5. 6. 2009

Egipčan Mustafa ostaja predsednik IHF

Na volilnem kongresu Mednarodne rokometne zveze (IHF), ki poteka v Kairu v Egiptu, ni prišlo do spremembe na predsedniškem položaju. Dosedanji predsednik Hasan Mustafa je dobil kar 115 glasov, njegov protikandidat, Luksemburžan Jeannot Kaiser, pa samo 25.

Egipčan Mustafa je na čelu mednarodne zveze že od leta 2000, kljub odkritemu nasprotovanju predstavnikov evropskega rokometa njegovemu načinu vodenja in številnim domnevnim aferam, v katere naj bi bil vpleten, pa je prepričljivo dobil še en predsedniški mandat. Tako so se uresničile napovedi tistih, ki so napovedovali, da bo Mustafa na kongresu, ki se je začel včeraj, na volitvah zlahka opravil s Kaiserjem. Slednjemu ni koristilo niti to, da so ga javno podprli nekateri sedanji in nekdanji rokometni zvezdniki, na primer Jackson Richardson, Nikola Karabatić, Christian Schwarzer... Jasno je, da so na predsedniških volitvah odločali predvsem glasovi številnih afriških in azijskih nacionalnih rokometnih zvez. Mustafa je šel celo tako daleč, da mu je izvršni odbor IHF odobril, da plača stroške potovanja in nastanitve predstavnikom 30 nacionalnih zvez, kar po Kaiserjevem mnenju pomeni, da si je "kupil" najmanj toliko glasov. Omeniti velja, da je Mustafa v Švici pod preiskavo zaradi suma korupcije, povezane z vodenjem IHF, saj naj bi si dal izplačati kar za 600.000 švicarskih frankov potnih stroškov!