18. 4. 2010

V finalu letošnje evropske lige prvakinj bosta igrala Oltchim Valcea in Viborg

Finalista letošnje evropske lige prvakinj sta Viborg in Oltchim Valcea. Danke so bile v polfinalu uspešnejše od norveškega Larvika, Romunke pa od madžarskega Györija.

Prav danski klub brani naslov klubskega prvaka Evrope, potem ko je v lanskem finalu s skupnim izidom 50:49 premagal madžarski klub Györi. Ta je na prvi letošnji polfinalni tekmi pred domačimi gledalci remiziral z Oltchimom (25:25), na današnjem povratnem dvoboju v Romuniji pa je izgubil z 20:24 (10:11). Ob koncu dokaj izenačenega prvega polčasa so imele Madžarke le zadetek zaostanka (kar petkrat se je med strelke vpisala Anita Görbicz), v nadaljevanju pa so se upirale le do izida 13:13. Nato so gostiteljice, pri katerih je blestela vratarka Paula Ungureanu, naredile delni izid 5:0 in v 47. minuti je bilo na semaforju že 18:13 za Oltchim. Györi je nato zmanjšal na 15:18, toda le nekaj minut kasneje so Romunke povedle s šestimi zadetki razlike (22:16) in polfinale je bil odločen. Poleg vratarke Ungureanujeve sta bili v vrstah Oltchima strelsko razpoloženi Adriana Nechita (8 zadetkov) in Cristina Neagu (5).

Rokometašice danskega Viborga so si priigrale finale, čeprav so na povratni polfinalni tekmi na Norveškem klonile z Larvikom (26:27), a prednost šestih zadetkov s prvega obračuna je bila več kot dovolj za napredovanje. Na prvi tekmi na domačem igrišču je namreč Viborg zmagal s 27:21 in se s skupnim izidom 53:48 uvrstil v finale. Že v prvih tridesetih minutah povratne tekme na Norveškem so si danske rokometašice priigrale tri zadetke prednosti (13:10), kar je pomenilo, da so imele v skupnem seštevku že devet golov naskoka in da je polfinale odločen. Pri Larviku so bile najučinkovitejše Nora Mölk (8 zadetkov), Heidi Löke (7) in Linn Sulland (4), za danski Viborg so se med strelke največkrat vpisale Anja Althaus (7), Henriete Mikkelsen in Christina Varzaru (po 5), gostujoča vratarka Katrine Lunde Haraldsen pa je zbrala kar 16 obramb.

Izida povratnih polfinalnih tekem lige prvakinj:

Oltchim Valcea - Györi 24:20 (11:10), prva tekma 25:25 - v finale Oltchim Valcea s skupnim izidom 49:45

Larvik - Viborg 27:26 (10:13), prva tekma 21:27 - v finale Viborg s skupnim izidom 53:48.

Liga prvakinj - sezona 2009/10