24. 6. 2009

Hypo in Metz nasprotnika rokometašic Krima Mercatorja v skupini B v evropski ligi prvakinj

Rokometašice Krima Mercatorja so dobile nasprotnice v glavnem delu evropske lige prvakinj. V skupini B so to Hypo (Avstrija), Metz (Francija) in zmagovalec kvalifikacijskega turnirja drugega kroga (najverjetneje danski Aalborg). Če bodo v drugem krogu kvalifikacij uspešne tudi igralke ljubljanske Olimpije, bodo v glavnem delu nastopile v skupini C, v katerem so Györi (Madžarska), Oltchim Valcea (Romunija) in Itxako (Španija).

 

Na Dunaju je poleg Špele Cerar (po igralski karieri je prevzela klubsko funkcijo) Krim Mercator zastopala tudi trenerka Marta Bon: „Skupina je zanimiva, nekako zahodnoevropska. Hypo je rokometna institucija, o kateri je nesmiselno izgubljati besede, saj gre za klub svetovnega formata. S Francozinjami imamo mešane občutke – od zelo dobrih do zelo slabih. Klubi iz prve jakostne skupine, torej Hypo, Viborg, Györi in Dinamo Volgograd so v tem trenutku tako močni, da se jim verjetno težko zoperstavimo. Kljub temu upam, da bomo izpolnili zastavljeni cilj – osvojitev drugega mesta v skupini B. Že po koncu žrebanja smo vse misli in energijo začeli usmerjati v ta cilj.“

 

Pred žrebanjem je evropska zveza klube razdelila v štiri bobne: v prvem so bili kot nosilci Viborg (Danska), Hypo (Avstrija), Györi (Madžarska) in Dinamo Volgograd (Rusija), v drugem Oltchim Valcea (Romunija), Krim Mercator (Slovenija), Podravka Koprivnica (Hrvaška) in Larvik (Norveška), v tretjem Budućnost Podgorica (Črna gora), Leipzig (Nemčija), Metz (Francija) in Itaxo (Španija), v zadnjem pa zmagovalci drugega kroga kvalifikacij. Medtem ko je bil Krim Mercator neposredno uvrščen med šestnajst najboljših ekip, čaka rokometašice Olimpije zelo težko delo za preboj med elito. Potem ko so v prvem krogu kvalifikacij proste, bodo morale v drugem krogu na turnirju, ki bo v Bratislavi od 2. do 4. oktobra, v konkurenci z gostiteljicami Slovakinjami, rusko Zvezdo Zvenigorod in drugouvrščeno ekipo s kvalifikacijskega tuirnirja prvega kroga (na njem bodo igrali turški Milli Piyanga, portugalska Madeira in nizozemski VOC Amstedam), osvojiti prvo mesto, če želijo napredovati med evropsko elito.

 

Sistem tekmovanja v letošnji ligi prvakinj je ostal nespremenjen, kar pomeni, da bo imel vsak klub v prvem delu (štiri skupine s po štirimi ekipami) po šest tekem, v drugi del pa se uvrstita po dve najboljši iz vsake skupine. Osmerica bo tvorila dve četrtfinalni skupini, iz katerih se bosta po dve najuspešnejši prebili v polfinale, zmagovalca pa nato v veliki finale. Kvalifikacijski turnirji prvega kroga bodo od 4. do 6. septembra, drugega pa od 2. do 4. oktobra. Glavni del (16 klubov v štirih skupinah) bo trajal od 24. oktobra 2009 do 17. januarja 2010, najboljših osem se bo pomerilo med 6. februarjem in 21. marcem 2010, polfinalni tekmi bosta med 10. in 18. aprilom 2010, finalna dvoboja pa od 8. do 16. maja 2010.

Skupine v ligi prvakinj
Skupina 1 Skupina 2 Skupina 3 Skupina 4
VIBORG HYPO GYÖRI DINAMO VOLGOGRAD
PODRAVKA KRIM MERCATOR OLTCHIM VALCEA LARVIK
LEIPZIG METZ ITAXO BUDUĆNOST
kvalifikant (zmagovalec 1) kvalifikant (zmagovalec 4) kvalifikant (zmagovalec 2) kvalifikant (zmagovalec 3)