22. 9. 2009

Rokometni klub Olimpija ogorčen zaradi grobega prekrška na derbiju v Tivoliju

Ženski rokometni klub Olimpija je poslal obvestilo (opozorilo) v zvezi z brutalnim prekrškom nad igralko Nežo Mitruševsko na prvenstveni tekmi proti Krimu Mercatorju. V ljubljanskem klubu so prepričani, da taka igra ne sodi na rokometna igrišča, zato so se odločili, da o tem napišejo opozorilo in ga pošljejo v javnost.

V nadaljevanju v celoti objavljamo sporočilo za javnost, ki ga je poslal rokometni klub Olimpija, naslovljen pa je tudi na Franja Bobinca (predsednik RZS), Tomaža Jeršiča (generalni sekretar RZS), Sama Kuzmo (komisar 1: A ŽRL), Izidorja Krivca (predsednik združenja 1. A ŽRL), Petro Kobal (disciplinska sodnica 1. A ŽRL) in sredstva javnega obveščanja.

"Rokometni klub Olimpija želi opozoriti rokometno organizacijo in javnost na brutalni prekršek v 12. minuti tekme 2. kola 1. A-ŽRL med RK Olimpija in RK Krim Mercator dne 18.9.2009, ki ga je storila igralka RK Krim Dragana Cvijić nad igralko RK Olimpija Nežo Mitruševsko, kar je oziroma bo razvidno tudi na video posnetku tekme. Neža Mitruševska je krenila v protinapad, nakar jo je Dragana Cvijić v polnem naletu od strani z vso močjo zadela s telesom tako, da je Mitruševska poletela po zraku ter padla na hrbet. Posledica tega očitno namernega, nešportnega, brutalnega in primitivnega prekrška, ki sta ga sodnika nerazumljivo sankcionirala samo z izključitvijo za dve minuti, je, da ima Mitruševska, članica državne reprezentance, počene štiri medvretenčne kosti, kar zdravniki primerjajo s hudo prometno nesrečo. Ocenjujejo, da je imela veliko sreče, da si ni huje poškodovala hrbtenice in ostala hroma, vsekakor pa bo izgubila najmanj polovico tekmovalne sezone..

Ker po koncu srečanja nismo vedeli za težo poškodbe, nismo napovedali pritožbe, zato vas želimo opozoriti in zahtevati, da ukrepate in preprečite razvoj rokometa v neželjeno smer. V dobro slovenskega rokometa in predvsem v preprečevanju takih brutalnih namernih ali nenamernih prekrškov vas pozivamo, da sprožite vse možne postopke, da se taki akterji odstranijo s slovenskih rokometnih igrišč! Na željo in zahtevo komisarja lige, da se obnašamo v duhu fair-playa, smo tekmo prestavili na petek kot neigralni termin, da bo RK Krim igral tekmo regionalne lige z RK Zaječar v ponedeljek, čeprav regionalna liga ni v koledarju tekmovanj RZS. Upam, da boste znali oceniti, da prekršek Dragane Cvijić ne sodi med fair-play in zasluži najostrejšo kazen do njene odstranitve s slovenskih igrišč.

Če želi RK Krim Mercator na tak način osvajati naslove, potem je v interesu slovenskega rokometa, da se skupaj s svojim vodstvom umakne iz nacionalnih tekmovanj in slovenskega rokometa in se posveti regionalni ligi in svojim evropskim ciljem, kar je sicer tudi bila pred začetkom tega prvenstva njegova želja, ker naj bi mu igranje v državnem prvenstvu škodilo in onemogočalo realizacijo evropskih ambicij. Ker klub, ki ga sestavlja tujska legija in trikrat zapored komaj premaga klub, ki ga sestavljajo le domače igralke, s tako politiko res ne prispeva ničesar k razvoju slovenskega ženskega rokometa na željeni poti njegove priključitve evropskemu vrhu."