18. 6. 2009

Rokometašice Olimpije dočakale nasprotnice v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakinj

Na sedežu EHF na Dunaju so izžrebali skupine za prvi in drugi krog kvalifikacij za ligo prvakov. Olimpija se bo na turnirju med 2. in 4. oktobrom pomerila z Zvezdo Zvenigorod (Rusija), Bratislavo (Slovaška) in še eno ekipo iz prvega kroga kvalifikacij. Prav tako so izžrebali tudi kvalifikacijske skupine za ligo prvakov, že od prej pa je znano, da bodo na osnovi povabil EHF Celjani igrali z Realom Ademarjem (Španija), Lemgom (Nemčija) in Kadettnom (Švica).

V prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakinj je bilo sedem klubov razdeljenih v dve skupini: v skupini A bodo igrali Patras (Grčija), Vrnjačka Banja (Srbija), Sassari (Italija) in Brühl (Švica), v skupini B pa Milli Piyango (Turčija), Madeira (Portugalska) in Amsterdam (Nizozemska). Po dve najboljši ekipi iz vsake skupine se bosta uvrstili v drugi krog kvalifikacij, kar pomeni, da bo v skupini, v kateri igra tudi Olimpija, poleg Rusinj in Slovakinj še en klub iz skupine B (Milli Piyango, Madeira ali Amsterdam) - tisti, ki bo med trojico osvojil drugo mesto. Nastop v glavnem delu lige prvakinj, v katerem bo nastopilo 16 ekip, si bodo priigrale le zmagovalke štirih kvalifikacijskih turnirjev. V kvalifikacijah za ligo prvakov je bilo 13 moških klubov razdeljenih v štiri skupine (tri skupine s po tremi in ena s štirimi moštvi), v peti pa so bili klubi s posebnim povabilom EHF. V glavni del lige prvakov s 24 klubi se bodo uvrstili le zmagovalci petih kvalifikacijskih turnirjev.

Termini kvalifikacijskih turnirjev: za ligo prvakov in prvi krog za ligo prvakinj od 4. do 6. septembra 2009, za drugi krog ženskih kvalifikacij od 2. do 4. oktobra 2009.

Gostiteljstvo turnirjev: pri ženskah imajo prednostno pravico za organizacijo štirih turnirjev Lublin, Bratislava, Smart in Metz, na drugem mestu pa Byasen, Olimpija, FCK Handbold in Parc Sagunt. V kvalifikacijah za ligo prvakov je gostiteljstvo najprej ponujeno Vardarju, PAOK-u, Fyllingenu in Tatranu, v primeru odpovedi katerega izmed njih pa ga lahko prevzamejo Budućnost, Strovolos, Bregenz in Kielce. Domačin turnirja klubov s posebnim povabilom EHF naj bi bil španski Reale Ademar iz Leona (kot predstavnik države, iz katere prihaja evropski prvak - Ciudad Real), če pa ga ne bo sprejel, je naslednji na seznamu rokometni klub Celje Pivovarna Laško.


Kvalifikacije za ligo prvakinj - 2. krog:


Skupina 1:
Byasen (Norveška), Lublin (Poljska), Rulmentul Brašov (Romunija), 2. A

Skupina 2: Zvezda Zvenigorod (Rusija), Olimpija (Slovenija), Bratislava (Slovaška), 2. B

Skupina 3: Ferencvaroš (Madžarska), FCK Handbold (Danska), Smart (Ukrajina), 1. A

Skupina 4: Parc Sagunt (Španija), Metz (Francija), Aalborg (Danska), 1. B


Kvalifikacije za ligo prvakov:


Skupina 1:
Budućnost (Črna gora), Vardar (Makedonija), Dinamo Minsk (Belorusija), Bešiktaš (Turčija)

Skupina 2: Zaporožje (Ukrajina), PAOK (Grčija), Strovolos (Ciper)

Skupina 3: Fyllingen (Norveška), Bregenz (Avstrija), Partizan (Srbija)

Skupina 4: Tatran Prešov (Slovaška), Kielce (Poljska), Porto (Portugalska)

Skupina 5: Reale Ademar (Španija), Lemgo (Nemčija), Celje Pivovarna Laško (Slovenija), Kadetten (Švica)