19. 5. 2010

Maja Šon: Tudi s favoriti se lahko borimo enakovredno

Pred žensko člansko reprezentanco Slovenije sta še zadnji dve kvalifikacijski tekmi v skupini 4 za nastop na decembrskem evropskem prvenstvu na Danskem in Norveškem. Na četrtkovem zboru (20. maja) v Podčetrtku in v prvem delu priprav na kvalifikacije, pa bo manjkal del mladink, ki se bodo ta čas mudile na kvalifikacijah za mladinsko svetovno prvenstvo v Južni Koreji.

Slovenija pod vodstvom Ivice Rimanića je v kvalifikacijah za Euro 2010 izgubila le enkrat, v Nemčiji proti gostiteljicam, sicer pa premagala Belorusinje na Kodeljevem ter Italijanke v gosteh in doma. Pred njo pa sta še zadnja dva obračuna, ki bosta odločala o drugi vstopnici za EP, kajti Nemčija si je le-to že zagotovila.

Slovenke bodo v sredo, 26. maja, v Novem mestu poskušale vzeti skalp Nemkam, štiri dni kasneje pa na gostovanju v Belorusiji še tamkajšnji reprezentanci. "Lahko bi rekla, da smo naredile kar veliko delo v vseh tekmah do sedaj, pri tem mislim tudi na prvi polčas proti Nemčiji, saj smo dobile potrdilo, da se lahko enakovredno borimo proti (na papirju) precej močnejši ekipi. Tista tekma pa nam je bila tudi v poduk, da je na takšnem nivoju treba igrati vseh 60 minut in to bomo poskusile pokazati 26. maja, kjer računamo vsaj na točko. Sama pa menim, da lahko osvojimo obe. S tem scenarijem bi na zadnjo tekmo proti Belorusiji odpotovale povsem sproščene," pravi leva zunanja igralka članske ekipe Maja Šon.

Selektor bo priprave začel v okrnjeni zasedbi, saj bo kar nekaj reprezentantk odpotovalo v Alicante, kjer jih čakajo mladinske kvalifikacije za letošnji SP v Južni Koreji. "Vse mladinke, ki so tudi v članski reprezentanci, bodo zelo manjkale na pripravah, tako na treningih kot v prostem času, kjer se prav tako gradi ekipni duh. Vendar na to žal ne moremo vplivati, zato bomo v kratkem času, ko bomo spet vse zbrane, poskušale vse zamujeno kar se da nadoknaditi in premagati Nemčijo ter Belorusijo," še dodaja Šonova, ki je na obračunih z Italijankami pred mesecem blestela.

Čeprav je Slovenija ta čas na drugem mestu v kvalifikacijski skupini 4 z zelo dobro gol razliko napram Belorusinjam, še nima zagotovljene vstopnice za prvenstvo Stare celine, ki ga bosta letos decembra gostili dve skandinavski državi. "Potiho seveda že računam na nastop na evropskem prvenstvu, vendar so trenutno vse moje in naše misli usmerjene izključno na zadnji dve tekmi kvalifikacij. Imamo veliko priložnost, da dosežemo zastavljeni cilj in storile bomo vse, da se Slovenija vrne na velika tekmovanja. Za večino bi to bil prvi stik z najboljšimi evropskimi reprezentancami, kar je naša velika želja in dodaten motiv za uvrstitev," se zaveda Celjanka, da jih čaka še težko delo, kjer ni prostora za kalkulacije. Želja po nastopu na evropskem prvenstvu pa je izjemna.

Slovenska ženska članska reprezentanca na velikih tekmovanjih ni sodelovala od leta 2006, ko je nastopila na evropskem prvenstvu na Švedskem.

V sredo, 26. maja, ob 20. uri, v novomeški dvorani Leona Štuklja, ko se bodo pomerile s favoriziranimi Nemkami, upajo na čim večjo podporo s tribun. Vstop v dvorano je prost.