15. 7. 2010

Prizivno sodišče EHF odločilo v prid nemških sodnikov Franka Lemmeja in Bernda Ullricha

Prizivno sodišče EHF je sprejelo dokončno odločitev o nemških sodnikih Franku Lemmeju in Berndu Ullrichu, ki sta bila obtožena domnevnega dogovarjanja izidov tekem in podkupovanja. Nemca sta uspela s pritožbo in bila oproščena zaradi pomanjkanja dokazov.

 

Aprila leta 2009 je nemška rokometna zveza do konca sezone suspendirala Lemmeja in Ullricha, razlog pa je bilo dejstvo, da nista prijavila poskusa podkupovanja iz leta 2006, kar bi po pravilniku zveze morala storiti. Lemme in Ullrich sta do razkritja podkupovanja veljala za elitna rokometna sodnika na svetu. Afero so sprožili nemški mediji, ki so lani razkrili, da so ruski cariniki leta 2006 na moskovskem letališču v njuni prtljagi našli kar 50.000 ameriških dolarjev v gotovini.

 

Denar naj bi nemškima sodnikoma leta 2006 namenilo vodstvo Čehovskih medvedov za protiuslugo na povratnem obračunu s španskim Valladolidom. Ruski klub je na povratni finalni tekmi evropskega pokala pokalnih zmagovalcev nadoknadil sedem zadetkov zaostanka s prve tekme (29:36) in na domačem igrišču slavil z 32:24. Lemme in Ulrich sta bila takrat suspendirana tudi s strani evropske zveze (EHF).

 

Julija lani, torej nekaj mesecev kasneje, je arbitražna komisija EHF nemška sodnika kaznovala s petletno prepovedjo opravljanja vseh funkcij na mednarodnih tekmah zaradi vpletenosti v podkupovalno afero. Toda Lemme in Ullrich sta se zaradi suspenza pritožila na prizivno sodišče evropske zveze in zdaj uspela. Prizivno sodišče je namreč ugodilo njuni pritožbi, glavni razlog pa je bilo pomanjkanje dokazov, povezanih z domnevnim jemanjem podkupnine in nameščanjem izidov.

 

 

D. K.