16. 6. 2009

Požun, Natek in Rezar prepričani o sredini zmagi proti Izraelcem na Kodeljevem

Do konca kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2010 v Avstriji čakata moško reprezentanco Slovenije le še dve tekmi. Prva bo v sredo, 17. junija 2009, ob 18.15, ko v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani gostuje Izrael. Na današnji novinarski konferenci so svoja pričakovanja in cilje predstavili selektor Miro Požun ter igralca Jure Natek in Aljoša Rezar.

Na oktobrski tekmi v Izraelu je Slovenija zmagala s 36:28, tudi tokrat pa je seveda v vlogi favorita. Selektor Požun bo imel znova na razpolago samo 15 igralcev (pravico nastopa jih ima štirinajst), skoraj zagotovo pa ne bo mogel računati na Davida Špilerja (Celje Pivovarna Laško) in Boštjana Kavaša (Gorenje). Špiler opravlja še dodatne zdravniške preglede in še ni dobil zelene luči za nastop, zato Požun z njim ne namerava tvegati. Kavaš ima težave z modrostnim zobom in se zaradi vnetja slabo počuti, zato ne trenira. Na seznamu izraelske reprezentance za tekmo v Ljubljani ni veterana Dorošenka in odličnega Smolerja, ki je bil na prvem dvoboju največja nevarnost za Slovenijo in ki so mu operirali poškodovano koleno.

Miro Požun, selektor Slovenije: »Ker smo na pripravah že od 2. junija, sem pričakoval, da bodo igralci že malo utrujeni in naveličani, a ni tako. Tudi zato sem optimist na zadnjih dveh tekmah. Visok poraz v Nemčijo skušamo pozabiti, naše misli pa so že osredotočene na Izraelce, ki jih moramo na vsak način premagati. Tega smo sposobni, povrh vsega pa tudi ni dodatnega pritiska zaradi razlike v zadetkih, kot je bilo proti Belorusiji. V vsakem primeru pričakujem našo zmago, prav tako pa tudi uspeh Nemcev proti Belorusom, saj je med reprezentancama velika kakovostna razlika. To bi pomenilo, da bi mi potovali v Minsk s prednostjo dvanajstih zadetkov, kar je velik kapital. Kar se tiče Izraelcev, so tehnično dobro podkovani in imajo individualno znanje, njihova glavna težava pa je pomanjkanje discipline v igri. Ker so daleč stran od evropskega rokometa, tudi nimajo pravega stika z njim."

Jure Natek, reprezentant Slovenije: »Neuspeh v Nemčiji skušamo v čim večji meri pozabiti, a istočasno priti do kakšnih pametnih sklepov. Vem, da smo razočarali slovenske ljubitelje rokometa, še najbolj pa sebe. Zato je Izrael prava priložnost, da popravimo vtis s sobotne tekme v Hamburgu. Izraelcev ne podcenjujemo in jih tudi spoštujemo, toda na Kodeljevem pride v poštev samo zmaga. Boljši smo in to bomo dokazali tudi na igrišču. Na prvem dvoboju v Izraelu smo nasprotnika slabo poznali, poleg tega smo igrali v gosteh, zato smo imeli pred začetkom še malce strahu. A začeli smo prepričljivo in na koncu tudi prepričljivo zmagali, tako pa mora biti tudi pred domačimi gledalci v Ljubljani.«

Aljoša Rezar, reprezentant Slovenije: »Kljub bolečemu porazu v Nemčiji je vzdušje v reprezentanci še vedno na visoki ravni. Seveda je bolje, da smo slab dan izkoristili na tekmi v Hamburgu, kakor pa da bi se to zgodilo proti Izraelu ali Belorusiji. Proti Belorusom na Kodeljevem in proti Nemcem v Hamburgu smo pokazali dva povsem različna obraza, prepričan pa sem, da bomo na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah pokazali pravega in lepšega. Proti Izraelcem moramo in tudi bomo zmagali, prav tako pa računam na uspeh tudi v nedeljo v Minsku.«


Trenutni vrstni red v skupini 5: Nemčija 12 točk (6 odigranih tekem), Slovenija in Belorusija po 8 (6 tekem), Izrael 4 (6), Bolgarija 0 (8). Preostale tekme: Slovenija – Izrael (sreda, 17. junija), Nemčija – Belorusija (sreda, 17. junija), Belorusija – Slovenija (nedelja, 21. junija), Izrael – Nemčija (nedelja, 21. junija).