10. 8. 2009

Slovenski mladinci so v Egiptu spravili na kolena tudi aktualne svetovne prvake Švede

Na svetovnem prvenstvu v Egiptu je moška mladinska reprezentanca Slovenije na četrti tekmi v skupini C dosegla že četrto zmago. Izbranci selektorja Slavka Iveziča so v derbiju skupine premagali aktualne svetovne prvake Švede s 33:29 (17:16) ter si že krog pred koncem predtekmovanja zagotovili prvo mesto v skupini in napredovanje med najboljših dvanajst reprezentanc na svetu.

 

Slovenija – Švedska 33:29 (17:16)

 

Port Said – Dvorana Mubarak, gledalcev: 700, sodnika: Schaller in Wutzler (oba Nemčija).

 

Slovenija: Čudič (4 obrambe), Ferlin (9 obramb), Rojc, Bundalo 4, Pučnik 1, Skube 4, Paladin 1, Bombač 6, Razgor 6, Dolenec 5, Svetelšek, Vrečar 1, Flajs 2, Abrahamsberg 3, selektor: Ivezič.

 

Švedska: Appelgren (13 obramb), Hallberg (0 obramb), Pettersson, Mansson 4, Baak, Lindell 1, Andersson 3, Medina 3, Aren 5 (1), Nelson, Ekdahl 5, Stenbacken 2, Ekberg 6 (3), selektor: Borjesson.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 1 (0), Švedska 6 (4).

 

Izključitve: Slovenija 14 minut, Švedska 10 minut.

 

 

Po zmagah na prvih treh tekmah v skupini C proti Libiji (38:15), Grenlandiji (43:31) in Estoniji (31:29) se je moška mladinska reprezentanca Slovenije v derbiju četrtega kroga pomerila s Švedsko, ki je aktualni svetovni prvak v tej starostni kategoriji. Po izenačenem začetku na tekmi v Port Saidu so si Skandinavci prvo občutnejšo prednost priigrali v osmi minuti (5:3), nato pa so imeli še trikrat dva zadetka prednosti (6:4, 7:5, 8:6). Nato so mladi Slovenci izenačili na 8:8, sledilo je še osem zaporednih izenačenj (skupaj jih je bilo v prvem polčasu kar dvanajst), tisto na 16:16 v predzadnji minuti prvega dela pa je bilo tudi zadnje na tekmi.

 

Moštvo selektorja Slavka Iveziča je namreč na začetku drugega polčasa prevzelo pobudo na igrišču in si priigralo vodstvo, ki ga do zadnjega znaka sirene ni več izpustilo iz rok. Po dobrih šestih minutah nadaljevanja je bilo na semaforju že 23:18 za Slovenijo, to pa je bila tudi najvišja prednost na tekmi v Port Saidu. Kljub temu Skandinavci niso popuščali, predvsem po zaslugi Ekberga, Ekdahla in Arena (skupaj so dosegli 16 zadetkov oziroma več kot polovico za svojo reprezentanco) pa so se slabih devet minut pred koncem približali samo na dva zadetka zaostanka (26:28).

 

Toda v dobri minuti sta na nasprotni strani v polno zadela Flajs in Bundalo (30:26) in zmagovalec derbija v skupini C je bil odločen. Švedska je sicer še trikrat zmanjšala na tri zadetke razlike (27:30, 28:31, 29:32), vendar ni resneje ogrozila pomembne zmage Slovenije, za katero je zadnji zadetek sedemnajst sekund pred koncem dosegel Bombač. Prav Bombač in Razgor sta bila s po šestimi doseženimi zadetki najučinkovitejša v naši reprezentanci. Omeniti velja, da je slovensko izbrano vrsto s tribun dvorane Mubarak bodrilo tudi precej slovenskih navijačev, ki so danes pripotovali iz domovine, kar je bila za rokometaše še dodatna spodbuda na dvoboju z aktualnimi svetovnimi prvaki.

 

Stanko Anderluh, pomočnik selektorja reprezentance Slovenije: "Izredno smo zadovoljni s pristopom in borbenostjo fantov v obrambi, prav tako pa so tudi v napadu do potankosti izpolnili naloge, ki so jim bile zadane. Z disciplinirano in pametno igro v vseh fazah igre smo povsem zasluženo premagali favorizirane Švede. Čeprav tekma z Nizozemsko ne odloča o nadaljni uvrstitvi, bomo na vsak način poskušali doseči novo zmago. Na tej tekmi bodo dobili priložnost tudi igralci, ki so v tem delu tekmovanja igrali manj."

 

Uroš Bundalo, reprezentant Slovenije: "Z odlično obrambo in učinkovitostjo v napadu smo si priborili četrto zmago na prvenstvu in pomembne štiri točke za nadaljnje tekmovanje. Zdaj nas čaka še Nizozemska, zato moramo ohraniti trezne glave in kljub že potrjenemu napredovanju dostojno braniti barve svoje države."


Izidi 4. kroga v skupini C: Slovenija - Švedska 33:29 (17:16), Grenlandija - Nizozemska 37:39 (15:22), Estonija - Libija 34:30 (17:15); vrstni red pred zadnjim krogom: Slovenija 8 točk, Švedska in Estonija po 6, Nizozemska 4, Grenlandija in Libija po 0.


V torek ob 15.30 čaka Slovenijo še zadnja tekma v skupini C, njen nasprotnik pa bo Nizozemska. Ne glede na razplet tekme bo Slovenija v drugi del SP odšla s stoodstotnim izkupičkom točk (4).