20. 2. 2010

Celjski rokometaši zmagali tudi na Slovaškem in se uvrstili v četrtfinale pokala EHF

Po zmagi proti Tatranu iz Prešova v dvorani Zlatorog (35:32) so rokometaši Celja Pivovarne Laško dobili tudi povratno tekmo osmine finala evropskega pokala EHF. Na Slovaškem so Celjani slavili s 26:25 (12:9) in se uvrstili med osem najboljših klubov v tem tekmovanju.


Tatran Prešov – Celje Pivovarna Laško 25:26 (9:12)

Prešov – Športna dvorana, gledalcev: 2000, sodnika: Togstad in Kristiansen (oba Norveška).

Tatran Prešov: Krupa (14 obramb), Popčak (1 obramba), Mazur, Marušak, Mažar, Hunady 3 (1), Urban 3, Geci 1, Radčenko, Tumidalsky, Mikeci 2, Antl 9 (3), Dudaš 1.

Celje Pivovarna Laško: Štochl (21 obramb), Rezar, Lapajne, Vugrinec 4, Pajovič 4, Razgor 2 (1), Toskić 4, Kojić 2, Kozlina, Koljanin 2, Kokšarov 1 (1), Zorman 5, Dačević 2.

Sedemmetrovke: Tatran Prešov 8 (4), Celje Pivovarna Laško 2 (2).

Izključitve: Tatran Prešov 6 minut, Celje Pivovarna Laško 8 minut.

Rdeči karton: Kokšarov (49. minuta, tretja izključitev).


Kljub poškodbi je celjski vratar Richard Štochl (svojo kariero je začel prav v Tatranu) vendarle nastopil s posebno opornico na palcu desne roke, pri gostiteljih pa sta manjkala kaznovani Mažar (na prvi tekmi v Celju je dobil nepsoredni rdeči karton in ga je EHF kaznovala z eno tekmo prepovedi nastopanja) in Mazur zaradi poškodbe. Pomembno tekmo sta moštvi začeli visoko motivirani in s pričakovanima obrambama: Celjani s 3-2-1, domačini pa s 4-2. Uvodna strelca sta bila po dvakrat Pajovič in Tumidalsky za 2:2 v četrti minuti. Pet minut kasneje je Celje prvič povedlo za dva zadetka, prednost pa so zadržali tudi po izključitvi Kokšarova v isti minuti. Veliko je k temu prispeval Štochl, ki je do desete minute zbral tri obrambe, do polčasa pa osem, bilo pa mu je tudi nekoliko lažje, saj so pivovarji zelo dobro igrali v obrambi.

 

Ob izključitvi Mikecija je Zorman tesno pokril Radčenka in gostje so v sedemnajsti minuti prvič povedli za štiri (8:4). V dvajseti minuti je sledil šok za Celjane, saj se je poškodoval Kojić (prva diagnoza je natrgana mišica, kar pomeni da bo z igrišč odsoten dalj časa), ki je ob pomoči zapustil igrišče, na njegovo mesto pa je vstopil Koljanin, ki se je tako prelevil v krilo. Kljub temu rumeni niso popuščali ter so ohranjali prednost, ki so jo domači nato le zmanjšali na dva zadetka. To je na štiri zadetke znova dvignil Zorman, ki je po dveh samostojnih prodorih zadel dvakrat zapored. Igralci Tatrana so rezultat polčasa postavili po drugi izključitvi Kokšarova dve minuti pred koncem prvega dela (12:9 za CPL).

