek o odvzemu denarja na moskovskem letališču sta priznala, prav tako pa trdita, da ju je nekdo pred tekmo želel podkupiti. Vendar denarja menda nista želela vzeti, po njunih besedah pa naj bi ga nekdo kasneje podtaknil v torbo. Sodnika (po prvotnem razporedu bi morala soditi sobotni derbi nemške lige Hamburg - Kiel) sta se že morala zagovarjati tudi pred vodstvom nemške lige (HBL), ki pa naj njuno različico dogodkov ni bilo najbolj navdušeno.

 

Lemme in Ullrich veljata za enega najboljših sodniških parov na svetu, kar potrjuje tudi podatek, da sta sodila finale na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu. V zadnjih dveh letih sta sodila tudi tekmi, na katerih je igrala moška članska reprezentanca Slovenije: leta 2007 v Mariboru, ko so se slovenski rokometaši pomerili z Makedonijo v dodatnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu na Norveškem, in junija lani na povratni tekmi proti Slovaški v gosteh v dodatnih kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo na Hrvaškem.