23. 5. 2009

Gorenje z zadetkom razlike (28:29) izgubilo prvo finalno tekmo pokala EHF proti Gummersbachu

Na prvi finalni tekmi evropskega pokala EHF sta se v Rdeči dvorani v Velenju pomerila Gorenje in Gummersbach. Z zadetkom razlike (29:28) je zmagal nemški klub, povratna tekma pa bo v ponedeljek, 1. junija, v Kölnu.

 

Gorenje - Gummersbach 28:29 (11:13)

 

Velenje - Rdeča dvorana, gledalcev: 2.000, sodnika: Horvath in Marton (oba Madžarska).

 

Gorenje: Gajić (15 obramb), Skok, Dobelšek 1, Kavaš 1, Bezjak 2, Oštir, Gromiko 1, Sovič 1, Datukašvili 1, Mlakar 3, Rnić 3, Štefanič 4, Golčar, Harmandić 11 (5).

 

Gummersbach: Fazekas, Stojanović (16 obramb), Krantz, Wagner 6 (2), Vuković 1, Ilić 8 (1), Lutzelberger 2, Gunnarsson 5, Alvanos, Szilagyi 3, Pfahl, Rahmel, Zrnić 4, Tuzolana.

 

Sedemmetrovke: Gorenje 5 (5), Gummersbach 4 (3).

 

Izključitve: Gorenje 14, Gummersbach 8.

 

Z zadetkoma Vedrana Zrnića in Roberta Gunnarssona so 12-kratni nemški prvaki že po slabih dveh minutah tekme v Rdeči dvorani vodili z 2:0, prednost zadetka ali dveh pa so držali do izida 6:5 v trinajsti minuti. Takrat so Velenjčani, čeprav je bil izključen Marko Oštir, Momir Ilić pa je zgrešil sedemmetrovko, z zadetkom Momirja Rnića prvič izenačili (6:6). Toda z dvema zaporednima zadetkoma je nato gostom prednost znova priigral krožni napadalec Gunnarsson, Gorenje pa je za minimalen zaostanek uspešno skrbelo do 8:9 v 21. minuti. Z delnim izidom 3:0 si je nemški klub priigral visoko vodstvo z 12:8, v vratih pa je blestel Črnogorec Goran Stojanović, ki je že v prvem polčasu zbral deset obramb (na nasprotni strani Ivan Gajić v tem delu igre šest). Gummersbach je imel minuto pred koncem prvega polčasa še vedno štiri zadetke naskoka (13:9), toda med izključitvijo Adriana Wagnerja so si velenjski rokometaši priigrali dve sedemmetrovki. Obe je spretno izkoristil Adnan Harmandić (zadnjo po izteku regularnega časa igre) in zaostanek prepolovil.

 

Ko so gostje, za katere igrajo tudi trije nekdanji rokometaši Gorenja (Ilić, Zrnić in Vuković, ki so pred tekmo s strani vodje domače navijaške skupine Šaleški graščaki dobili posebne plakete), po šestih minutah drugega polčasa vodili s 17:13, poleg tega pa je bil izključen še Boštjan Kavaš, je kazalo, da je velenjska barka že takrat potopljena. Toda moštvo trenerja Ivice Obrvana se je dvakrat spet tesno približalo (17:18 in 18:19), nato pa je stvari v svoje roke vzel srbski ostrostrelce Ilić. Štikrat zapored je premagal sicer odličnega Gajića in po njegovi zaslugi je Gummersbach v 50. minuti vodil s 24:21. Z igralcem manj je nemški klub po Zrnićevem zadetku povišal na 26:22, med dveminutno kaznijo za Geoffreya Krantza pa je Gorenje spet prepolovilo zaostanek (24:26). Za navdušenje v Rdeči dvorani je štiri minute pred koncem s svojim devetim zadetkom poskrbel Harmandić (25:26), a že v naslednjem napadu se je med strelce znova vpisal Ilić. Po neuspešnem velenjskem napadu (Dobelškov strel je ubranil Stojanović) je za povišanje izida na 28:25 v 58. minuti poskrbel Gunnarsson, zatem je v polno spet zadel odlični Harmandić, po Ilićevi napaki v napadu pa je minuto in pol pred koncem Matjaž Mlakar poskrbel za 27:28. Po minuti odmora za Gummersbach je Zrnićev strel s krila ubranil Gajić, toda Marko Bezjak je v napadu slabo podal. Za Gummersbach je bil v hitrem protinapadu uspešen Wagner (27:29; ob tem je bil izključen Bezjak), z znakom sirene pa je nemška vrata zadel še Harmandić in postavil končni izid - 28:29.

 

 

Ivica Obrvan, trener Gorenja: "Za naš klub je velika čast igrati v finalu evropskega pokala, svojim fantom pa čestitam za borbenost, željo, pristop in motiv proti Gummersbachu. Čeprav smo izgubili, sem zadovoljen s prikazano igro, manj pa s končnim izidom, kajti noben trener ne izgublja rad. Če ne bi delali napak v nekaterih elementih igre, bi se lahko tekma razpletla drugače in zmaga proti tako uglednemu nasprotniku bi bila za nas velika stvar. Še posebno me veseli, ker se tudi pri nekajkratnem zaostanku s štirimi zadetki nismo vdali, ampak smo se uspešno vrnili v igro. Glede na minimalen poraz imamo pred povratno tekmo v Nemčiji "aktiven" izid, čeprav bo Gummersbach na domačem igrišču še večji favorit kot v Rdeči dvorani."

 

Aljoša Štefanič, igralec Gorenja: "V prvi vrsti bi se rad zahvalil našim zvestim navijačem, ki so nas tako glasno spodbujali s tribun. Borili smo se po najboljših močeh in dali vse od sebe, zato sem prepričan, da so bili gledalci kljub porazu zadovoljni. Naredili smo preveč tehničnih napak - če bi jih manj, bi lahko tudi zmagali. Na povratno tekmo v Nemčijo odhajamo brez bele zastave. Gremo na zmago!"

 

Sead Hasanefendić, trener Gummersbacha: "Zaradi napornega igranja v nemški ligi in potovanj skoraj nismo imeli časa za pripravo na tekmo z Gorenjem, zato sem z izidom še toliko bolj zadovoljen. Gostitelji, ki so v očitnem vzponu forme, so bili motivirani, vzdušje v dvorani je bilo odlično, prav tako tudi sojenje. V obrambi smo dobro igrali že od začetka, v napadu pa smo imeli manj protinapadov kot na drugih tekmah. Ko smo nekajkrat imeli visoko prednost, smo venomer zamudili priložnost za njeno povečanje. Pred drugo finalno tekmo smo si priigrali ugoden izid, čeprav je razlika minimalna. Vendar sem prepričan, da bomo ob podpori domačih gledalcev osvojili evropski pokal EHF."

 

Drago Vuković, igralec Gummersbacha: "Hvala tako navijačem Gummersbacha, ki so opravili dolgo potovanje in nas bodrili, kot navijačem Gorenja za lep sprejem. Zadovoljen sem z izidom in zmago, čeprav bi lahko bilo glede na potek tekme tudi še precej boljše. V vsakem primeru imamo ugoden izid pred povratnim dvobojem, čeprav samo zadetek prednosti pravzaprav ne pomeni ničesar. Gummersbachu želim osvojitev evropskega pokala EHF, Gorenju pa naslov državnega prvaka Slovenije."

 

 

Foto: www.balkan-handball.com



Spektakel v Rdeči dvorani - prihaja GummersbachKazni za incidente na tekmi Gorenje - Cimos