23. 5. 2009

Spektakel v Rdeči dvorani: Na prvo tekmo finala pokala EHF prihaja sloviti Gummersbach

Rokometaši Gorenja, ki so ostali edini predstavnik Slovenije v evropskih klubskih tekmovanjih, bodo danes pisali zgodovino. Sploh prvič bodo namreč zaigrali v katerem izmed finalov pokalnega tekmovanja evropske zveze (EHF), ob 15.30 pa se bodo v Rdeči dvorani pomerili z nemškim Gummersbachom.

Veliki rokometni spektakel za Slovenijo in velenjski klub bi moral napolniti 2.200 sedežev v Rdeči dvorani. Čeprav Gorenje zaradi končnice državnega prvenstva ni imelo veliko časa razmišljati o nemških nasprotnikih, trener Ivica Obrvan pravi, da bodo dobro pripravljeni: "Nemci so absolutni favoriti, čeprav gremo v domači dvorani na zmago. Obljubim lahko le borbenost in boj do zadnjega atoma moči. Seveda se bomo taktično podrobno pripravili, a te stvari bi radi zadržali zase."

Prvi strokovnjak na klopi Gorenja z vsem spoštovanjem govori o bundesligaški ekipi: "Moč Gummersbacha je več kot očitna. O njihovi formi ter nevarnosti zgovorno priča njihov nastop na zaključnem turnirju nemškega pokala, ko so v polfinalu proti Hamburgu zaostajali že z 6:12, nato pa ga premagali s kar plus osem. Ta podatek pove vse o njih. V igralskem kadru bi rad izpostavil vratarski tandem Stojanović - Fazekaš, predvsem pa Momirja Ilića. Gre za  najbolj zanimivega levega zunanjega igralca na tržišču, za katerega je potekala prava vojna, preden je podpisal za THW Kiel. Če bo odšel že po koncu sezone, bo celoten transfer vreden skoraj kot proračun Gorenja. Tu so seveda še naš Drago Vuković, krožni napadalec Gunnarson, zunanja Kranzt in Alvanos, levo krilo Tuzolana, na desni strani Vedran Zrnić."

Ob poimenski premoči in kljub temu, da je Gummersbach papirnati favorit, Obrvan še pravi: "Potrudili se bomo najti njihove slabe točke in jih skušali izkoristiti. Bili bi presrečni, če bi uspeli zmagati, čeprav je Gummersbach ekipa, ki lahko premaga vsakega v Evropi."

Kapetan Gorenja Sebastjan Sovič se že veseli finala pokala EHF in pravi, da je vse skupaj velika nagrada za ekipo: "To je nagrada za celotno sezono, hkrati pa krona moje kariere ter mojih soigralcev, z izjemo Marka Oštirja, ki ima naslov evropskega prvaka. Poleg Celja in Slovana smo edini slovenski moški klub, ki se je uvrstil v evropski finale in močno upam, da nismo povsem brez možnosti. Gummersbach je velik favorit, a to so sladke skrbi, saj smo  cilje v Evropi že zdavnaj presegli. Začenjamo z 0:0, če odigramo na ravni, ki smo je sposobni, je presenečenja vedno možno. Če bi se izrazil v odstotkih, potem nam dajem 30 odstotkov možnosti za končni uspeh."

Gostitelji v Velenju upajo na polno dvorano in pravo vzdušje. Rokometni klub Gorenje je v luči zgodovinskega športnega spektakla pripravil tudi zabavo pred Rdečo dvorano, ki se bo začela uro pred tekmo. Nastopili bodo godba na pihala, orkester Roberta Goličnika, plesna skupina in Pungartnikov Korl.  Po tekmi se mu bodo na odru pridružili rokometaši Gorenja in zvezdniki Gummersbacha, od 18. ure dalje pa bo sledil koncert z Juhu bando in športno-zabavno druženje.
Gorenje v finalu pokala EHF