16. 7. 2010

Kvalifikacijski turnir povabljencev za ligo prvakov bo letos gostil Rhein Neckar Löwen

Ugibanj o tem, kdo bo gostil letošnji kvalifikacijski turnir povabljencev ("wild card") za ligo prvakov, je konec. Gostitelj turnirja, ki bo od 3. do 5. septembra in na katerem bo nastopilo tudi Gorenje, bo nemški klub Rhein Neckar Löwen, tekme pa bodo v Karlsruheju.

Sprva sta bila glavna in tudi uradna kandidata Gorenje Velenje (Slovenija) in Bjerringbro-Silkeborg (Danska), Rhein Neckar Löwen pa se sprva za to ni odločil zaradi zasedenosti dvorane v Mannheimu, kjer igra domače tekme. Španski Reale Ademar se najprej sploh ni odločil za kandidaturo za kvalifikacijski turnir povabljencev, posebnega razloga za takšno odločitev pa ni navedel.

Toda pred dnevi je prišlo do prvega nepričakovanega preobrata, kajti španski klub se je znova vključil v boj za organizacijo turnirja. Ademar je kvalifikacijski turnir povabljencev gostil že v minuli sezoni, pred domačimi gledalci pa je v konkurenci s Celjem Pivovarno Laško (Slovenija), Kadettnom (Švica) in Lemgom (Nemčija) osvojil prvo mesto in napredoval med evropsko elito. Španci so tako na sedež EHF na Dunaju poslali uradno ponudbo za gostiteljstvo septembrskega tekmovanja, v njej pa so zagotovili plačilo vseh stroškov organizacije (okoli 40.000 evrov) in brezplačni televizijski signal za vseh šest tekem.

A v četrtek, 15. julija, je sledil še en preobrat, zanj pa je znova poskrbel Reale Ademar. Ker mesto Leon, iz katerega prihaja špansko moštvo, ni zagotovilo klubu obljubljenih 250.000 evrov pomoči, je Ademar odstopil od kandidature za kvalifikacijski turnir povabljencev ("wild card") za ligo prvakov v sezoni 2010/11. Kot glavni razlog je klubski predsednik navedel varčevalne ukrepe, kajti trenutno naj bi imel Reale Ademar že za okoli 500.000 evrov dolgov.

Danes pa je nemški klub Rhein Neckar Löwen izkoristil prednostno pravico pri organizaciji turnirja. Tako je evropska zveza potrdila, da bodo prav Nemci gostitelji tekmovanja, na katerem bodo od 3. do 5. septembra poleg gostiteljev nastopili še Gorenje Velenje, Bjerringbro-Silkeborg in Reale Ademar. Ker je dvorana v Mannheimu v tem terminu zasedena, bodo tekme v dvorani Europahalle v Karlsruheju.

Zmagovalec kvalifikacijskega turnirja bo v ligi prvakov v sezoni 2010/11 igral v skupini A skupaj s Kielom, Barcelono, Celjem Pivovarno Laško, Chamberyjem in Kielcami.


Razpored tekem turnirja povabljencev:


Petek, 3. septembra:



Reale Ademar - Bjerringbro-Silkeborg

Rhein Neckar Löwen - Gorenje Velenje


Sobota, 4. septembra:

Gorenje Velenje - Reale Ademar

Bjerringbro-Silkeborg - Rhein Neckar Löwen


Nedelja, 5. septembra:

Bjerringbro-Silkeborg - Gorenje Velenje

Reale Ademar - Rhein Neckar Löwen


Dejan Kresnik