28. 3. 2009

V podkupovalne afere naj bi bili vmešani tudi Leon Kalin, Darko Repenšek in Janko Požežnik, prostituke za sodnike na SP 2009 na Hrvaškem?

Po pisanju nemškega časnika "Der Spiegel" naj bi bil v afere s podkupovanjem rokometnih sodnikov vpleten tudi Slovenec Leon Kalin. Leta 2004 naj bi skušal vplivati na švicarska sodnika, da bi Gorenje dobilo polfinalno tekmo evropskega pokala pokalnih zmagovalcev proti španskemu Valladolidu.

Švicarski sodnik Michele Falcone, ki je skupaj Felixom Rätzom 13. marca 2004 vodil prvo polfinalno tekmo med Valladolidom in Gorenjem iz Velenja, naj v noči pred tekmo prejel telefonski klic. Poklical naj bi ga Leon Kalin, ki je po končani sodniški poti postal funkcionar Mednarodne rokometne zveze (IHF), letos pa naj bi kandidiral tudi za predsedniško funkcijo v eni od komisij. Kalin naj bi Falconeju nakazal, naj Gorenje zmaga na tej tekmi. Švicar trdi, da je pogovor takoj po tem prekinil, zadevo pa prijavil nemškemu delegatu Gerdu Butzecku, ki je vodil tekmo med španskim in slovenskim zastopnikom v evropskem pokalu. Butzeck trdi, da je o zadevi po telefonu obvestil generalnega sekretarja Evropske rokometne zveze (EHF) Michaela Widererja in mu predlagal, naj da tudi pisno izjavo o dogodku. Slednji naj bi Butzecku dejal, da bo osebno preveril zadevo, v pogovoru za Spiegel pa je Wiederer dejal, da se pogovora z Butzeckom ne spomni, na druga vprašanja pa ni odgovarjal. Butzeck je prejšnji teden poslal sporočilo na sedež EHF na Dunaju, v katerem je ponovil obtožbo o poskusu podkupovanja sodnikov pred tekmo med Gorenjem in Valladolidom s strani Leona Kalina. Kot kaže, pa Kalin ni bil edini slovenski sodnik, ki mu očitajo vpletenost v tovrstne posle. Kot poroča Tagesspiegel, so predstavniki tunizijske reprezentance že leta 2003 očitali Darku Repenšku in Janku Požežniku, da sta bila podkupljena na odločilni tekmi afriških kvalifikacijskih tekmah za uvrstitev na olimpijske igre v Atenah leta 2004 med Tunizijo in Egiptom.

Kalin je po elektronski pošti v angleškem jeziku poslal pismo nemški državni televizijski hiši ZDF in komentatorju Günterju-Petru Ploogu. V njem je med drugim zapisal: "Odločno zanikam vse obtožbe gospoda Butzecka. Takoj po prejetem faksu z vaše strani sem poklical Michela Falconeja in ga obvestil o obtožbah na moj račun. Falcone mi je dejal, da je imel v preteklih dneh nekaj telefonskih klicev, ki so poizvedovali o tej temi. Dejal je, da se spominja, da je dan pred tekmo med Valladolidom in Gorenjem sprejel Kalinov telefonski klic, vendar pa ne ve, ali se je pogovarjal z menoj ali z mojim bratom Leopoldom, ki je bil tedaj generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije. Falconeja sem tudi vprašal, ali je bila v tem pogovoru podana zahteva ali ponudba, da bi prikrojil tekmo, vendar je to odločno zanikal in mi dejal, da mi bo - če jo bom potreboval - poslal pisno izjavo. Pet let je dolga doba in dopuščam možnost, da sem Falconeja poklical, tako kot tudi mnoge druge svoje sodniške kolege, vendar nikoli z namenom, da bi izvajal pritisk na njih in jim ponujal tovrstne posle, temveč le z namenom, da jim izrazim svojo podporo in veliko sreče. V času svoje sodniške kariere sem se vedno boril proti sodniški korupciji, po koncu kariere pa sem se in se še vedno trudim za izboljšanje pogojev za sodniško delo. V svojem srcu bom vedno sodnik. Falcone in njegov sodniški kolega Felix Rätz sta bila pogosto v Sloveniji, z njima sem bil vedno kot s prijateljema, tako kot z drugimi sodniškimi pari, ki so prišli v Slovenijo. Enakega odnosa sem bil deležen v Švici ali kjerkoli drugje. Gospoda Butzecka ne poznam osebno, vem pa, da v zadnjem letu ali dlje nenehno v medijih obtožuje EHF in IHF brez pravih dokazov. Na enak način obtožuje osebe iz teh organizacij, očitno pa sem prišel na vrsto tudi jaz. V vsakem primeru bom zaščitil svoje dobro ime, ime moje družine in moje rokometne organizacije, ki ji pripadam. Skupaj z mojimi odvetniki bomo presodili, ali bomo sprožili tožbo zoper Butzecka."

Danes pa je glede podkupovalni afer prišlo še do enega šoka. "Rokometnim sodnikom naj bi bile med letošnjim svetovnim rokometnim prvenstvom na Hrvaškem kot podkupnina ponujene tudi usluge prostitutk", je za televizijsko postajo TV2 izjavil danski sodnik Lars Ejby Pedersen.
  
Danec trdi, da so hrvaški prireditelji sodnike povabili na gala večerjo, na kateri so se kar naenkrat pojavila le malo oblečena dekleta. "Nihče nam ni ničesar ponudil, a vsi smo vedeli, da gre za prostitutke," je povedal Danec in dodal, da je na Balkanu pač tako, da se ljudi nekam povabi." Zase in za svoje tri danske sodniške kolege, ki so sodili na SP, Pedersen pravi, da so ob prihodu "prodajalk ljubezni" zapustili večerjo.Ob tem je Pedersen poudaril, da nihče od njegovih kolegov ne odobrava tovrstne prakse in da morajo klubi in zveze poskrbeti, da se to ne bo ponavljalo.