14. 9. 2009

Evropska rokometna zveza predstavila zaključni turnir četverice lige prvakov

Evropska rokometna zveza je na prizorišču zaključnega turnirja četverice ("final 4") v Kölnu predstavila prenovljen sistem elitnega evropskega rokometnega tekmovanja za moške, ki po njihovem prepričanju prinaša veliko več rokometnih užitkov in napetosti. Legendarni švedski rokometaš Stefan Lövgren je postal ambasador zaključnega turnirja.

V novi sezoni evropske lige prvakov sodeluje 24 evropskih ekip, ki se bodo pomerile v štirih skupinah s po šestimi ekipami. Napredovale bodo po štiri ekipe v osmino finala. Sledili bodo četrtfinalni boji, nato pa t.i. zaključni turnir četverice, kjer se bosta igrali dve polfinalni tekmi ter finale in tekma za tretje mesto. Evropska rokometna zveza je organizacijo le-tega dodelila mestu Köln v Nemčiji in tamkajšnji Lanxess areni, ki sprejme 20.000 ljudi. Dogodek, kjer bomo dobili novega (starega) evropskega prvaka, bo 29. in 30. maja 2010. Vstopnice za zaključni turnir bodo v prodaji od 15. septembra 2009 (cene od 50 do 200 evrov). "S 'final 4' bomo prišli v Nemčijo, v Köln, mesto, ki je gostilo že mnoge dogodke, ki so popeljali rokomet na višji nivo. Pričakujem dih vzemajoč zaključni turnir, ki bo imel vpliv na rokomet povsod," je na novinarski konferenci dejal prvi mož EHF-a Tor Lian. Pokal za najboljšega v Evropi bo vse od danes čakal na najboljšega v tem nemškem mestu. Naslov prvaka brani španski Ciudad Real. V ligi prvakov ima letos Slovenija le enega predstavnika – slovenskega prvaka iz Velenja.

Novo vlogo – po letošnjem zaključku rokometne kariere – pa je prevzel legendarni Stefan Lövgren, ki je odslej ambasador zaključnega turnirja. Skrbel bo za promocijo in uspeh turnirja. "Kar strese me, ko razmišljam o tem: dvajset tisoč ljudi, navijači štirih evropskih ekip … Vsi se zavedamo, da bosta ta dva dneva pisala novo poglavje v rokometni zgodovini," je dejal ob predstavitvi.