24. 10. 2009

Igralke Krima Mercatorja visoko zmagale na uvodni tekmi lige prvakinj v Metzu

Rokometašice Krima Mercatorja so letošnjo evropsko ligo prvakinj začele z zmago. V prvem krogu skupine B so gostovale v Metzu in prepričljivo premagale francoski klub s 37:30 (22:12). V drugem krogu bodo slovenske prvakinje gostile danski Aalborg, tekma pa bo v soboto, 31. oktobra, ob 17.30 v Ljubljani.

Metz - Krim Mercator 30:37 (12:22)

Metz - Les Arènes de Metz, gledalcev: 2000, sodnika: Schaller in Wutzler (oba Nemčija).

Metz: Leynaud (4 obrambe), Darleux (8 obramb), Kysucanova 5 (4), Guehl 3, François, Pineau 1, Piejos 4, Ayglon 3, Wendling 2, Turpin, Ringayen 1, Franić 7, Ognjenović 2, Pal 2.

Krim Mercator: Stefanišin (10 obramb) Grubišić (10 obramb), Zacsik 4 , Gros 4, Vergeljuk 4, Mavsar, Vidic 4, Bodnjeva 6, Prebil, Koren 1, Janković 1, Cvijić 2, Zrnec 4, Lekić 7 (1).

Sedemmetrovke: Metz 4 (4), Krim Mercator 2 (1).

Izključitve: Metz 4 minute, Krim Mercator 8 minut.

Pred današnjo tekmo sta se tokratna nasprotnika pomerila šestkrat, le dvakrat pa so se veselile Francozinje. Krimova trenerka je premierno letošnjo tekmo med evropsko elito začela z naslednjo postavo: Sergeja Stefanišin, Maja Zrnec, Szandra Zacsik, Andrea Lekić, Ljudmila Bodnjeva, Marina Vergeljuk in Urška Vidic. Prvi zadetek v dvorani v Metzu je dosegla kapetanka Bodnjeva v tretji minuti, gostiteljice pa so kmalu zatem izenačile na 1:1. Toda nadaljevanje je povsem minilo v znamenju slovenskih prvakinj, ki so najprej naredile delni izid 4:0 in v osmi minuti je bilo na semaforju že 5:1. Gostujoča obramba 6-0 je bila nerešljiva uganka za Metz, poleg tega pa je svoje delo odlično opravila tudi Stefanišinova, ki je v prvem polčasu zbrala kar deset obramb. Francozinje so padale iz napake v napako in Krim Mercator je po desetih minutah vodil že s 7:2.

Potem ko so si krimovke v 14. minuti priigrale že sedem zadetkov prednosti (11:4), je trener francoskih prvakinj vzel minuto odmora. V igro je poslal tudi Kristino Franić, še nedavno igralko Krima, ki je vsaj delno reševala Metz. A tudi s tremi zaporednimi zadetki ob zanesljivih igralkah z Galjevice to ni veliko pomagalo. Po še eni izvrstni akciji Lekićeve je imel Krim Mercator že osem zadetkov prednosti (14:6), zadevale so domala vse igralke, ki so prišle v igro (trenerka Bonova je po visoki prednosti dala priložnost tudi mladim, ki so prvič zaigrale v ligi prvakinj, kar so te znale dobro izkoristiti). V 28. minuti je bilo – potem ko je zadela Vergeljukova - že 21:11, kar je bila tudi najvišja razlika v tem delu igre, s "plus deset" (22:12) za gostje pa sta ekipi tudi odšli na odmor.

Na začetku drugega polčasa je v Krimova vrata stopila Hrvatica Jelena Grubišić, na drugi strani pa Cleopatre Darleaux, ki je v prvih štirih minutah ubranila dva strela. Nekoliko so se res prebudile tudi francoske prvakinje, kajti zaostanek so v 35. minuti na osem zadetkov (16:24). Toda ekipa Marte Bon je stvari kmalu znova postavila na pravo mesto, potem ko je Metz na šestmetrski črti samo puščal Bodnjevo, ki je zanesljivo tresla mrežo gostiteljic. In v 36. minuti je bilo znova deset zadetkov naskoka za dekleta z Galjevice (16:26).

Med 44. in 47. minuto je Metzu ob slabši igri Krima v napadu (izključena je bila Lekićeva, krimovke pa so naredile kopico napak v napadu ter slabo streljale) in obrambah Darleauxove uspel delni izid 5:0, kar je prineslo zmanjšanje zaostanka na zgolj pet zadetkov (24:29). Bonova je takoj vzela minuto odmora, ki je njenim igralkam pomagala, saj so precej bolje zaigrale v obrambi, takoj pa sta zadeli tudi Zrnčeva in Lekićeva. Ob vodstvu z 32:24 51. minuti je bil končni zmagovalec odločen. Ne glede na številne napake slovenskih prvakinj se je izid vseskozi zanesljivo in visoko gibal v njihovo korist, tudi s pomočjo obramb Grubišićeve in napak igralk Metza. Krim Mercator je v domovino odnesel prvi dve točki v skupini B. Lepo je bilo videti tudi to, da so priložnost vsaj za nekaj minut na igrišču dobile vse igralke, v zaključnih minutah pa je igrala Krimova rokometna prihodnost.

Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja: "Predvsem sem zelo zadovoljna z našo igro v obrambi, ki smo ji v zadnjem času posvečali največ pozornosti. Na tekmi smo se držali vseh dogovorov, kar je seveda prineslo to, kar smo si želeli - zmago. Vesela sem, da smo uspeli pogledati tudi v prihodnost in dali prepotrebne izkušnje debitantkam, ki jih je bilo v ekipi kar nekaj. Pokazalo se je, da je ekipa res dobro izbrana, saj je močna tako po značajih kot po kakovosti. Vemo,da je bila to šele prva tekma in da nas jih čaka še veliko, zato je seveda tudi pričakovati vzpone in padce."

Andrea Lekić, igralka Krim Mercatorja: "Za nas je zmaga v Metzu še kako pomembna. V vsakem primeru je bilo gostovanje v Franciji zelo težko, saj nismo vedeli, kje smo. Odlično smo odigrali 60 minut in skoraj ves čas držali visok ritem igre. Zelo pomembno je bilo deset zadetkov prednosti že v prvem polčasu, česar do konca nismo več izpustili iz rok. Hvala, hvala in še enkrat hvala fantastičnim navijačem, ki so nam pomagali v Franciji."

Spored in rezultati lige prvakinj