28. 3. 2010

Velenjčani izgubili prvo tekmo osmine finala evropske lige prvakov proti Ciudadu Realu

Rokometaši Gorenja so se na prvi tekmi osmine finala lige prvakov v Rdeči dvorani pomerili s španskim Ciudadom Realom. Aktualni evropski klubski prvaki so zmagali z 31:23 (14:9), povratna tekma pa bo v soboto, 3. aprila, v Španiji.

Gorenje – Ciudad Real 23:31 (9:14)

Velenje – Rdeča dvorana, gledalcev: 2500, sodnika: Badura in Ondogrecula (oba Slovaška).

Gorenje: Gajić (19 obramb), Skok, Taletovič, Bezjak 2, Cehte 1, Rutar, Rnić 4 (1), Žvižej 3, Štefanić 1, Golčar 1, Harmandić 1, Ferkulj, Čupić 2, Bajram 1, Nosan 1, Šimič 6.

Ciudad Real: Hombrados (7 obramb), Šterbik (11 obramb), Dušebajev 2, Kallman 2, Fernandez 5 (1), Jevdokimov 2, Aguinagalde 3, Davis 2, Parrondo 1, Abalo 4, Metličić 1, Rodriguez 2, Canellas 4 (2), Entrerrios, Morros 2, Dinart 1.

Sedemmetrovke: Gorenje 2 (1), Ciudad Real 6 (3).

Izključitve: Gorenje 10 minut, Ciudad Real 2 minuti.

Rdeči karton: Štefanič (45. minuta).

Rokometaši Gorenja, ki so se na tekmo z aktualnimi evropskimi prvaki pripravljali na Rogli, tokrat niso mogli računati na poškodovanega Jureta Natka (mišica na nogi), med šestnajsterico domačega trenerja Branka Tamšeta pa je bil vratar Ivan Gajić, ki je imel med tednom težave z vratom. Prvi zadetek na tekmi v Rdeči dvorani je dosegel Ciudad Real (v polno je zadel francoski reprezentant Jerome Fernandez), nato pa so se domači navijači veselili trikratnega minimalnega vodstva svojih ljubljencev z 2:1, 4:3 in 5:4. V fantastičnem vzdušju je v tem delu igre blestel vratar Gajić, ki je že do 13. minute zbral kar osem obramb (do konca polčasa deset), domača obramba pa je uspešno ustavljala gostujoče zvezdnike. Do izida 7:7 v 14. minuti je bilo na semaforju kar sedem izenačenj, saj si nobeno moštvo ni uspelo priigrati več kot zadetka prednosti.

Toda nato so sledile črne minute slovenskih prvakov, ki so jih gostje iz Španije spretno izkoristili. Najprej so dosegli štiri zadetke zapored, za to je bil prisiljen Gorenjev trener Branko Tamše vzeti minuto odmora. Toda ta ni pretirano pomagala, kajti Ciudad Real je med izključitvijo Roka Golčarja dosegel zapored še tri zadetke. Posledica tega je bila, da so evropski prvaki po delnem izidu 7:0, ki so ga naredili v devetih minutah, šest minut pred koncem prvega polčasa povedli s 14:7. V španskih vratih je blestel Arpad Šterbik (v tem delu igre je zbral enajst obramb), kljub temu pa so Velenjčani z igralcem več – za dve minuti je moral na klop za kaznovane igralce Garcia Parrondo – po več kot desetih minutah vendarle dosegli zadetek za 8:14 (Marko Bezjak), nato pa se je prav tako ob še vedno številčni premoči domačega moštva med strelce vpisal še Momir Rnić in prvih trideset minut se je končalo z vodstvom gostov s 14:9.

Čeprav je hrvaški reprezentant Ivan Čupić na začetku drugega polčasa zgrešil sedemmetrovko (prvo za Gorenje na tekmi), to ni zmedlo igralcev domačega kluba. Potem ko so se zapored med strelce vpisali Miha Žvižej (dvakrat), Rok Šimič in Dino Bajram, je Ciudad Real v 36. minuti vodil samo še z dvema zadetkoma razlike. Fantastična domača obramba na čelu z vratarjem Gajićem ni dovolila Špancem, da bi spet pobegnili, poleg tega pa so gostje zapravili tudi dve sedemmetrovki. V 41. minuti so evropski prvaki povedli z 19:15, vendar so Velenjčani z zadetkoma Šimiča spet prišli le na dva razlike.

Slovaška sodnika sta bila več kot očitno naklonjena renomiranim gostom, kar so ti spretno izkoriščali. Potem ko je moral za dve minuti na klop najprej Marko Bezjak, nato pa je neposredni rdeči karton dobil Aljoša Štefanič (protinapad Ciudada Reala je prekinil z grobim prekrškom nad Jonasom Kallmanom), so Španci vodstvo 20:18 povišali na 24:18 v 47. minuti Zmagovalec je bil tako odločen, kljub temu pa se Velenjčani niso predajali. A vseeno sta Parrondo in Davis poskrbela za izenačenje do takrat najvišje prednost na tekmi v Rdeči dvorani (26:19 in 27:20), v zadnjih minutah pa je dal trener Tamše evropsko priložnost tudi Samo Rutarju, Jaki Ferkulju in Mitji Nosanu. Končni izid (31:23) je postavil visoki Rus Jegor Jevdokimov, razlika osmih zadetkov pa je bila tudi rekordna na slovensko-španskem dvoboju v Velenju.

Povratna tekma Ciudad Real - Gorenje bo v soboto, 3. aprila, ob 18. uri v Španiji, sodila pa jo bosta Čeha Vaclav Kohout in Petr Novak.

Branko Tamše, trener Gorenja: "Čestitke Ciudadu Realu, ki je tudi v Velenju dokazal, zakaj je evropski prvak. Gostje si lahko privoščijo, da vsakih petnajst minut zamenjajo štiri, pet igralcev in tako vseh šestdeset minut držijo visok ritem igre. Tekmo v Rdeči dvorani je odločila daljša klop gostov, ki imajo na razpolago šestnajst vrhunskih igralcev, mi pa imamo v moštvu tudi nekaj golobradih mladeničev. Na trenutke smo igrali izjemno dobro, kljub hendikepu zaradi odsotnosti Jureta Natka, na žalost pa smo petnajst minut pred koncem tekme ostali še brez Aljoše Štefaniča. Končni rezultat me malce jezi, saj smo bili nasprotniku precej bližje, kot kaže izid, saj smo sredi drugega dela zaostajali le za dva zadetka. Španski klub ima spet velike možnosti, da postane evropski prvak."

Talant Dušebajev, trener Ciudada Reala: "Domači navijači so pripravili fantastično vzdušje in velika čast je igrati ob takšnem bodrenju s tribun. Za vsakega igralca je to zagotovo še motiv več, da lahko da maksimum od sebe. Čestitam svojim igralcem, ki so maksimalno korektno opravili svojo nalogo, prav tako pa tudi rokometašem Gorenja za zelo dobro predstavo. Čeprav smo vedeli, da smo v vlogi favorita, smo svoje delo opravili tako, kot sem od igralcev pričakoval in zahteval."

Liga prvakov - sezona 2009/10