1. 11. 2009

Članska reprezentanca Slovenije na zadnji tekmi premagala Švico in osvojila končno drugo mesto

Po porazu proti Avstriji (31:33) in zmagi proti Ukrajini (41:27) se je moška članska reprezentanca Slovenije na zadnji tekmi na turnirju v Linzu pomerila s Švico. Moštvo selektorja Zvonimirja Serdarušića je bilo uspešnejše, saj je slavilo z 32:30 (17:11). Slovenci so na turnirju osvojili končno drugo mesto, čeprav so Avstrijci izgubili zadnjo tekmo proti Ukrajini, a so bili uspešnejši na petkovi medsebojni tekmi.


Slovenija – Švica 32:30 (17:11)

Linz – Dvorana Arena Intersport, gledalcev: 1500, sodnika: Reisinger in Kaschutz (oba Avstrija).

Slovenija: Škof (13 obramb), Prošt (3 obrambe), Bilbija 4, Vugrinec 2, Dobelšek 1, Lubej 1, Mlakar, Natek, Kavaš 3, Skube 3, Špiler 2, Brumen 4, Gajič 2 (1), Cehte 5, M. Žvižej 1, L. Žvižej 4 (1).

Švica: Merz (4 obrambe), Stauber (7 obramb), Goepfert, Kurth 1, Liniger 6 (3), Pendić 4, Schmid 6, Hess, Graubner 4, Fellmann 2, Milošević, Oltmanns 5, Baumgartner, Vukelić, Ramseier 2, Švajlen.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Švica 4 (3).

Izključitve: Slovenija 10 minut, Švica 8 minut.


Poškodovane Uroša Zormana, Aleša Pajoviča in Miladina Kozlino je slovenski selektor Zvonimir Serdarušič po pričakovanju tudi na zadnji tekmi na turnirju v Linzu pustil na tribuni, pridružili pa so se jim še Dušan Podpečan, David Razgor (igrala sta le na sobotni tekmi proti Ukrajini) in prvič Vid Kavtičnik. Proti Švici, ki jo kot selektor vodi hrvaški strokovnjak Goran Perkovac, so slovenski rokometaši poskrbeli za silovit začetek. Vratar Gorazd Škof je že v uvodnem delu dvoboja prispeval nekaj odličnih obramb, v peti minuti pa so Slovenci vodili že s 4:0. Za Švicarje je nato sicer dvakrat zadel organizator igre Andi Schmid (4:2), igralec danskega kluba Bjerringbro-Silkeborg (zanj brani tudi Primož Prošt), toda slovenski rokometaši so znova naredili delni izid 4:0 in v enajsti minuti je bilo na semaforju že visokih 8:2.

Švicarski selektor Perkovac je bil zaradi tega prisiljen vzeti minuto odmora, ki sprva ni obrodila sadov (njegovo moštvo je namreč v 15. minuti zaostajalo že s 4:11), nato je sledil delni izid 4:0 in zmanjšanje zaostanka na 8:11, med izključitvijo Jureta Dobelška pa celo na 10:12. V zadnjih štirih minutah prvega polčasa je reprezentanca Slovenije prav tako odgovorila s štirimi zaporednimi zadetki (od 13:11 do 17:11), poleg vratarja Škofa pa sta bila najzaslužnejša za visoko vodstvo Klemen Cehte in Nenad Bilbija, ki sta se v prvem delu po štirikrat vpisala med strelce. Tudi začetek drugega polčasa je minil v podobnem razmerju moči na igrišču kot prvi in po dobrih treh minutah si je Slovenija priigrala najvišjo prednost na današnji tekmi – osem zadetkov (20:12). Takšno razliko so si Serdarušićevi izbranci zatem priigrali še dvakrat (21:13, 22:14), nato pa je prednost začela počasi, vendar zanesljivo kopneti.

