13. 7. 2010

Na ustanovni seji novega predsedstva RZS so sprejeli kopico pomembnih sklepov

V poslovnih prostorih Pršutarne Lokev na Krasu je bila ustanovna seja novega predsedstva RZS. Prisotni so sprejeli kopico pomembnih sklepov, povezanih s poročiloma selektorjev moške in ženske članske reprezentance, predlogu nadomestil za žensko izbrano vrsto Slovenije, kandidaturi za žensko EP 2014, o ustanovitvi moške regionalne lige...

V predsedstvu RZS pod vodstvom dosedanjega predsednika Franja Bobinca so odslej - s štiriletnim mandatom - Dušan Zorko (Pivovarna Laško), Urban Golob (Hypo), Franc Krašovec (Cimos), Boštjan Kozole (Eurosad), Franci Pliberšek (MIK), Zdravko Počivalšek (Terme Olimia), Bor Rozman (Merkur), Aleksander Svetelšek (Petrol), Metka Kocbek (Danone), Borut Škabar (Bluemarine) in Janez Škrabec (Riko), po organizacijskem načelu pa še Jože Galof, Izidor Krivec, Matjaž Avsec, Karlo Kastelic, Janez Martinčič in Aleš Praznik. Za podpredsednika sta bila soglasno izbrana Franc Krašovec in Dušan Zorko.

Po poročilu generalnega sekretarja Tomaža Jeršiča o organizaciji in delovanju RZS ter realizaciji sklepov prejšnjih sej predsedstva RZS (poročilo je bilo soglasno sprejeto) sta sledili poročili Zvonimirja Serdarušića in Ivice Rimanića, selektorjev moške in ženske članske reprezentance. Prisotni so po dolgi in konstruktivni razpravi, v kateri seveda ni manjkalo tudi nasprotujočih si mnenj o razlogih za neuspeh moške izbrane vrste v dodatnih kvalifikacijah za SP 2011 na Švedskem proti Madžarski, sprejeli njuni poročili, oba pa sta dobila soglasno podporo za nadaljenje selektorsko delo. V točki pet so člani predsedstva sprejeli še predlog nagrad in nadomestil za žensko člansko reprezentanco Slovenije, ki se je uvrstila na decembrsko evropsko prvenstvo v Skandinaviji. Za uvrstitev na Euro 2010 v Skandinaviji bodo reprezentantke prejele od 400 do 1600 evrov, posebne nagrade pa so predvidene tudi za uvrstitev od prvega (500.000 evrov) do osmega (75.000) na samem tekmovanju.

Dolgo razpravo je povzročila tudi šesta točka o organiziranju avtonomnega sodniškega združenja (SZRZS) v okviru slovenske rokometne zveze. V okviru nacionalne zveze naj bi nastalo avtonomno združenje zaintereseranih članov, ki bi se prostovoljno organizirali po načelih družbene pogodbe. Zaradi besednih napadov Jožeta Galofa na Jeršiča je slednji na koncu celo nameraval podati (ponuditi) svoj odstop, a se to potem ni zgodilo, saj mu člani predsedstva zaradi velikega zaupanja, ki ga uživa v njihovih očeh, tega enostavno niso dovolili. Po številnih stališčih za in proti je predsedstvo glasovalo, zaradi rezultata (šest za in dva proti) pa je bilo jasno, da ni sklepčnosti, zato bodo o tem odločali po korespondenčni poti.

Glede kandidature za organizacijo ženskega evropskega prvenstva leta 2014 je Slovenija ostala edini kandidat, EHF pa bo o tem odločala na kongresu konec avgusta. Vsi prisotni so se strinjali s tem, da zahtevnega projekta - okvirni predračun namreč znaša kar 4,3 milijona evrov - ni mogoče organizirati in izpeljati (predvsem denarno) brez občutne pomoči države (ministrstvo za šolstvo in šport, Slovenska turistična organizacija...), zato bodo še ta teden na ustrezne naslove državnih institucij in organov ter predsednika vlade Boruta Pahorja poslali posebno pismo. Če dovolj velike pomoči s strani države ne bo, bo RZS prisiljena odstopiti od kandidature za Euro 2014 za ženske.

Sekretar RZS Leopold Kalin je predstavil ideje in sklepe z nedavnega ustanovnega sestanka moške regionalne lige v Sarajevu. Večina prisotnih je nasprotovala vključitvi slovenskih klubov v to tekmovanje v prihajajoči sezoni, predsednik Bobinac pa je opozoril, da zadeva ni črna ali bela ter da se mora RZS na osnovi plusov in minusov na koncu tudi odločiti. Zaenkrat je predlagal, da bi predsedstvo RZS zavzelo nevtralno stališče.

V zadnji točki dnevnega reda so imenovali tri člane registracijske komisije, enoletni mandat pa so dobili Ban, Kovač in Koršič. Generalni sekretar Tomaž Jeršič je predstavil pripombe, ki jih je upravna enota podala na dopolnitve statuta RZS, člani predsedstva pa so ga pooblastili, da naj statut uskladi z zahtevami upravne enote in naj se nato skliče seja skupščine o tej zadevi.

Dejan Kresnik