18. 4. 2010

Slovenski mladinci v Podčetrtku premagali tudi Švede in osvojili prvo mesto v kvalifikacijah za EP, nagradi za Marguča in Lesjaka

Slovenska moška mladinska reprezentanca je v Podčetrtku na najlepši način zaključila s kvalifikacijami za nastop na Euru 2010 na Slovaškem. Pred velikim številom gledalcev je v boju za prvo mesto premagala favorizirane Švede s 27:25 (12:9). Slovenija, ki jo vodi selektor Slavko Ivezič, si je tako priborila julijski nastop na evropskem prvenstvu.

Tretje mesto na kvalifikacijskem turnirju je po tesni zmagi v tretjem krogu nad Belgijo (38:37) osvojila Nizozemska.

Slovenija – Švedska 27:25 (12:9)

Dvorana v Podčetrtku, gledalcev: 650, sodnika: Andorka in Huckler (oba Madžarska).

Slovenija: Taletovič (12 obramb), Lesjak (3 obrambe), Poteko, Cingesar 1, Mlakar 6, Marguč 3, Stegne 1, Ranevski, Poklar 8, Smolnik 2, Zarabec, Gaber, Papež 3, Nosan 3.

Švedska: Nord (16 obramb), Nord, Ottosson 3, Cederholm 4, Varsamis 4, Zachrisson 3 (1), Pettersson 1, Ysander, Berg 1, Arnesson 3 (2), Johansson, Lönn 3, Olsson 2, Thynell 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 1 (0), Švedska 4 (3).

Izključitve: Slovenija 8 minut, Švedska 6 minut.

Začetek tekme, ki je odločala o končnem prvem mestu v skupini 1 v Podčetrtku (tako Slovenija kot Švedska sta si že predčasno zagotovili nastop na EP), je pripadel Švedom. Ti so povedli s 5:3 in 7:5 (prve štiri zadetke od skupno petih za gostitelje je dosegel Tine Poklar), toda slovenski rokometni upi so nato naredili delni izid 6:0 in v 22. minuti so vodili že z 11:7. Samo z zadetkom manj so krenili na odmor med polčasoma (12:9), kljub odlični in učinkoviti igri varovancev selektorja Slavka Iveziča pa je Skandinavce v igri držal vratar Gustav Nord. Ta je skupaj zbral kar 16 obramb, na nasprotni strani pa slovenska čuvaja mreže 15 (Emil Taletovič 12 in Urban Lesjak 3).

V 40. minuti so Švedi poskrbeli za prvo izenačenje v drugem polčasu (16:16), nato pa celo povedli s 17:16. Toda trije zaporedni slovenski zadetki so prednost spet nagnili na domačo stran, manjše prednosti pa Ivezičeva četa do konca tekme ni več izpustila iz rok. Švedska reprezentanca se je sicer še nekajkrat približala na zgolj zadetek zaostanka (18:19, 19:20, 20:21, 21:22, 22:23), vendar so mladi Slovenci vedno preprečili morebitno izenačenje. Tri minute pred koncem tekme je Tine Poklar (z osmimi zadetki prvi strelec tekme v Podčetrtku) povišal na 26:23, a so gostje v naslednjih dveh minutah dvakrat zapored zadeli v polno in se spet približali le na zadetek zaostanka (25:26). Toda njihovo usodo je dokončno zapečatil Jernej Papež, ki je v zadnji minuti dosegel 27. zadetek za Slovenijo in priigral zmago za končno prvo mesto v kvalifikacijski skupini 1 v Podčetrtku.

Za najboljšega igralca kvalifikacijskega turnirja v Podčetrtku je bil izbran Slovenec Gašper Marguč, ki je od 23 poizkusov dosegel kar 22 zadetkov, najboljši vratar po mnenju selektorjev je bil prav tako Slovenec Urban Lesjak, nagrada za najboljšega strelca pa je pripadla Švedu Mattiasu Zachrissonu, ki je na treh tekmah skupaj dosegel 23 zadetkov.

Končni vrstni red: 1. Slovenija 6 točk, 2. Švedska 4, 3. Nizozemska 2, 4. Belgija 0.

Vse o kvalifikacijah mladincev za Euro 2010