31. 10. 2009

Igralke Krima Mercatorja so v ligi prvakinj visoko premagale danski Aalborg

Po zmagi na gostovanju v Metzu (37:30) so bile rokometašice Krima Mercatorja uspešne tudi v drugem krogu evropske lige prvakinj. V dvorani na Kodeljevem so gostile danski Aalborg in zmagale s 30:23 (17:10). V naslednjem krogu slovenske prvakinje na domačem igrišču čaka obračun z avstrijskim Hypom.

 

 

Krim Mercator – Aalborg 30:23 (17:10)

 

Ljubljana – Dvorana na Kodeljevem, gledalcev: 1800, sodnika: Bonifert in Olah (oba Madžarska).

 

Krim Mercator: Grubišić (23 obramb), Stefanišin, Zacsik 8 (2), Gros 1, Vergeljuk 3, Mavsar, Vidic 2, Bodnjeva 1, Koren 2, Janković, Cvijić 3, Zrnec 3 (1), Lekić 6 (1), Souza 1.

 

Aalborg: Vojčić (9 obramb), Soby (11 obramb), Aagaard 2, Mortensen, Tortsenson 9, Jergensen 1, Toveby, Sullivan, Seglem 1, Bosen 2, Bille 3, Wallther 2, Batinić 1, Ebbesen 2.

 

Sedemmetrovke: Krim Mercator 5 (4), Aalborg 3 (0).

 

Izključitve: Krim Mercator 4 minute, Aalborg 12 minut.

 

 

V vrstah Krima Mercatorja je nepričakovano zaigrala tudi Portugalka Ana Maria de Sousa, ki je bila zadnja tujka kluba z Galjevice, katere usoda pri slovenskih prvakinjah je bila doslej neznana. Potem ko so domače rokometašice na začetku tekme štirikrat povedle z zadetkom prednosti, gostje pa so prav tolikokrat izid izenačile (nazadnje pri 4:4), si je Aalborg prvi občutnejši naskok priigral med dveminutno izključitvijo Szandre Zacsik. Danski klub je dvakrat zapored zadel v polno (pri izidu 5:4 je prvikrat povedel na tekmi), za Krimovo obrambo pa je bila nerešljiva uganka visoka leva zunanja igralka Linnea Torstenson, ki se je že do enajste minute kar petkrat vpisala med strelke. Poleg tega je v vratih blestela Srbkinja Ana Vojčić in v dvorani na Kodeljevem je gostujoča ekipa po dobrih desetih minutah vodila z 8:6.

 

Toda nato je sledil neverjeten padec v igri Aalborga, ki kar dvanajst minut ni dosegel zadetka. Na nasprotni strani je Jelena Grubišić "zaklenila" Krimova vrata (samo v prvem polčasu je zbrala neverjetnih 15 obramb), v napadu pa sta dansko mrežo neusmiljeno polnili Szandra Zacsik in Andrea Lekić. Krimovke so v enajstih minutah naredile delni izid 8:0 (!) in osem minut pred koncem prvega polčasa vodile kar s 14:8. Kljub visoki prednosti in pogostim menjavam izbranke trenerke Marte Bon niso popuščale, ampak so še naprej narekovale peklenski ritem. Njihova prednost je v 24. minuti narasla že na sedem zadetkov (16:9), toliko pa je znašala tudi ob odhodu na odmor. Aalborg je tako v prvem polčasu v 18 minutah (med 11. in 29.) dosegel zgolj en zadetek, prejel pa jih je kar enajst in danski ekipi, ki je v prvem krogu na domačem igrišču izgubila proti avstrijskemu Hypu s 30:36, se je obetal že drugi zaporedni poraz v ligi prvakinj.

 

Kljub igralki manj (izključena je bila Therese Wallther) in zgrešeni sedemmetrovki (mimo gola je vrgla Luise Mortensen) je začetek drugega polčasa pripadel Aalborgu. Ta je v prvih štirih minutah zaostanek najprej zmanjšal na 12:17, med izključitvijo domače rokometašice Ane Gros pa na 14:18 in 15:19. V 42. minuti je morala zaradi poškodbe očesa začasno z igrišča Zacsikova, samo nekaj sekund kasneje pa so se Danke približale na le tri zadetke razlike (17:20). Toda slovenske prvakinje so še pravočasno spet vzele vajeti v svoje roke, z igralko dosegle tri zadetke zapored in prednost podvojile (23:17).

 

Ne glede na visok zaostanek se ekipa trenerja Bjerna Blomqvista ni predala, za to pa je bila najzaslužnejša vratarka Sos Soby. V obojestransko raztrgani igri, polni napak in zgrešenih strelov, se je Aalborg še nekajkrat uspel približati na "minus štiri" (nazadnje pri 21:25 v 53. minuti). Dokončno so bile danske sanje o morebitnem preobratu na Kodeljevem uničene kmalu zatem, ko so gostje zapored ostale brez dveh izključenih igralk, rokometašice Krima Mercatorja pa so ob številčni premoči dosegle tri zadetke zapored in pri 28:21 v 56. minuti je bil zmagovalec dokončno odločen. Ob zadnjem znaku sirene je končna razlika v korist Krima Mercatorja – tako kot v Metzu – znašala sedem zadetkov (30:23), v naslednjem krogu pa bo ekipa trenerke Marte Bon gostila avstrijski Hypo, ki je v drugem krogu na domačem igrišču samo remiziral (27:27) s francoskimi prvakinjami.

 


Izjave po tekmi


 

Spored in rezultati lige prvakinj


Foto: RK Krim Mercator/Aleš Fevžer