16. 2. 2010

Gorenje v sredo ob 17. uri v osmem krogu lige prvakov doma proti poljskim Kielcam

Po neodločenem izidu proti Bosni v Sarajevu (31:31) čaka rokometaše Gorenja nova preizkušnja v evropski ligi prvakov. V sredo, 17. februarja 2010, ob 17. uri se bodo Velenjčani v domači Rdeči dvorani pomerili s poljskim klubom Vive Kielce.

S točko iz olimpijske dvorane Zetra moštvo trenerja Branka Tamšeta ostaja v igri za končno četrto mesto v skupini B, ki še kot zadnje zagotavlja napredovanje v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Poleg tekme s Poljaki čakata velenjski klub v zadnjih dveh krogih skupinskega dela še gostovanje pri Veszpremu na Madžarskem (sobota, 27. februarja) in domače srečanje s francoskim Chamberyjem (sobota, 6. marca).

V prvem krogu letošnjega tekmovanja med evropsko elito so se rokometaši Gorenja pomerili prav s poljskim moštvom in tesno izgubili z 21:23, čeprav so ob polčasu vodili kar s 13:9. Za Velenjčane je bil usoden  srednji zunanji igralec Henrik Knudsen, ki je dosegel kar 15 zadetkov (od tega sedem s črte sedmih metrov). Na začetku drugega polčasa so si slovenski prvaki, ki so takrat nastopili  Dina Bajrama, Klemna Cehteta in Serga Datukašvilija, povedli že s 15:10, v 44. minuti pa so še vedno vodili z 19:15. Nato gostje iz Šaleške doline kar dvanajst minut niso zatresli mreže Kielc in deset minut pred koncem je sledilo izenačenje na 19:19. Sledila je dramatična končnica, v kateri je Adnan Harmandić izenačil na 21:21, a je za novo vodstvo Kielc spet poskrbel Knudsen. Zadnji napad Kielc, ko sta imela sodnika dvignjeno roko, je trener Wenta 25 sekund pred koncem tekme prekinil z minuto odmora, kmalu zatem pa je Knudsen zadel vratnico. Za zadnji napad je Velenjčanom ostalo dvajset sekund, trener Obrvan pa je namesto vratarja Gajića v igro poslal sedmega igralca. Tik pred koncem je žogo prišla na krilo do Čupića, kljub očitnemu prekršku nad njim pa beloruska sodnika nista piskala ničesar. Čupićev strel je ustavila vratnica, odbita žoga pa je prišla v roke Srba Radoslava Stojkovića, ki je z metom skoraj prek celega igrišča zadel prazno mrežo in postavil končni izid 23:21.

Tekmo Gorenje Velenje – Vive Kielce (sreda, 17. februarja, ob 17. uri) bosta sodila Rusa Aleksander Bašmak in Dimitrij Frolov, delegat pa bo Avstrijec Anton Schlick.

Vrstni red po 7. krogu, skupina B: Veszprem in Rhein Neckar Löwen po 12 točk, Vive Kielce 9, Gorenje Velenje, Chambery in Bosna po 3.

Branko Tamše, trener Gorenja: "Dobro se zavedamo, da je lahko to ena ključnih tekem v naši skupini. Marsikdo je po žrebu skupine lige prvakov prav moštvo iz Kielc črtal s seznama tistih, ki bodo nadaljevala tekmovanje, toda mi smo vseskozi vedeli, za kakšno moštvo gre. Ima številne poljske reprezentante, vrhunskega trenerja, odlično navezo Knudsen –Stojković, slednji pa je tudi postal njihov najboljši strelec. So zelo dobro organizirani, praktično brez težav in veliko vlagajo. Mi smo bili blizu že na prvi tekmi, ko smo igrali verjetno naših najboljših 50 minut v tej sezoni. Tudi druga tekma bo težka, toda morali bomo igrati čvrsto, v telo, v mejah športnega, kar sam zagovarjam. Če bomo sestavili v obrambi dva takšna polčasa, kot je bil drugi v Bosni, ali pa še bolje, potem lahko računamo na naš protinapad in lahke gole, v čemer smo pravzaprav najboljši."

Jure Natek, rokometaš Gorenja: "Vsi se zavedamo, da je pred nami zelo pomembna tekma v ligi prvakov. Nasprotnik je po eni strani kakovosten in zahteven, toda po drugi tudi premagljiv. V vsakem primeru bomo dali vse od sebe, če pa tudi pred domačimi gledalci ponovimo predvsem odlično obrambo s prve medsebojne tekme na Poljskem, se lahko nadejamo ugodnega izida."

Aljoša Štefanič, rokometaš Gorenja: "Rekel bi, da ta tekma prinaša borbo "na nož". Če želimo v ligi prvakov napredovati že po tej tekmi, bomo morali igrati na takšen način, vsekakor pa tudi vrhunsko. V napadu bo potrebno biti agresiven, v obrambi pa v prvi vrsti pomagati vratarjema in računati na protinapade, da bi dosegli čim več lahkih zadetkov. Prepričan sem, da nam s pomočjo navijačev lahko to tudi uspe."

Klemen Cehte, rokometaš Gorenja: "Imam seveda veliko željo po nastopu, kajti v prvem delu letošnje lige prvakov proti Kielcam na žalost nisem smel igrati, čeprav sem poleti pred sezono na pripravljalnih tekmah proti njim dvakrat nastopil. Smo v zavidljivi formi, Poljaki nas ne morejo v ničemer presenetiti, bo pa seveda zelo težko. Upam, da se bo tokrat obrnilo v našo korist, potrebno pa bo igrati strpno v napadu, kajti za obrambo me ni strah."

Stane Ostrelič, direktor RK Gorenje: "Ne smemo pozabiti njihovega osmega igralca, to pa je trener Bogdan Wenta, ki je verjetno najbolj prebrisan trener, ki aktivno sodeluje na tekmah. V enem naših polprotinapadov je na prvi tekmi na Poljskem za roko z igrišča potegnil našega igralca Roka Šimiča, kar ni videl niti delegat, prav tako ne tudi sodnika. Wenta se je sicer Šimiču po tekmi opravičil, toda kaj nam to pomaga. Tekma bi se zagotovo lahko odvila drugače, kot se je, in o tem sem prepričan."

Liga prvakov - sezona 2009/10Poročilo in izjave s tekme Bosna - Gorenje