26. 3. 2009

Gorenje v nedeljo proti Dancem za uvrstitev v polfinale evropskega pokala EHF

Potem ko so v sredo proti Slovanu končali z rednim delom v prvi slovenski ligi MIK, čaka rokometaše Gorenja konec tedna tudi evropska obveznost. V nedeljo ob 17.30 se bodo Velenjčani na prvi četrtfinalni tekmi pokala EHF pomerili z danskim klubom Bjerringbro-Silkeborg.

V velenjskem taboru se zavedajo, da gre za kakovostnega, močnega in atraktivnega nasprotnika, ki pa je hkrati tudi premagljiv. Do nedeljske tekme bodo skušali dvigniti raven svoje igre, nato pa si v Rdeči dvorani priigrati čim boljše izhodišče za sobotni povratni dvoboj na Danskem. Poleg Gummersbacha je bil prav Bjerringbro-Silkeborg tisti klub, ki so se mu Velenjčani želeli izogniti v četrtfinalu pokala EHF, a jim sreča ni bila naklonjena. Nedeljski nasprotnik je trenutno tretji v domači ligi in za vodilnim klubom AAB Handbold zaostaja le za dve točki (v minuli sezoni je osvojil končno tretje mesto), na lestvici strelcev tamkajšnje lige pa je Milutin Dragičević s 136 zadetki na 23 tekmah (povprečje skoraj šest zadetkov na tekmo) na tretjem mestu. V Evropi si je Bjerringbro-Silkeborg napredovanje v četrtfinale priboril potem, ko je izločil sloviti Lemgo zaradi večjega števila doseženih zadetkov v gosteh - zmaga s 26:23 na domačem igrišču in poraz s 25:28 v gosteh.

Leta 1999 sta se združila kluba Bjerringbro HK in Bjerringbro YMCA, šest let kasneje pa je prišlo še do združitve s Silkeborgom. Sedanji klub šteje okoli 500 članov, v sezoni 1993/1994 pa se je prvič uvrstil v prvo dansko ligo. V sezoni 2001/2002 osvojil naslov podprvaka Danske, nato pa prvič zaigra v evropskih pokalnih tekmovanjih: v pokalu EHF se uvrsti celo v četrtfainale, v katerem pa je uspešnejše špansko moštvo Altea. V sezoni 2006/2007 danski klub nastopa v pokalu pokalnih zmagovalcev, znova pa obstane v četrtfinalu in znova mu napredovanje prepreči španska zasedba (Ademar Leon).

Pravico na slovensko-danskem nedeljskem obračunu v Velenju bo delil španski sodniški par Antonio Martin Franco in Jose Ignacio Monroy Rodriguez, delegat pa bo Nemec Berndt Dugall. Ostali pari četrtfinala pokala EHF so Ivry (Francija) - Gummersbach (Nemčija), St. Otmar St. Gallen (Švica) - Zarja Astrahan (Rusija) in Arrate (Španija) - Aragon (Španija).



Ivica Obrvan, trener Gorenja: "Zame je Silkeborg eden glavnih kandidatov za osvojitev letošnjega naslova v pokalu EHF. Dance dobro poznamo, saj smo se z njimi dvakrat pomerili na domačem Jarnovičevem memorialu. Odločale bodo malenkosti, toda glede na način igre, moč moštva in dejstvo, da povratno tekmo igrajo doma, dajem rahlo prednost Silkeborgu. Morda je za nas v tem trenutku celo bolje, da prvo tekmo igramo na domačem igrišču, ko se vse začenja s skupnim izidom 0:0. V največji meri bosta med dvema izenačenima moštvoma odločala dnevna forma in učinek vratarjev. Trenutne informacije o Dancih so nekoliko bolj skope, poleg tega pa smo se do tekme s Slovanom ukvarjali predvsem s slovensko ligo. Vemo, da je imel Silkeborg precej težav s poškodbami, tako da še ne vemo, v kakšni zasedbi bo prišel v Velenje. Toda tudi proti Lemgu so manjkali nekateri ključni igralci, a so ga kljub temu izločili, kar dovolj govori o kakovosti danskega kluba. Seveda si že na prvi tekmi v Rdeči dvorani želimo ugodnega izida, a se istočasno zavedamo, da nam tudi prednost desetih zadetkov ne bi omogočala mirnega potovanja na povratni dvoboj. Gre namreč za moštvo, tipičnega predstavnika hitrega sloga skandinavskega rokometa, ki je sposoben v zelo kratkem času velikih preobratov."

Ivan Gajić, vratar Gorenja: "Silkeborg je odlično moštvo, v katerem je v ospredju Milutin Dragičević, bodoči krožni napadalec Kiela. Tudi njihova zunanja linija je izjemna, kljub temu pa jim ne bi dajal večje prednosti, saj mislim, da so možnosti za napredovanje v polfinale dokaj izenačene. Če bomo na prvi tekmi dosegli dober izid, se povratne sploh ne bojim, kajti že celotno sezono dobro igramo na gostovanjih. Čeprav imajo Danci nekaj novih igralcev, je okostje moštva enako kot v lanski sezoni. V letošnji niso pripeljali nobenega novega igralca nadpovprečne kakovosti, drži pa, da imajo večjo širino na klopi."

Boštjan Kavaš, igralec Gorenja: "Vsi zelo dobro poznamo danski slog igre - hitra igra in hitro zaključevanja napadov. Prva tekma bo izjemno pomembna, predvsem pa moramo odigrati vrhunsko v obrambi, s čimer bi Silkeborgove igralce prislilili v strele iz neizdelanih položajev in tako omogočili lažje delo našima vratarjema. Silkeborg ni nasprotnik, ki bi se ga morali bati, a se zavedamo, da bomo morali za napredovanje v polfinale dati od sebe maksimum in prikazati dve odlični predstavi. Čeprav za Dance brani naš nekdanji vratar Primož Prošt, se s tem ne obremenjujemo preveč. Drži, da nas dobro pozna, a tudi mi dobro poznamo njega."