 

Drugi del igre so igralci Celja začeli preveč nezbrano in so v štirih minutah izgubili prav toliko žog, domači pa so, kljub trem obrambam Štochla, izenačili na 12. Trener Zvonimir Serdarušić je takoj zahteval minuto odmora, ki pa ni obrodila sadov, saj so domačini po novih zgrešenih strelih celjskih igralcev v 37. minuti prvič na tekmi povedli (13:12). Serdarušić je iz igre potegnil nerazpoloženega Vugrinca in na njegovo mesto poslal desničarja Dačevića, saj je Koljanin igral na krilu. Dačević je takoj prodrl ter izenačil rezultat, Koljanin pa je malo kasneje pivovarje znova popeljal v vodstvo, Zorman pa je prednost nato dvignil na +2 (16:14). Gostitelji so zatem spreminjali obrambno postavitev: nekaj časa so igrali 6-0 s Kristopanasom (216 cm) na sredini, ki je uspešno blokiral strele gostov, nato pa so tesno pokrili Zormana. Zato je Serdarušić v igro poslal Razgorja, iz igre pa potegnil Pajoviča.

 

Močno spremenjena postava Celja ni uspela zadržati novega naleta domačih, ki sta jim sodnika kot po tekočem traku dosojala strele s sedmih metrov. Antl je iz enega izmed njih poravnal na 17:17, Tatran pa je nato ob petminutnem strelskem postu Celjanov zadel še dvakrat za vodstvo z 19:17. V 49. minuti je sledil nov šok za Celjane, saj sta sodnika malce presenetljivo in prestrogo še tretjič izključila kapetana pivovarjev Kokšarova, ki je moral zato med gledalce. Gostje so tako ostali z le enajstimi (od tega trije vratarji) igralci na in ob igrišču ter z zaostankom enega gola. A na sceno je stopil fenomenalni Štochl, ki je branil praktično nemogoče in Slovakom ni uspelo povečati prednosti, nekaj minut pred koncem pa so še vedno vodili za dva (23:21 in 24:22). Vugrinec je po paradah Štochla najprej izenačil, po novi ubranjeni sedemmetrovki Slovaka (skupaj je ustavil štiri) pa je po odlični asistenci Razgorja zadel za celjsko vodstvo s 25:24. Domači so sicer zadeli še enkrat, a je nato njihovo usodo dokončno zapečatil Toskić za zmago pivovarjev s 26:25.

 

S skupnim izidom 61:57 (prva tekma 35:32, povratna 26:25) so se igralci Celja Pivovarne Laško uvrstili v četrtfinale evropskega pokala EHF. Nasprotnika v četrtfinalu bodo dobili na žrebanju, ki bo v torek, 23. februarja 2010, na sedežu EHF na Dunaju.

 

 

Zvonimir Serdarušić, trener Celja Pivovarne Laško: "Kot vedno, je tudi tokrat najpomembneje, da smo na koncu zmagali. Danes je bilo v igri veliko stvari, s katerimi sem veliko bolj zadovoljen kot pred tednom dni. Obramba 3-2-1 je bila na mnogo višji ravni kot v Celju. Richard Štochl je branil zelo dobro in ob njem ter naši obrambi so nam v prvem polčasu Slovaki dali le devet zadetkov. Ko so spremenili obrambo v 6-0 ter nato na tesno pokrivanje Zormana, smo izgubili igro. Vugrinec je imel slab dan, tako da je na njegovo mesto moral Dačević, sploh pa smo morali zaradi poškodbe Kojića, ki je verjetno izgubljen za dalj časa ter nato izključitve Kokšarova, ki je bil izključen malce prehitro, veliko menjati ter mešati igralne položaje. A kar smo naredili narobe v napadu, smo vsakič nadoknadili v obrambi. To je bilo tudi odločilno, da smo zmagali."

 

Edvard Kokšarov, igralec Celja Pivovarne Laško: "Vedeli smo, da Tatran doma igra zelo dober in hiter rokomet. Na to smo se dobro pripravili in smo večino tekme nadzorovali rezultat. Žal smo nato zopet naredili preveč napak, tako da smo sami krivi, da se je tekma v drugem delu preveč zaostrila. Na koncu smo se vseeno uspeli zbrati in vesel sem, da se je tekma za nas uspešno končala."

Evropski pokali za moške - sezona 2009/10Celjani doma premagali Slovake le s tremi zadetki razlike