14. 6. 2009

Intervju z Mirom Požunom

Za slovensko moško reprezentanco Nemčija tudi po 17. medsebojnem obračunu še vedno ostaja uganka. Mlada četa Mira Požuna je na sobotni tekmi v Hamburgu ni imela možnosti za zmago, je pa zato dobila vsaj nekaj pomembnih odgovorov za prihodnost. Selektor se je po tekmi dotaknil nekaterih težav.

Jasno je, da je Nemčija rokometna velesila, a da bo slovenska reprezentanca v Hamburgu zaostajala že za 11 golov, na koncu pa doživela poraz z osmimi, je verjetno le malokdo pričakoval.

 

Mislim, da je bilo vzdušje v dvorani pretežko za veliko naših igralcev. Ne bi se rad opravičeval, vendar imam občutek, da nas je sredina tekma proti Belorusiji na Kodeljevem malce uspavala in izpraznila. Zagotovo nismo toliko slabši, kot smo bili proti Nemcem v prvem polčasu, a pokazalo se je, da je v igralski kakovosti vseeno velika razlika. Istočasno smo lahko na tekmi z nekdanjimi evropskimi in svetovnimi prvaki videli tudi vse probleme slovenskega rokometa.

 

In to so?

 

Gre za širše vprašanje, ki ga ne moremo rešiti sami, pač pa je potrebno stopiti skupaj – od sodnikov, trenerjev do celotne organizacije. Morali bomo spremeniti način igranja. Proti Nemčiji se je natančno videlo, da gre žoga prepočasi in da igramo preveč individualno. O tem že vrabčki čivkajo. Pristopiti bo potrebno k selekcioniranju igralcev, da bomo lahko konkurirali v Evropi, sicer se bomo morali zadovoljevati le z našim prvenstvom. Predvsem pa je potrebno več možnosti v slovenskem prvenstvu dati slovenskim igralcem, kajti šele tukaj se vidi, da le-ti niso enakovredni. Potrebno bo najti način – moj predlog je, da se število tujcev zmanjša na štiri. Sicer pa je to stvar odgovornih oseb.

Pa smo res toliko slabši od nekdanjih evropskih in svetovnih prvakov?

 

Razlika je očitna, toda na tekmi v Hamburgu na žalost ni bilo slovenskega igralca, ki bi potegnil 'voz'. V obrambi smo igrali izredno mehko, čeprav smo se drugače dogovorili. Enostavno smo imeli spodrezana krila. Prav tako vratarja, ki sta odvisna od obrambe, nato nista bila na dovolj visokem nivoju. Potem se je zgodilo, kar se je.

Pravite, da so mladi igralci padli pod pritiskom vzdušja. Kaj pa izkušenejši, ki prav tako niso blesteli?

 

Nekateri igralci so vidno utrujeni, drugim pa je padla forma. Težko je bilo igrati proti nemški zelo kakovostni obrambi. Enostavno s takšnim načinom igre nismo uspeli "prebijati".

Znova se je pokazala slaba stran ob igri z igralcem več na igrišču.

 

To je naša stara hiba. Enostavno gre žoga prepočasi. Igralci se dobro pomikajo, žoga pa je tako počasna, da se lahko igralce 'zapira'. Veliko žog smo tudi izgubili zaradi prerahlih podaj, kar je še ena naša slabost.

Nemci so se že uvrstili na evropsko prvenstvo 2010 v Avstriji, a jih do konca čakata še dve tekmi. Že v sredo z Belorusijo, ko bo tudi za našo reprezentanco sila pomemben izid, kajti beloruska zmaga bi nekoliko zapletla situacijo.

 

Prepričan sem, da bodo igrali 'na polno' do konca. Poznamo nemško mentaliteto ter igralce in trenerja. Po mojem mnenju popuščanja ne bo. Pa tudi razlika v kakovosti je takšna, da bi Belorusi težko presenetili. 

V sredo vas na Kodeljevem (18.15) čaka tekma z Izraelom, ki bo bolj 'revialnega značaja'. To pomeni, da boste koga izmed igralcev lahko spočili pred odločilno tekmo v Minsku.

 

Zagotovo bomo naredili nekaj sprememb v moštvu. Za nas poraz z Nemčijo ne sme biti tragedija, najpomembnejša bo tekma z Belorusijo. Kar nekaj igralcev je 'načetih', zato potrebujejo počitek. Na žalost pa igralcev nimamo toliko, da bi lahko vse spočili, saj je bilo preveč težav s poškodbami. Brez dvoma bomo v sredo računali na tiste mlade igralce, ki se v domačem prvenstvu niso tako izčrpali.

 

 

Maja Mastnak