14. 6. 2009

Študentska evropska elita zbrana v Ljubljani

Ljubljana bo od ponedeljka, 15. junija, do nedelje, 21. junija 2009, gostila četrto univerzitetno evropsko prvenstvo v rokometu. Med študentsko elito sta v krogu najožjih favoritov za kolajne tudi moška in ženska reprezentanca Slovenije.

 

Prireditelji pričakujejo 400 udeležencev iz desetih držav oziroma šestnajstih univerz, v moški konkurenci pa naslov prvaka, ki ga je osvojila na lanskem tekmovanju v Nišu, brani reprezentanca Univerze v Ljubljani. Pestro športno dogajanje, ko se bosta Ljubljana in z njo Slovenija vpisali na evropski športni zemljevid, so na petkovi novinarski konferenci v Ljubljani predstavili rektorica Andreja Kocijančič, predstavnik Rokometne zveze Slovenije (RZS) Leopold Kalin (sekretar), predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Jernej Štromajer, namesto na vabilu napovedanega ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa Marko Kolenc, načelnik oddelka za šport ljubljanske občine. Županu Jankoviću je bila sicer poverjena vloga predsednika častnega odbora.

 

Zaupanja, ki ga je ljubljanski univerzi izkazala Evropska univerzitetna športna zveza, ne nameravajo zapraviti. Dogodek po športni plati sicer ne bo polnil prvih strani športnih dnevnikov, a ne gre spregledati, poudarja rektorica Kocijančičeva, da gre za športno-družabni dogodek visoke kakovosti, namenjen srečanju študentov-športnikov iz cele Evrope, ki bo nedvomno prispeval k razvoju in promociji univerzitetnega športa, razvoju rokometa ter širši promociji naše države in njenega glavnega mesta. Rektorica je še zlasti vesela, ker se je v častiljivi 90-letni zgodovini "stare dame" prvič zgodilo, da so ugriznili v - po organizacijski plati - tako velik športni zalogaj.

 

Že nabor partnerjev, ki sodelujejo na projektu, govori o tem, da gre za velik in pomemben dogodek. Temu pritrjuje tudi Leopold Kalin, predstavnik RZS. Prav bogate izkušnje z organizacijo evropskega rokometnega prvenstva, ki se je v prestolnici dogajal leta 2004, so po Kalinovem mnenju jamstvo, da bodo kos tudi tokratni nalogi. Kolenc je prepričan, da bo ta mednarodni dogodek, prvi večji po sprejeti strategiji MOL na področju športa, pripomogel k uveljavitvi Ljubljane kot mesta športa. Štromajer je v imenu študentov med drugim poudaril, da so naslovili prošnjo na ministrstvo za šolstvo in šport, da bi se srednješolci v čim večjem številu ogledali tekme. Prvo evropsko univerzitetno prvenstvo v rokometu je bilo organizirano leta 2006 v Besanconu v Franciji, drugo leto pozneje v Lodzu na Poljskem in tretje lani v Nišu v Srbiji. Na četrtem EUP v Ljubljani je pričakovati udeležbo 12 moških in sedem ženskih univerzitetnih ekip. Prizorišča rokometnega praznika bodo dvorane Tivoli, Kodeljevo in Krim.

 

 

MOŠKA REPREZENTANCA SLOVENIJE:

 

Igralci: Jure Dolenec, Miha Svetelšek, Anže Vrbinc (vsi Merkur Škofja Loka), Boštjan Grm, Črt Abrahamsberg (oba Ribnica Riko hiše), Matej Flajs, Luka Mirnik (oba Krka Novo mesto), Staš Skube (Trimo Trebnje), Uroš Paladin (Cimos Koper), Sebastjan Obajdin (Rudar EVJ Trbovlje), Tadej Sok (Jeruzalem Ormož), Gregor Karpan (Slovan) in Benjamin Zbičajnik (Alples Železniki).

 

Strokovno vodstvo: Slavko Ivezič (selektor), Stanko Anderluh (pomočnik selektorja).

 

 

ŽENSkA REPREZENTANCA SLOVENIJE:

 

Igralke: Katja Čerenjak, Mirjana Gojkovič, Miša Marinček, Neža Mitruševska, Dolores Naglič, Branka Zec, Nuša Skutnik, Maja Šon (vse Olimpija), Anja Argenti, Neli Irman, Barbara Varlec (vse Krim Mercator), Jana Bačar (Krka Novo mesto), Maja Breznik (Sola, Norveška), Teja Djurovič (Zagorje Istrabenz Gorenje), Nastja Praprotnik (Mercator Tenzor Ptuj) in Neja Šoberl (Škofja Loka KSI).

 

Strokovno vodstvo: Primož Pori (selektor), Boštjan Brulec (pomočnik selektorja).