10. 6. 2009

Slovenija po visoki zmagi proti Belorusiji (38:26) na Kodeljevem lažje diha

Peta tekma Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Avstriji januarja leta 2010 je v dvorani na Kodeljevem ponudila pravo rokometno poslastico. Slovenska reprezentanca si je z visoko zmago nad Belorusijo (38:26) zagotovila miren spanec pred sobotno tekmo z Nemčijo v Hamburgu. V slovenski skupini 5 je Nemčija visoko premagala Bolgarijo s 54:29.


Slovenija - Belorusija 38:26 (17:13)

Slovenija: Rezar (3 obrambe), Prošt (14 obramb), Miklavčič 4, Dobelšek 2, Mlakar 1, Kavaš 4, Skube 2, Gajič 2, Cehte 2, M. Žvižej 2, L. Žvižej 5 (2), Zorman 6, Bilbija 1, Brumen 7 (1).

Belorusija: Žuk, Krajnov (11 obramb), Babičev, Puhovski 9 (3), Gromiko 1, Kurčev 4, Krajnov, Šilovič, Titov 1, Barzenkov, Kažanevski 5, Nikulenkav 3, Baranav 2, Kamarav, Prakapenia 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Belorusija 4 (3).

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Belorusija 12 minut.

Slovenija je tekmo proti Belorusiji začela v postavi Rezar, Dobelšek, Cehte, Zorman, Miha Žvižej, Kavaš in Brumen. Na tribuni sta ostala Jure Natek in Uroš Rapotec, Beno Lapajne pa je dva dni pred tekmo staknil poškodbo (natrgana stegenska mišica) in bo moral nekaj tednov počivati. V vratih Slovenije je izvrstno tekmo začel Aljoša Rezar ter takoj - že v prvem napadu gostov - ubranil dva strela. Sicer slovenska obramba sprva ni delovala dovolj prepričljivo in gostje so prelahko dosegali gole. V napadu je organizator igre Zorman poskušal najti Miho Žvižeja, a dvakrat se je ponesrečilo, v tretje pa ga je le "našel" in Žvižej je zatresel mrežo v deveti minuti. V 13. minuti so naši rokometaši prvič vodili za tri zadetke (8:5). Predvsem sta odlično delovala Kavaš in Zorman, a selektor Požun je, kot je obljubil, veliko menjal. Do 16. minute so na parket stopili vsi slovenski rokometaši razen vratarja Prošta (v igro v 22. minuti). Prednost so predvsem na račun slabe realizacije počasi izgubili. Do 21. minute so Belorusi izenačili na 10:10 - z zadetkom Baranaua ob slovenskem igralcu več na igrišču. 

Ob Skubetu, ki je organiziral igro ter Bilbiji in Miklavčiču igra ni ravno tekla, zato je Požun v 22. minuti na igrišče poslal spet kapetana Zormana, nato še Cehteta in Kavaša. Slednji so bili mnogo bolj prodorni, Zorman predvsem s samostojnimi akcijami ter podajami. Veliko je dodal Prošt s svojimi šestimi obrambami v pičlih osmih minutah. Od 26. do 30. minute so Slovenci z delnim izidom 4:1 naredili razliko +4 ter mirno odšli na odmor.

Po vrnitvi na igrišče so Slovenci silovito nadaljevali. Z zadetkoma Zormana in Dobelška so povečali celo na +6 (19:13). Belorusi so še naprej težko prebijali obrambo gostiteljev in prav tako težko premagovali vratarja Prošta. Slovenska obramba je bila dobro postavljena, kar je omogočalo tudi nekaj protinapadov zapored - v teh trenutkih je blestel Brumen, ki se je v obdobju med 34. in 44. minuto kar sedemkrat vpisal med strelce. V polni dvorani na Kodeljevem je Slovenija v 36. minuti vodila že z osmimi goli naskoka (22:14). V nadaljevanju je znova priložnost dobil Bilbija, v napadu in obrambi pa sta se izmenjevala Zorman in Cehte. Slovenska razlika se je večala in večala, v 45. minuti je bilo že +9 (28:19).

 

Beloruska minuta odmora ni pomagala, najboljšega strelca gostov Puhovskega pa je naše moštvo v drugem delu zaustavilo, saj ni dosegel niti enega zadetka iz igre (v prvem polčasu šest). Po več neuspelih poskusih za vodstvo z desetimi goli prednosti je končno slovenski reprezentanci uspelo v 50. minuti. Po še eni izgubljeni žogi Belorusov je drugič zapored iz protinapada zadel Luka Žvižej za 31:21, nato pa po novi odlični obrambi Primoža Prošta v naslednjih sekundah še enkrat za +11. Pri 35:23 je imela Požunova izbrana vrsta prvič dvnajst zadetkov naskoka, kolikor je znašala tudi končna razlika. Slovenija se je lahko veselila visoke zmage, ki bo sila pomembna za zadnji obračun v kvalifikacijah za Euro 2010, ko bo 21. junija igrala v Minsku.

Vse o kvalifikacijah si lahko preberte TUKAJ.