31. 3. 2010

Vesna Puš: Gremo po dve zmagi ter štiri točke

Slovenska ženska članska reprezentanca je na dobri poti, da se po štirih letih spet prebije na veliko tekmovanje. Pred njo so še štirje pomembni obračuni v kvalifikacijah za EP, prvi dve stopnici pa bo potrebno prestopiti z Italijo. Kapetanka ekipe Vesna Puš je sila optimistična.


Pred vami sta dve tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo na Danskem in Norveškem. Dvakrat v tem tednu se boste soočili z Italijo, ki naj bi bila zelo neugodna.

Italijanke igrajo zelo hiter rokomet, neprestano 'pritiskajo' na nasprotno ekipo, so zelo agresivne in napadalne. Predvsem je zanimiva in nenavadna njihova obrambna postavitev. Prakticirajo namreč zelo globoko obrambo, neke vrste 3-3, 5-1, 4-2. Največjega pomena bo, da ne pademo v njihov mlin, veliko vlogo pa bo igralo tekanje po igrišču. Potrebno bo uporabiti vso nabrano kondicijo.


Ste pripravljeni na to?

Če bomo igrale tako, kot smo dogovorjeni, veliko tekle in igrale na protinapade, nam mora tekma prinesti zmago in dve točki. V zadnjih dneh, ko smo skupaj, smo se popolnoma posvetili takšnemu načinu treniranja ter se maksimalno pripravljali.


Večina reprezentanc, ki te dni igra kvalifikacije, je imela na voljo več skupnih dni priprav. Slovenke pa ste opravile le štiri treninge.

Mislim, da to ni imelo takšnega vpliva, saj smo se k sreči že prej dobivali ob koncih tedna ter trenirali. Kar pa se absolutno pozna, je pokal, saj smo skoraj vse igrale dva dni v Novem mestu, nato pa takoj odšle na reprezentančne priprave. Utrujenost je nekoliko prisotna, a že pred tem smo naredili veliko za kvalifikacijski tekmi z Italijo.


Nemčija je v tretjem krogu kvalifikacij na gostovanju premagala Belorusijo, kar je za vas ugodno, a le če vzamete točke Italiji.

Dve zmagi in štiri točke so nujna stvar, če hočemo razmišljati o nastopu na evropskem prvenstvu v Skandinaviji. Ne smemo si dovoliti, da bi kogarkoli podcenjevali, sploh pa ne Italije. Ne gre za slabo ekipo, zato je nujno v obe tekmi – tukaj v Italiji in v nedeljo v Kopru – zaigrati na vso moč. Le tako se lahko nadejamo štirih točk.


Vendarle ste na dobri poti do Eura 2010 na Danskem in Norveškem…

Drži. Prepričana sem, da smo na pravi in dobri poti, da se končno spet uvrstimo na veliko tekmovanje. To, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo, bi za nas in za slovenski rokomet pomenilo ogromno, saj je bila od zadnjega nastopa na velikih tekmovanjih velikanska pavza. Vsekakor pa bi to bila tudi odskočna deska za prihodnost.


Igra reprezentance v zadnjem času deluje bolj tekoče in udarno. Ali se tudi vam zdijo spremembe očitne?

Naša igra se je precej spremenila, že zato, ker so jasno postavljena načela igre. Vsaka igralka ve, kaj mora početi na igrišču, hkrati pa se uči prilagajati, kar je po mojem mnenju velik napredek. Hkrati smo pridobili na hitrosti igre, kar je že leta trend v Evropi.


Prva tekma bo v četrtek, 1. aprila, v Cassanu Magnagu, v nedeljo sledi obračun v Kopru. Upate v Bonifiki na bučno podporo s tribun?

Upam. Mislim, da si zaslužimo podporo slovenskih navijačev in ljubiteljev rokometa. Zato pridite in nam pomagajte!