12. 12. 2009

Branka Zec: Kar te ne ubije, te okrepi

V našem kotičku z intervjuji tokrat gostuje 23-letna reprezentančna vratarka in članica RK Olimpija. Branka Zec je tista, ki vselej skrbi za dobro voljo in pozitivno razmišljanje. Ob vseh težavah, ki se v tej sezoni dogajajo v ljubljanskem klubu, še vedno ni izgubila upanja. Poleg tega se zdi, da se počasi odpirajo tudi vrata ženski reprezentanci, kar jo še posebej razveseljuje.


V državnem prvenstvu je le še malo do konca jesenskega dela. Ne glede na težave, ki jih ima vaš klub Olimpija, ste se držali precej dobro. Kako vam je uspevalo?

Kljub vsem težavam v klubu smo še vedno ekipa, ki je željna zmag in novih dokazovanj. S soigralkami bi lahko že davno obupale, vendar še vedno vztrajamo. Nič presenetljivega pa ni, da naša igra v tem trenutku ni najboljša. Razumeti morate, da smo res majhna ekipa, v kateri na igralnih mestih praktično ni enakovrednih zamenjav. Kljub vsem težavam poskušamo ostati pozitivni.


Ste otrok Olimpije. Kako gledate na vse skupaj? Ste razočarani, da prihaja do tovrstnih zapletov?

Trudimo se, da se s tem ne bi obremenjevali, verjetno pa je meni in Mirjani Gojkovič, ki sva res otroka Olimpije, še posebej težko. Če preživljaš in doživljaš klub ter vse, kar sodi zraven, mnoga leta, gledaš v takšnih primerih na vse skupaj še nekoliko drugače od tistih, ki niso zrasli v Olimpiji. Vse skupaj pa  je še ena izkušnja več v življenju. Kar te ne ubije, te okrepi!


S prihodom Ivice Rimanića na selektorski stolček se zdi, da gre Sloveniji mnogo bolje tudi na reprezentančni ravni. Kaj so bistvene novosti, ki jih je uvedel selektor?

Vsaka zamenjava prinese novosti, tako je tudi selektor Rimanić uvedel marsikaj novega. Moram poudariti, da se vse reprezentantke zelo rade udeležimo vsake akcije, pravzaprav komaj čakamo nanje. Bistvo pa je, da nas selektor zna res odlično motivirati. Pa ne le za tekme, marveč tudi za treninge, ki so ponavadi športnikom odveč. Nam je super tudi takrat, ko treniramo.


Kje ima slovenska reprezentanca največ rezerv?

Rekla bi, da imamo v vseh segmentih rokometne igre še veliko rezerv, največ teh pa po mojem mnenje v polprotinapadu. Zdi se mi, da smo že dobile na hitrosti in eksplozivnosti, še vedno pa nam manjka veliko, da pridemo denimo do tja, kjer so Norvežanke.


Ob Sergeji Stefanišin ste postali standardna vratarka slovenske reprezentance. Ali lahko rečete, da tudi vratarki prispevata velik delež k uspešnim rezultatom?

Celotna ekipa je zaslužna za dober rezultat, vendar pa vsi vemo, da je vratar pol ekipe. (smeh) Sama sem kar zadovoljna z deležem vratark, čeprav bi vedno lahko bilo še bolje. Upam, da bomo tako nadaljevali tudi v prihodnje. Dejstvo je tudi, da smo tudi vratarke zelo dober 'team', ki odlično funkcionira tako na igrišču kot izven njega.


Glavni cilj reprezentance je uvrstitev na evropsko prvenstvo. Dobro ste začeli. Lahko tako tudi nadaljujete?

Nadaljevali bomo tako, kot smo začeli. Upam si trditi, da se nam bo uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo. Naša želja je, da do konca kvalifikaciji zmagamo na vseh tekmah, ki so pred nami. Zavedamo se, da Nemke niso kar tako, kar se je pokazalo že na prvi tekmi, toda vseeno so premagljive. Recept je preprost - to je enak pristop kot proti Belorusiji. S takšnim pristopom je uspeh neizbežen.


Slovenija ni nastopila na zadnjih treh velikih tekmovanjih. Kje vidite razlog?

Menim, da smo izpustili ta tekmovanja zaradi slabše selekcije igralk oziroma počasnega pomlajevanje reprezentance. Medtem ko imajo v drugih državah igralke naših starosti že ogromno mednarodnih izkušenj, jih mi šele sedaj nabiramo. Verjamem in vem, da nas vse skupaj čaka svetla reprezentančna prihodnost.


Maja Mastnak