4. 6. 2009

Moška reprezentanca Slovenije v soboto s Slovaki, ženska izbrana vrsta z Italijankami

Vrhunca 11. Dneva slovenskega rokometa, ki bo v soboto, 6. junija, od 9. ure dalje v športni dvorani na Kodeljevem v Ljubljani, bosta zagotovo tekmi članskih reprezentanc Slovenije. Ženska izbrana vrsta se bo ob 18. uri pomerila z Italijo, moška pa ob 20. uri s Slovaško.

Na današnji novinarski konferenci sta se selektorja obeh članskih reprezentanc, Miro Požun (moška) in Primož Pori (ženska), spregovorila o poteku priprav na bližnje tekme in tekmovanja, o tem pa so spregovorili tudi reprezentanti in reprezentantke. Poleg sobotnih tekem na Kodeljevem čakajo moško reprezentanco štiri tekme v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu leta 2010 v Avstriji, žensko pa nastop na univerzitetnem EP v LJubljani in sredozemskih igrah v Italiji.

Miro Požun, selektor moške reprezentance: "Priprave so se začele v torek, trenutno pa smo še vedno v fazi zbiranja igralskega kadra. Danes so prišli še Jure Dobelšek, Boštjan Kavaš, Matjaž Mlakar in Uroš Zorman, tako da nas je zdaj dovolj, da sestavimo dve moštvi in lahko vsaj normalno treniramo. Na žalost David Špiler še ni pripravljen za igranje, čeprav je poskusšal trenirati z žogo, a ima težave. MIladin Kozlina je danes opravil še en ultrazvok, vendar so možnosti za njegov nastop le minimalne, medtem ko se nam bo Jure Natek pridružil šele v ponedeljek, saj ima konec tedna še klubske obveznosti v Chamberyjevem dresu. Tekma s Slovaško bo dobra generalka za sredin dvoboj z Belorusi, zelo primerna pa bo za uigravanje, saj bodo dobili priložnost vsi igralci. Pred odločilno tekmo z Belorusi stanje ni rožnato, vendar ostajam optimist."

Uroš Zorman, kapetan Slovenije: "Zaradi klubskih obveznosti v finalu evropske lige prvakov sem prišel na priprave v Slovenijo z manjšo zamudo. Tako za sobotno tekmo proti Slovaški kot za naslednje štiri v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo naslednje leto v Avstriji, ko se bomo pomerili dvakrat z Belorusijo ter po enkrat z Nemčijo in Izraleom, lahko v svojem in imenu soigralcev obljubim, da bomo dali vse od sebe. Uvrstitev na EP je tako cilj kot obveznost slovenske reprezentance."

Luka Žvižej, reprezentant: "Vzdušje v reprezentanci je dobro, fantje pa čakamo še na nekatere soigralce. Proti Slovakom bomo seveda skušali zaigrati čim bolje, tekma pa bo istočasno pokazala, kje smo trenutno. V sredo nas v Ljubljani čaka glavna tekma v kvalifikacijah proti Belorusiji. Zmaga je nujna, če si želimo podaljšati upanje in možnosti za nastop na EP 2010 v Avstriji. Tega tekmovanja si ne bi rad znova ogledal le na televizijskih zaslonih."

Primož Pori, selektor ženske reprezentance: "Skupaj smo že od prejšnjega tedna. Spisek prisotnih igralk je kar zajeten, a predvsem zaradi tega, ker bodo nekatere nastopile le na univerzitetnem prvenstvu, druge na sredozemskih igrah, tretje pa na obeh tekmovanjih. Na tekmi z Italijo bodo dobile priložnost vse igralke, odločili smo se le, da bodo mladinke, ki sem jih povabil tudi v člansko vrsto, zaigrale za 'svojo' reprezentanco, s katero so se nedavno uvrstile na evropsko prvenstvo. Italijanke igrajo zelo nenavadno obrambo, na kar se ta čas že pripravljamo. Tudi zaradi tega bo sobotna tekma sila primerna, da se ekipa s sooči s takšnim načinom igre."

Vesna Puš, kapetanka Slovenije: "Super je, fenomenalno. Želimo in upamo, da bomo uresničile vse cilje, ki smo si jih postavile. Komaj čakamo tudi na prvo tekmo proti Italiji."

Barbara Varlec, reprezentantka: "Za nami je naporna sezona in vesele smo, da jo je konec, še bolj pa smo vesele, da se lahko ta mesec posvetimo slovenski reprezentanci. Za nas ima tekma z Italijankami velik pomen, saj bo neke vrste test, kako smo pripravljene in kaj smo v zadnjem času naredila v reprezentanci. Želimo takoj pokazati, kdo je vladar na terenu in dokazati slovenskemu občinstvu, da nam lahko zaupa." 

Neža Mitruševska, reprezentantka: "Priprave potekajo dobro, treniramo na polno, uigravamo nekatere akcije in mislim, da lahko optimistično zremo v tekmovanja, ki prihajajo. V soboto proti Italiji pa seveda štartamo na zmago!"