24. 6. 2009

Na EP 2010 bo Slovenija v skupini v Innsbrucku z Nemčijo, Švedsko in Poljsko

Na gala prireditvi v prostorih muzeja Liechtenstein na Dunaju so izžrebali predtekmovalne skupine za evropsko prvenstvo, ki ga bo od 19. do 31. januarja 2010 gostila Avstrija. Slovenija bo igrala v skupini C v Innsbrucku, njeni nasprotniki pa bodo Nemčija, Švedska in Poljska. Prvo tekmo bodo Slovenci igrali 19. januarja proti Švedski, 20. ali 21. januarja se bodo pomerili z Nemčijo, 22. ali 23. pa s Poljsko.

 

Evropska rokometna zveza je že pred žrebanjem poskrbela za nekaj presenečenj, zaradi katerih je bilo to kar precej dirigirano. Za Slovenijo je bil presenetljiv podatek, da so jo uvrstili šele v četrti, zadnji boben, čeprav je na reprezentančni lestvici EHF na devetem mestu. Na tej lestvici je pred Avstrijo, Norveško in Madžarsko, ki pa so bile uvrščene v tretji boben. V prvih dveh bobnih so bili aktualni evropski prvaki Danci in zmagovalci sedmih kvalifikacijskih skupin (boben 1 - Danska, Hrvaška, Francija, Nemčija, boben 2 - Švedska, Španija, Islandija, Rusija), v tretjem poleg Avstrije še Norveška, Poljska in Madžarska, v zadnjem bobnu pa so Sloveniji delale družbo Češka, Ukrajina in Srbija. Že pred žrebanjem je bilo seveda jasno, da se reprezentance iz istega bobna v predtekmovanju ne morejo pomeriti med seboj. Naslednje presenečenje – prav tako je bilo povezano s Slovenijo – je bila izbira gostiteljev posameznih skupin. Avstrijci so sicer Sloveniji obljubljali, da bo igrala v skupini v Gradcu, a so se na koncu odločili, da bo tam Hrvaška. Prav tako je bilo že pred žrebanjem znano, da bo Nemčija nastopala v Innsbrucku, Avstrija v Linzu in Madžarsko v Wiener Neustadtu. Potem ko so bile Hrvaška, Avstrija, Nemčija in Madžarska avtomatično razporejene v štiri različne skupine, je Islandec Dagur Sigurdsson, sicer selektor reprezentance Avstrije, izžrebal reprezentance iz prvega in tretjega bobna. Moštvom iz bobna številka dve je srečo delil nemški selektor Heiner Brand, tistim iz zadnjega (med katerimi je bila tudi Slovenija) pa Ulrik Wilbek, selektor Danske.

 

Rokometno zvezo Slovenije (RZS) je na žrebanju v avstrijskem glavnem mestu zastopal generalni sekretar Tomaž Jeršič: „Prireditev v muzeju je bila zelo lepa in zanimiva, na zares visoki ravni. Očitno je, da so se organizatorji zares potrudili.“ Sloveniji razplet žrebanja ni bil najbolj naklonjen, kar potrjujejo tudi Jeršičeve besede: „Prva manjša slabost je že ta, da bomo igrali v Innsbrucku. Ker je to od Slovenije najbolj oddaljeno mesto, ki bo gostilo reprezentance na EP, bo verjetno malce manjši tudi obisk slovenskih navijačev, kot če bi nastopali v Gradcu. Čeprav vseeno upam, da bomo imeli bučno podporo s tribun. Nemčija je že dolga leta v evropskem in svetovnem vrhu, v zadnjem času tudi Poljaki, medtem ko se Švedska vrača na pota stare slave. Dobili smo težke nasprotnike, kajti naša skupina je poleg skupine D najtežja. Toda v preteklih letih smo imeli v predtekmovanju vsaj na papirju lažje tekmece in smo se zlahka uvrščali v nadaljevanje tekmovanja, nato pa hitro izpadli. Prepričan sem, da bomo na Euro 2010 presenetili katerega izmed favoritov in se uvrstili v drugi krog.“

 

V prvem delu tekmovanja bo vsaka reprezentanca v skupini odigrala po tri tekme, v drugi del pa se uvrstijo po tri najboljše iz vsake skupine. V tem delu se bosta križali skupini A in B ter C in D, ki bosta tvorili novi dve skupini s po šestimi reprezentancami, ki jih bosta gostila Dunaj in Innsbruck. To pomeni, da bo v nadaljevanju vsaka odigrala še po tri tekme, v polfinale pa bosta napredovali po dve najboljši. Polfinalni tekmi bosta potekali po navzkrižnem sistemu A1 - B2 in A2 - B1: zmagovalca se bosta potegovala za zlato kolajno, poraženca za bronasto, vse štiri pa bodo na Dunaju.

Skupine za EP 2010
Skupina 1 Skupina 2 Skupina 3 Skupina 4
Gradec Linz Innsbruck Wiener Neustadt
HRVAŠKA DANSKA NEMČIJA FRANCIJA
RUSIJA ISLANDIJA ŠVEDSKA ŠPANIJA
NORVEŠKA AVSTRIJA POLJSKA MADŽARSKA
UKRAJINA SRBIJA SLOVENIJA ČEŠKA