Ponovila se je zgodba s prve tekme na turnirju proti Avstriji, ko so Slovenci zapravili vodstvi s 13:4 in 17:9 ter na koncu izgubili z 31:33. V napadu je bilo preveč tehničnih napak in zgrešenih strelov, v obrambi pa je precej »šepala« predvsem sredina, skozi katero so nasprotniki zadevali v polno ali pa iztržili sedemmetrovko. Kljub temu je slovenska reprezentanca v 50. minuti še vedno vodila z 29:23, nato pa so sledile njene črne minute. V šestih minutah so Švicarji petkrat zadeli, v tem času pa je njihov rezervni vratar Andreas Merz ohranil svojo mrežo nedotaknjeno in štiri minute pred koncem tekme je imela Slovenija samo še zadetek prednosti (29:28). Sledile so napake na obeh straneh, dve minuti pred zadnjim znakom sirene pa je v polno zadel Klemen Cehte, ki je s svojim petim zadetkom postal tudi najučinkovitejši igralec v naši reprezentanci. Toda isti igralec je v naslednjem napadu napačno podal, kar so Švicarji spretno izkoristili in v hitrem protinapadu znova zmanjšali zgolj na zadetek zaostanka (29:30).

Štirideset sekund pred koncem je Boštjan Kavaš s svojim tretjim zadetkom na tekmi (prvim v drugem polčasu) poskrbel za vodstvo z 31:29, ponovno zmanjšanje razlike pa je na nasprotni strani priigral Schmid (30:31). Zadnji zadetek na tekmi v dvorani Arena Intersport v Linzu je dosegel Dragan Gajič in potrdil tesno, vendar zasluženo zmago Slovenije. Švicarji namreč v šestdesetih minutah niso niti enkrat vodili, prav tako pa – z izjemo začetnih 0:0 – niso iztržili niti enega izenačenja.


Zvonimir Serdarušić, selektor reprezentance Slovenije:
"Na treh tekmah na turnirju v Linzu sem želel predvsem videti, česa smo se naučili po treh dneh prvega skupnega dela na pripravah na Rogli. Že pred odhodom v Avstrijo sem pojasnil, da rezultat ne bo v ospredju, ampak da želim predvsem preizkusiti, kako moštvo deluje v določenih fazah igre in kako posamezni igralci. Moj načrt je bil, da na prvi tekmi proti Avstriji preizkušamo obrambna sistema 3-2-1 in 6-0, na drugi proti Ukrajini vseh šestdeset minut samo 3-2-1, na zadnji proti Švici pa ves čas 6-0. Skušal sem vsem igralcem ponuditi približno enakovredno priložnost, kajti samo na takšen način lahko v naslednjih tednih skrajšam seznam kandidatov za reprezentanco za nastop na januarskem evropskem prvenstvu v Avstriji. Od tistega, kar smo trenirali na Rogli, smo pokazali bolj malo, kar pa je povsem normalno. Prav tako je jasno, da nas čaka še veliko dela. Na treh tekmah smo pokazali nekaj stvari, s katerimi sem zadovoljen, toda z večino nisem, kljub temu pa še zdaleč ni čas za kritike."


Spored mednarodnega turnirja v Linzu:


Petek, 30. oktobra 2009:


Ukrajina – Švica 28:29 (12:13)

Avstrija – Slovenija 33:31 (13:17)


Sobota, 31. oktobra 2009:


Slovenija – Ukrajina 41:27 (22:12)

Avstrija – Švica 26:24 (11:15)


Nedelja, 1. novembra 2009:

Slovenija – Švica 32:30 (17:11)

Avstrija - Ukrajina 33:35 (13:13)


Končni vrstni red: 1. Avstrija 4 točke, 2. Slovenija 4, 3. Švica 2, 4. Ukrajina 2.
Slovenci so se znesli nad UkrajinciSerdarušić debitiral s porazom proti AvstrijiPriprave moške reprezentance na RogliReprezentančni zbor brez odpovediSeznam igralcev, rezerv in strokovnega vodstva