19. 8. 2009

Ruski klub Lada Toljati zaradi poskusa podkupovanja sodnikov visoko kaznovan

Arbitražna komisija Evropske rokometne zveze je sprejela dokončno odločitev glede ravnanja ruskega ženskega rokometnega kluba Lada Toljati v sezoni 2005/06. Ruska ekipa, ki sicer več let nastopa v elitni ligi prvakinj, bo morala plačati 30.000 evrov kazni, dva njena visoka funkcionarja pa sta izključena iz vseh dejavnosti v mednarodnih tekmovanjih.

Pred tekmo skupinskega dela lige prvakinj 21. januarja 2006 med Lado Toljati in danskim Slagelsejem je uslužbenec kluba iz Toljatija Oleg Jepifanov ponujal denar enemu izmed sodnikov, nominiranih za sojenje tekme – ta obračun je sodil nemški par Fleisch - Rieber. Zato ga je Evropska rokometna zveza (EHF) kaznovala s petimi leti neopravljanja kakršnihkoli funkcij in aktivnosti v mednarodnih tekmovanjih.

Poleg tega je zaradi nesodelovanja s preiskovalno komisijo EHF direktorico kluba Julo Visner kaznovala z dveletno prepovedjo opravljanja kakršnihkoli funkcij oziroma dejavnosti v mednarodnem rokometu. Klub pa bo moral plačati tudi kazen v višini 30.000 evrov, grozi pa mu tudi dveletna izključitev iz evropskih tekmovanj

Kot so še zapisali pri EHF, po pregledu videoposnetka tekme niso našli nobenih nepravilnost. Obračun med Lado in Slagelsejem je takrat z 29:28 (17:14) dobila ruska ekipa.