18. 7. 2010

"Bitka v Chicagu" - na promocijski tekmi v ZDA Nemci tesno premagali Poljake

Na promocijski tekmi v Chicagu sta se pred 6500 gledalci pomerili moški reprezentanci Nemčije in Poljske. V dvoboju, ki so ga ameriški preireditelji poimenovali "Bitka v Chicagu", so bili za zadetek (27:26) uspešnejši Nemci.

 

 

Nemčija - Poljska 27:26 (15:11)

 

Chicago - Univezitetna dvorana Illinois, gledalcev: 6500, sodnika: Johanesson in Klika (oba Švedska).

 

Nemčija: Heinevetter, Lichtlein, Hens 3, Gensheimer 4 (1), Roggisch, Klein, Pfahl 3, Strobel, Preiß 1, Heinl 1, Flohr 3, Glandorf 3, Weinhold 2, Kraus 5 (3), Groetzki 1, Schöne 1, Kaufmann, Haaß.

 

Poljska: Szmal, Wyszomirski, Wleklak, Jurkiewwicz, Jurecki 4, Krieger, Jaszka 1, M. Lijewski 4, K. Lijewski 1, Jurasik 6, Glinski, Jachlewski 3, Tluczynski 5 (4), Kuchczynski, Miszka, B. Jurecki, Zoltak 1, Siodmiak 1.

 

Izključitve: Nemčija 8 minut, Poljska 6 minut.

 

 

V okviru promocije rokometa v Združenih državah Amerike je tamkajšnja rokometna zveza za pomoč zaprosila nemško in vodstvo bundeslige. Zato sta se (z neposrednim televizijskim prenosom, kar se je zgodilo prvič v ZDA) na prijateljsko-promocijski tekmi v Chicagu pomerili moški reprezentanci Nemčije in Poljske, to pa je bila hkrati ponovitev finala s svetovnega prvenstva v Nemčiji leta 2007. Tako kot pred tremi leti, so bili tudi tokrat uspešnejši Nemci, ki so slavili s 27:26 (15:11).

Na nemško-poljskem dvoboju v univerzitetni dvorani Illinois se je zbralo okoli 6500 gledalcev, čeprav so jih ameriški prireditelji pričakovali med 9000 in 10.000. Že v prvem polčasu si je moštvo nemškega selektorja Heinerja Branda priigralo štiri zadetke prednosti (15:11), v nadaljevanju pa so se Poljaki močno približali. Toda izbrancem poljskega selektorja Bogdana Wente je v končnici zmanjkalo moči in časa za kaj več kot minimalen poraz. Pri zmagovalcih je bil s petimi zadetki najučinkovitejši Michael Kraus, pri poražencih pa je Mariusz Jurasik šestkrat zadel v polno.

 

Za najboljšega posameznika v reprezentanci Nemčije je bil izbran Pascal Hens, pri Poljakih pa vratar Slawomir Szmal.

 

Tekma med Nemčijo in Poljsko seveda ni prvi poskus promocije in uveljavitve rokometa v ZDA. Preden je Los Angeles leta 1984 gostil poletne olimpijske igre, so se Američani rokometnega projekta lotili na amaterski ravni, iz njega pa se ni izcimilo pravzaprav nič. Lani so poskušali pomagati Francozi, ki so zaključni turnir ligaškega pokala organizirali v Miamiju (v dvorani, v kateri igra svoje tekme v profesionalni ligi NBA slovito košarkarsko moštvo Miami Heat), vendar je bil obisk na tekmovanju, na katerem je v dresu Chamberyja igral tudi slovenski reprezentant Jure Natek, zelo slab.

 

Zdaj se je ameriška rokometna zveza lotila tega projekta v sodelovanju z nemško in vodstvom bundeslige. Poleg reprezentanc Nemčije in Poljske so Američani povabili v Chicago tudi trenerje, sodnike, menedžerje in druge rokometne funkcionarje, selektorja Brand in Wenta pa sta imela tudi posebni strokovni predavanji. Kot zanimivost velja omeniti, da je proračun ameriške rokometne zveze, ki ima svoj sedež v olimpijskem mestu Salt Lake City (leta 2002 je gostilo zimske OI), okoli milijon dolarjev. Uradno deluje približno 50 klubov, registriranih igralcev je okoli 2500, ligaško tekmovanje (prvak je ekipa New Yorka) pa zaradi velikih razdalj poteka po turnirskem sistemu.

 

 

Dejan Kresnik