21. 6. 2009

Slovenski rokometaši potujejo na EP v Avstriji!

Slovenska moška reprezentanca je na zadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Avstriji januarja prihodnje leto premagala Belorusijo v Minsku (36:32) ter se skupaj z Nemčijo iz skupine 5 prebila na Euro 2010.

Belorusija – Slovenija 32:36 (17:18)

Minsk – Dvorec športov, gledalcev: 1500, sodnika: C. in P. Kekes (oba Madžarska).

Belorusija: Žuk (7 obramb), Krajnov (6), Babičev 2, Pukovski 3 (1), Gromiko 2, Kurčev 9 (1), Šilovič 1, Titov 2, Barzenkov 6, Kažanevski 2, Baranov 2, Kaliasnjov 1, Lisica, Prakapenia 2.

Slovenija: Rezar (2 obrambi), Prošt (6), Miklavčič 1, Dobelšek 1, Mlakar 3, Natek 4, Kavaš 2, Skube 4, Gajič 6 (1), Cehte 5, M. Žvižej, L. Žvižej 6 (2), Zorman 1, Bilbija 3.

Sedemmetrovke: Belorusija 3 (2), Slovenija 4 (3).

Izključitve: Belorusija 12, Slovenija 14.

Selektor Miro Požun je imel na razpolago šestnajst igralcev, po napovedih pa sta na tribuni dvorane v Minsku ostala David Špiler in Uroš Rapotec. V slovenskih vratih je za razliko od dosedanjih tekem začel Primož Prošt (doslej Aljoša Rezar), že po treh minutah in dveh zadetkih Luke Žvižeja pa so gostje vodili z 2:0. Toda gostitelji so nato v treh minutah dosegli tri zadetke zapored in prvič povedli s 3:2, nato pa celo s 4:2. Luka Žvižej je odgovoril z dvema zadetkoma, po treh izenačenjih pa so si Slovenci sredi prvega polčasa znova priigrali dva zadetka prednosti (8:6). Toda beloruski rokometaši se niso predajali in v dvajseti minuti so spet povedli s 13:12. Kljub izključitvi Baranova, ki ji je sledila še zgrešena sedemmetrovka Žvižeja, je moštvo selektorja Georgija Sviridenka sedem minut pred koncem polčasa imelo dva zadetka naskoka (15:13). Med novo izključitvijo na strani gostiteljev (za dve minuti je moral na klop Kažanevski) so Slovenci najprej izenačili na 15:15, s svojim prvim zadetkom pa je Sebastjan Skube tehtnico začasno znova nagnil na stran evropskih podprvakov iz leta 2004.

Čeprav je bil v predzadnji minuti izključen Miha Žvižej, so njegovi soigralci odšli na odmor z minimalno prednostjo (18:17): najprej je Aljoša Rezar ustavil strel Kurčeva (s petimi zadetki najučinkovitejši igralec na tekmi v prvem polčasu) s sedmih metrov, nato pa je v polno zadel še Boštjan Kavaš. Belorusi so krenili v zadnji napad, toda pred njihovim zadetkom se je oglasila sirena. Madžarska sodnika Csaba in Pal Kekes sta zadetek upravičeno razveljavila, s čimer pa se ni strinjal selektor Sviridenko. Stekel je na igrišče in se jezil nad sodnikoma, vendar jo je odnesel zgolj z rumenim kartonom.

Tako kot začetek prvega, je tudi začetek drugega polčasa pripadel reprezentanci Slovenije, ki si je po treh minutah prvič priigrala tri zadetke naskoka (20:17), dve minuti pozneje pa že štiri (22:18). Belorusi so nato poskrbeli za delni izid 3:0 in se nato še dvakrat približali na zadetek zaostanka (22:23 in 24:25), toda slovenski rokometaši so si prav na sredini drugega polčasa spet priigrali občutnejšo prednost (27:24). V zadnjih petnajstih minutah so Belorusi na vse načine skušali izničiti zaostanek in se od domačih gledalcev v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Avstriji posloviti vsaj s častno zmago. Čeprav je Kurčev že do 48. minute dosegel kar devet zadetkov, so Slovenci zlahka držali visoko razliko. V 52. minuti se je med izključitvijo Klemna Cehteta med strelce prvič vpisal tudi David Miklavčič, na semaforju pa je bilo že 32:28 za Slovenijo in jasno je bilo, da bo Slovenija še drugič v dobrih desetih dnevih premagala Belorusijo.

Vse o kvalifikacijah za Euro 2010 lahko preberete TUKAJ.