11. 6. 2010

Kaj trije slovenski reprezentanti pričakujejo od kvalifikacijskih tekem proti Madžarski?

V slovenskem rokometnem taboru so pred tekmama z Madžarsko optimistični, toda po drugi strani tudi previdni. To je seveda razumljivo, kajti Sloveniji so kroglice na žrebanju dodelile najtežjega možnega nasprotnika.

 

Na prvi tekmi v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani (v nedeljo, 13. junija, ob 18. uri) bosta sodila Zigmars Stolarovs in Renars Licis iz Latvije, delegat pa bo Španec Ramon Gallego. Povratni dvoboj v Veszpremu bo v nedeljo, 20. junija, prav tako ob 18. uri: pravico na igrišču bosta delila nemška sodnika Bernd in Reiner Methe, vlogo delegata pa bo opravljal Bjorn Hogsnes.

 

In kaj od tekem z Madžarsko v dodatnih kvalifikacijah pričakujejo trije slovenski reprezentanti – Aleš Pajovič, Miha Žvižej in Vid Kavtičnik?

 

Aleš Pajovič, reprezentant Slovenije: "Spominjam se tekem proti Madžarom iz leta 1999: na prvi v Kopru sem dosegel deset zadetkov, na drugi v Veszpremu pa sedem in spomini na ta uspeh so fantastični. Vrhunsko je bilo tudi slavje po vrnitvi v domovino. Tudi pred tokratnima tekmama z Madžarsko so občutki dobri, čeprav po drugi strani ne vemo, kaj nas čaka. Tudi Madžari niso v popolni zasedbi, prepričan pa sem, da se bomo taktično dobro pripravili na njihovo igro. Na pripravah Podčetrtku smo trenirali več faz obramb in tudi napad smo "potrenirali". Proti mladincem nismo prikazali vsega in česa smo sposobni, a tudi naša igra in pristop proti Makedoncem bi bila drugačna, kot sta bila proti njim. Vsi se zavedamo, kako pomembni sta tekmi proti Madžarski, zato bosta motiv in želja na najvišji možni ravni. Gledati moramo na svojo igro in igrati po selektorjevih navodilih. Če bomo igrali tako, kot znamo, bi si morali že na Kodeljevem priigrati lepo razliko. Zadovoljen bi bil seveda s čim višjo razliko, a v rokometu se je že večkrat pokazalo, da je mogoče nadomestiti tudi deset zadetkov zaostanka. Vseeno upam, da bomo uspešnejši v seštevku dveh tekem in da se bomo uvrstili na SP."

 

Miha Žvižej, reprezentant Slovenije: "Za priprave smo imeli na razpolago malo časa, vendar mislim, da smo se dobro pripravili. Po dolgi in naporni sezoni je seveda težko zbrati moč, energijo in motiv, ampak za takšni tekmi, kot nas čakata z Madžarsko, ima zagotovo vsak igralec še poseben "rezervoarček" za te stvari. Prepričan sem, da bo vsak izmed nas iz sebe iztisnil še zadnji atom moči. Jasno je, da bomo morali pred domačimi gledalci odigrati super tekmo, če želimo premagati Madžare. Še posebno, ker nas na povratnem dvoboju v Veszpremu čaka pravi pekel. V letošnji sezoni sem v dresu Gorenja tam igral tekmo v ligi prvakov in v tamkajšnji dvorani je zares peklensko. Višjo prednost, kot si jo bomo priigrali v Ljubljani, bolje in lažje bo pred povratno tekmo v gosteh. Madžari so kakovostna reprezentanca, igralsko pa smo verjetno precej izenačeni. Šele igrišče bo pokazalo, kdo je boljši, čeprav so Madžari po rokometnem ratingu pred nami.  Kljub temu upamo in verjamemo v skupni uspeh ter odhod na Švedsko."

 

Vid Kavtičnik, reprezentant Slovenije: "Osredotočiti se moramo na svojo igro. Predvsem moramo dobro odigrati v obrambi ter potem s hitrimi (pol)protinapadi dosegati lahke zadetke. S takšnim načinom bi utrudili gostujoče rokometaše in uničili njihovo igro. To bi potem poneslo tako našo reprezentanco kot naše navijače, s čimer bi nasprotnika še lažje spravili na kolena. Že večkrat smo pokazali in dokazali, še posebno pa na januarskem evropskem prvenstvu v Avstriji, da se lahko enakovredno kosamo z vsako reprezentanco in jo tudi premagamo. Čeprav pred obračunoma z Madžari nismo odigrali nobene tekme z zelo močnim nasprotnikom, se mi to ne zdi nič hudega. Za nami je dolga in naporna sezona, tekmi z mladinsko reprezentanco Slovenije pa sta nam vseeno prišli zelo prav. Seveda je jasno, da si želimo obe tekmi z Madžari odigrati na vrhunski ravni in se uvrstiti na svetovno prvenstvo na Švedskem. Za to bo potrebno odigrati vseh 120 minut v Ljubljani in Veszpremu na najvišji ravni, kajti če bomo dobri zgolj na eni, nimamo možnosti proti vzhodnim sosedom."

Serdarušić pred tekmama z Madžarsko