25. 5. 2010

Na seji predsedstva RZS so "obdelali" enajst dolgih in zanimivih točk dnevnega reda

Na sedežu RZS v Ljubljani je bila danes dvanajsta seja predsedstva nacionalne rokometne zveze. Na njej so "obdelali" enajst dolgih, zanimivih in pomembnih točk dnevnega reda, ki se je končal s slovesnim podpisom pogodbe o nadaljnjem sodelovanju s Kempo.

 

Po potrditvi zapisnikov 10. in 11. seje je sledilo poročilu o realizaciji sklepov prejšnjih sej in aktivnostih RZS od zadnje seje. Pri tej točki sta padli odločitvi, da se z dokončno odločitvijo o organizaciji evropskega prvenstva za ženske (članice) leta 2014 počaka še približno mesec in pol (Slovenija je ostala edini kandidat), medtem ko je bilo za organizacijo mladinskega EP čez dve leti ugotovljeno, da je glede po organizacijski in denarni plati uradna morebitna kandidatura dokaj tvegana. Poleg tega je bil sprejet predlog, da bi se moška članska reprezentanca 29. avgusta v novi dvorani v Stožicah v Ljubljani pomerila s Hrvaško (šlo naj bi za razširjeno igralsko zasedbo prvaka Zagreba), predlagana pa je tudi tekma članskih izbranih vrst v ženski konkurenci.

 

Nato je sledila predstavitev revidiranih računovodskih izkazov za leto 2009. Revizija ni ugotovila nobenih nepravilnosti, revizor pa je dal pozitivno mnenje o poslovanju. Generalni sekretar RZS Tomaž Jeršič je predstavil tudi načrt nacionalne zveze za leto 2010 (v primerjavi z lanskim je višji za približno 250.000 evrov) in izrazil prepričanje, da bo RZS po dveh letih poslovanja z izgubo - predvsem zaradi zapadlih obveznosti iz leta 2008 - letošnje leto končala s pozitivno ničlo. Ob tem velja omeniti, da RZS ves čas posluje likvidno, prav tako pa je precej vredno tudi njeno premoženja (tako imenovani društevni sklad).

 

Člani predsedstva so nato razpravljali o predlogu nadomestil in nagrad za člansko reprezentanco Slovenije. Seznanili so se s predlogom o nadomestilih za dnevno igranje (od 15 do 50 evrov – odvisno od števila nastopov za reprezentanco), nagradah za uvrstitev na evropsko in svetovno prvenstvo ter olimpijske igre (od 400 do 1.600 evrov) in o dosežkih na teh treh velikih tekmovanjih (v bruto zneskih od 75.000 evrov za peto mesto do 300.000 evrov za prvo). Po daljši razpravi so se člani predsedstva odločili, da rok za pogovore in predloge o tej tematiki podaljšajo še za 14 dni.

 

Poročilo o delovanju reprezentanc od zadnje seje predsedstva RZS sta podala Roman Pungartnik (za moški del) in Leopold Kalin (za ženski del), zatem pa je generalni sekretar Tomaž Jeršič predlagal tri spremembe prenovljenih aktov RZS (dva amandmaja pri statutu in enega pri registracijskem pravilniku), ki so bili tudi sprejeti. Osma točka – sporazum med ZDRSS, ZROPS in RZS je izzvala največjo razpravo, končala pa se je s soglasno podporo prisotnih za pismo o nameri o rešitvi dolgotrajne problematike. Jeršič je poudaril, da se je položaj po mediaciji med sprtimi stranmi še povečal, zato je RZS predlagala izvedbo civilno-pravnega sporazuma, katerega namen bi bil organizacija storitev sojenja ua uporabnike in plačnike, torej klube. Predsednik RZS Franjo Bobinac je prebral vsebino pisma o nameri, glasovanje o njem pa je potrdilo enotno željo prisotnih, da čim prej rešijo zaplet, ki je vrgel slabo luč na celoten slovenski rokomet.

 

Predsednik Bobinac je predlagal tudi sklic 15. redne seje skupščine RZS, ki bo v torek, 8. junija, v Ljubljani, hkrati pa bo tudi volilna. Po nominacijskem postopku se je izkazalo, da je edini kandidat za prvega človeka zveze samo sedanji predsednik, ki bo kot mandatar (če bo izvoljen) predlagal tudi enajst članov predsedstva po funkcionalnem načelu. Bobinac je prisotnim tudi uradno predstavil enajsterico, ki naj bi v prihodnje sestavljala predsedstvo, v njem pa naj bi bili Aleksander Svetelšek (Petrol), Dušan Zorko (Pivovarna Laško), Franc Krašovec (Cimos), Janez Škrabec (Riko), Franci Pliberšek (MIK), Boštjan Kozole (Eurosad), Metka Kocbek (Danone), Borut Škabar (Bluemarine), Zdravko Počivalšek (Terme Olimia), Urban Golob (Hypo) in Bor Rozman (Merkur).