28. 5. 2010

Slovenke v Belorusijo na zadnjo tekmo kvalifikacij za Euro 2010 odhajajo po zmago

Pred slovensko žensko člansko reprezentanco je zadnja postaja v kvalifikacijah za EP 2010 na Danskem in Norveškem. Četa Ivice Rimanića bo morala v Belorusiji stisniti zobe proti motiviranim nasprotnicam, ki imajo tako kot Slovenke še možnost za nastop na Euru. Organizatorka slovenske igre Neža Mitruševska pravi, da so slabo tekmo z Nemčijo pozabile in da bodo naredile vse, da se domov vrnejo z vstopnico za EP.

 

V skupini 4 je jasno je le to, da si je Nemčija že priborila nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v Skandinaviji, saj ima po petih tekmah popoln točkovni izkupiček. V boju za drugo mesto sta Slovenija (6 točk) in Belorusija (4), ki ju v nedeljo, 30. maja, ob 15. uri po slovenskem času v mestu Mogiljev čaka medsebojni obračun, po katerem bo znan še drugi potnik iz te skupine na Euro 2010.

 

"Na tekmo z Nemčijo seveda nismo ponosne, saj naša igra ni bila na pravi in pričakovani ravni. Vseeno pa mislim, da je prav, da to zgodbo zaključimo in gledamo le na zadnjo tekmo z Belorusijo," pravi organizatorka slovenske igre Neža Mitruševska, ki se zaveda, da bo naloga še kako težka. Ne glede na to, da so Belorusijo v Ljubljani premagale z devetimi goli (30:21) in da si lahko v najslabšem primeru privoščijo tudi poraz z osmimi zadetki razlike. "Tako kot mi, se tudi Belorusinje zavedajo priložnosti, ki se ponuja. Prepričana sem, da bodo na tej tekmi igrale povsem drugače kot v Ljubljani. Če pogledam našo zmago na prvi tekmi in devet golov naskoka, je to veliko, toda hkrati zelo zavajajoče. Če se bi nam ponovil tako hud padec kot proti Nemčiji, potem devet zadetkov ne pomeni nič," še poudarja Mitruševska, ki bo v naslednji sezoni nosila dres srbskega kluba Zaječar. 

A misli ekipe, ki se ta čas še mudi v Podčetrtku (v soboto zjutraj bo prek Ljubljane in Frankfurta potovala v Minsk, do Mogiljeva pa nato z avtobusom), so usmerjene le v eno. Želimo si zmage in dveh točk. V domovino se želimo vrniti z vstopnico za evropsko prvenstvo," še pove Mitruševska.

Bržkone je za nedeljski obračun z Belorusinjami izgubljena Barbara Varlec, ki ima poškodovan palec. "Odsotnost Barbi je za nas velik minus, saj je ena ključnih igralk v naši taktiki. Kompaktna je v obrambi in izjemno prodorna v napadu. A nimamo kaj, morali se bomo znajti tudi brez nje. Zagotovo bo sedaj večje breme padlo na Ano (Gros, o.p), a ekipa je tukaj, da si med sabo pomagamo." V Mogiljevu ne bo igrala Tamara Mavsar (šolske obveznosti), prav tako ne bo Anje Argenti, ki je zaradi zdravstvenih težav manjkala že na sredini tekmi proti Nemčiji v Novem mestu.

Slovenija bi si z uspešnim gostovanjem v Belorusiji po štirih letih spet priborila nastop na velikem tekmovanju. Nazadnje so slovenske rokometašice igrale na evropskem prvenstvu leta 2006.


Kvalifikacije za Euro 2010 - ženske