24. 5. 2009

Kiel dobil prvo finalno tekmo lige prvakov proti Ciudadu Realu (39:34), Kavtičnik devet zadetkov

Na prvi finalni tekmi evropske lige prvakov je Kiel na domačem igrišču premagal Ciudada Reala z 39:34 (18:12), eden izmed junakov pa je bil tudi Vid Kavtičnik, ki je dosegel devet zadetkov. Povratna tekma bo naslednjo nedeljo v Španiji, naslov prvaka Evrope pa brani Ciudad Real.

V finalu evropskega pokala pokalnih zmagovalcev sta se na prvi tekmi pomerila Nordhorn in Valladolid, zmagali pa so gostitelji z 31:30. Za španski klub sta nastopila tudi Slovenca Gregor Lorger in Nenad Bilbija, vendar s skromnim izkupičkom: Lorger je imel le eno obrambo (sedemmetrovka), Bilbija pa se je samo enkrat vpisal med strelce. Na prvi finalni tekmoi pokala challenge pa sta se v romunskem derbiju srečala Sport Resita in Suceava, za dva zadetka (27:25) pa so bili uspešnejši gostje.

Liga prvakov, finale, prva tekma:

Kiel – Ciudad Real 39:34 (18:12)

Kiel - Sparkassen Arena, gledalcev: 10.250, sodnika: Olesen in Pedersen (oba Danska).

Kiel: Omeyer (10 obramb), Martini, Michelsen, Lund, Andersson 1, Lundström 3, Kavtičnik 9 (3), Anić 4, Lövgren 2, Ahlm 2, Zeitz 2, Karabatić 7, Klein, Jicha 9.

Ciudad Real: Hombrados (1 obramba), Šterbik (8 obramb), Källman 7, Fernandez 8, Stefansson 6 (1), Parrondo, Urios 1, Abalo 7, Metličić, Rodriguez 2, Rutenka 2, Entrerriso 1, Morros, Dinart.

Sedemmetrovke: Kiel 5 (3), Ciudad Real 1 (1).

Izključitve: Kiel 10 minut, Ciudad Real 12 minut.

Rdeči karton: Ahlm (40. minuta, tretja izključitev).

V dvorani Sparkassen Arena je med tremi slovenski rokometaši v obeh klubih nastopil samo eden: Vid Kavtičnik je kljub poškodbi levega kolena oblekel Kielov dres, pri Ciudadu Realu pa ni bilo Uroša Zormana in Aleša Pajoviča (zlom koščice v zapestju). Po začetnem izenačenju na 2:2 so Nemci med šesto in deseto minuto naredili delni izid 5:0, toda Španci so jim kmalu zatem odgovorili z enako mero. V šestih minutah so namreč dosegli pet zadetkov zapored (7:7) in vse se je pravzaprav začelo znova. Toda pri izidu 8:8 v 18. minuti je Kiel znova poskrbel za niz petih zadetkov (13:8), Ciudad Real pa je nato zmanjšal na 13:11. V zadnjih petih minutah so bili igralci nemškega kluba znova absolutni gospodarji na igrišču, kajti v zadnji minuti prvega polčasa je Čeh Filip Jicha s svojim sedmim zadetkom zadel za 18:12, to pa je bila tudi najvišja Kielova prednost v tem delu igre. Tik pred odhodom na odmor je skoraj prišlo do obračunavanja med igralci: potem ko sta ga Jicha in Nikola Karabatić v obrambi pravilno ustavila, ju je Chema Rodriguez nešportno odrinil, pritekli so rokometaši obeh ekip, a se je na srečo vse še pravočasno umirilo, le gostujoči igralec je moral za dve minuti na klop.

Na začetku drugega polčasa se je Ciudad Real najprej približal na dva zadetka razlike (18:20), nato je bilo spet "plus 4" (25:21) za Kiel, po tretji izključitvi domačega igralca Marcusa Ahlma pa je španski klub v 42. minuti prišel le na 24:25. Zadetki na obeh straneh so nato padali kot po tekočem traku, gostje pa so izenačili šest minut pred koncem (32:32). Toda v končnici je Kiel poskrbel še za en velik preobrat: v zadnjih štirih minutah je namreč znova dosegel pet zaporednih zadetkov (od 34:33 do 39:33), končni izid pa je postavil Islandec Olafur Stefansson.

Pokal EHF, finale, prva tekma:

Gorenje – Gummersbach 28:29 (11:13)

Velenje - Rdeča dvorana, gledalcev: 2.000, sodnika: Horvath in Marton (oba Madžarska).

Gorenje: Gajić (15 obramb), Skok, Dobelšek 1, Kavaš 1, Bezjak 2, Oštir, Gromiko 1, Sovič 1, Datukašvili 1, Mlakar 3, Rnić 3, Štefanič 4, Golčar, Harmandić 11 (5).

Gummersbach: Fazekas, Stojanović (16 obramb), Krantz, Wagner 6 (2), Vuković 1, Ilić 8 (1), Lutzelberger 2, Gunnarsson 5, Alvanos, Szilagyi 3, Pfahl, Rahmel, Zrnić 4, Tuzolana.

Sedemmetrovke: Gorenje 5 (5), Gummersbach 4 (3).

Izključitve: Gorenje 14, Gummersbach 8.

PPZ, finale, prva tekma:

Nordhorn – Valladolid 31:30 (20:17)

Nordhorn - Dvorana Euregium, gledalcev: 4.200, sodnika: Korbes in Migas (oba Grčija).

Nordhorn: Gentzel (4 obrambe), Katsigiannis (10 obramb), Verjans, Machulla 1, Weinhold 7, Przybecki 11, Šprem 7 (1), Stojković 3, Karlsson, Szücs 2, Rigterink, Mičkal, Lislerud-Hansen.

Valladolid: Sierra (13 obramb), Lorger (1 obramba), Fernandez 2, Asier, Tvedten 7 (3), Milosavljević 1, Avila, Entrerrios 4, Bilbija 1, Lopez 2, Perales 8, Prieto 5, Rentero, Krivokapić.

Sedemmetrovke: Nordhorn 2 (1), Valladolid 3 (3).

Izključitve: Nordhorn 8, Valladolid 12.

Pokal challenge, finale, prva tekma:

Sport Resita - Suceava 25:27 (13:15)

Kiel in Ciudad Real znova za naslov prvakaZaradi poškodbe zapestja konec sezone za PajovičaIntervju z Urošem Zormanom