19. 12. 2010

Romunske rokometašice po tesni zmagi proti Danski osvojile bronasto kolajno na EP

Bronasto kolajno na letošnjem evropskem prvenstvu za ženske je osvojila reprezentanca Romunije. Na tekmi za tretje mesto so Romunke z minimalno razliko premagale Dansko (16:15).

 

 

Danska – Romunija 15:16 (7:9)

 

Herning – Dvorana MCH Arena, gledalcev: 12.000, sodnici: C. Bonaventura in J. Bonaventura (obe Francija).

 

Danska: Mortensen (10 obramb), Pedersen (1 obramba), Melgaard, Kviesgaard 1, Thorsgaard 2, Dalby 1, Krogshede, Moller 1, Larsen, Aaen, K. Kristensen, Jorgensen 1, Troelsen, Norgaard 4, B. Kristensen 1, Skov 4.

 

Romunija: Smedescu, Tolnai (17 obramb), Paraschiv, Chintoan, Han, Nechita 4, Neagu 6 (4), Bradeanu, Stanca 2, Manea, Moldovan, Ardean Elisei 2, Soit, Fiera 1, Tivadar, Geiger 1.

 

Sedemmetrovke: Danska 2 (0), Romunija 6 (4).

 

Izključitve: Danska 6 minut, Romunija 2 minuti.

 

 

Tekmo za bronasto kolajno so boljše začele Romunke, ki so povedle s 3:1, toda gostiteljice so odgovorile z delnim izidom 4:0 in v 16. minuti vodile s 5:3. Pri njihovem vodstvu s 6:5 je znova sledilo obdobje učinkovite igre romunske reprezentance, ki je dosegla štiri zadetke zapored in štiri minute pred koncem prvega polčasa je ekipa, ki jo kot selektor vodi Radu Voina, je imela prvič tri gole prednosti (9:6).

 

V drugem polčasu so se Danke, pri katerih je zaradi poškodbe noge spet manjkala prva strelka in levokrilna igralka Mie Augustesen, nekajkrat približale samo na zadetek zaostanka, toda do izenačenja niso mogle. Sredi drugega dela igre so Skandinavke (zadnjo kolajno na velikem tekmovanju so osvojile na evropskem prvenstvu na Madžarskem leta 2004, ko so bile srebrne) znova zaostajale za tri zadetke – bilo je 10:13.

 

Domači reprezentanci je najprej uspelo razliko spet zmanjšati samo na gol (12:13, kasneje na 13:14), toda najučinkovitejši romunski igralki Cristina Georgiana Neagu in Adriana Nicoleta Nechita (skupaj sta dosegli kar deset zadetkov) sta poskrbeli za ponovno vodstvo s tremi (16:13 v 56. minuti). V naslednjih dveh minutah so Danke dvakrat zadele v polno za 15:16, toda za morebitno izenačenje in podaljške jim je zmanjkalo časa. Romunke so se tako gostiteljicam maščevale za poraz v skupinskem delu EP (v Aaalborgu so klonile z 22:25) in po SP 2005 v Rusiji, kjer so osvojile srebrno kolajno, spet prišle do odličja na velikem tekmovanju.

 

 

 

Foto: Reuters

 

 

EP 2010 - SPORED, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICENorveška po finalni zmagi proti Švedski že petič na vrhu EvropeŠvedinja Torstensonova MVP, Romunka Neagujeva prva strelka, znana idealna sedmerka