21. 7. 2010

Intervju s selektorjem mladinske reprezentance Slavkom Ivezičem

V rubriki "INTERVJU" tokrat gostuje Slavko Ivezič, selektor moške mladinske reprezentance Slovenije. Ivezič je ocenil dosedanje priprave na bližnje evropsko prvenstvo na Slovaškem, nasprotnike na EP, razkril svoja pričakovanja in želje, primerjal sedanjo generacijo s tisto, ki je lani na SP v Egiptu osvojila bronasto kolajno... Vabljeni k zanimivemu branju!

Prva dela priprav na Euro ste opravili na Rogli in Zrečah, zdaj pa se pripravljate v Podčetrtku. Kako ste zadovoljni z dosedanjim oprvaljenim delom?

Lahko rečem, da je dosedanji del programa priprav v celoti uresničen. Pomembno je poudariti, da so fantje prišli že na začetek priprav zelo dobro pripravljeni, kar je dobra osnova za nadaljnje delo. Na Rogli je bil poudarek na telesni pripravi, v Zrečah pa je večji poudarek dobila tehnično-taktična, ki pa je bila seveda prav tako prepletena z elementi telesne priprave. Edina zadeva, ki je malce zmotila potek priprav, so bile poškodbe nekaterih igralcev. Toda v sodelovanju z zdravniško in fizioterapevtsko službo smo jih večinoma uspešno sanirali. Še največ preglavic ima Jelovčan zaradi poškodbe stopala.

Katerim stvarem boste namenili glavnino zaključnega dela priprav v Podčetrtku?

V Podčetrtku bo seveda šlo predvsem za finalizacijo dosedanjega dela in piljenje podrobnosti v vseh štirih fazah igre: obrambi, protinapadu, napadu in vračanju v obrambo. Poleg tega se bomo seveda pripravljali tudi na nasprotnike, ki nas čakajo v skupinskem delu evropskega prvenstva na Slovaškem. Romunijo smo "obdelali" že prej, tako da bo poudarek na Švedski. Prav proti Skandinavcem igramo uvodno tekmo na EP, računamo pa, da bi prav dvoboj z njimi utegnil biti odločilen v boju za eno izmed prvih dveh mest v skupini, ki peljeta med osem najboljših v Evropi. S Hrvaško bomo igrali zadnjo tekmo v skupini, zato jo bomo lahko analizirali njeno igro kar na Slovaškem, kjer se bo pred dvobojem z nami pomerila že z Romunijo in Švedsko.

Žreb vam je naklonil precej težko skupino. Kakšne so možnosti Slovenije, da se uvrsti v drugi krog EP na Slovaškem?

Hrvaška je svetovni prvak v kadetski konkurenci, Švedska tretja, Romunija pa se spet vrača na svetovno rokometno sceno v mlajših kategorijah. Hrvati imajo izredno dobro generacijo, ki je iz kadetske prišla v mladinsko kategorijo. Zanimivo je, da imamo o naših južnih sosedih najmanj informacij, a kot sem že prej omenil, jih bomo lahko dovolj nabrali kar na samem tekmovanju na Slovaškem. Tam jih bomo lahko "v živo" videli na igrišču in natančno analizirali njihovo igro. Vsi trije nasprotniki so zelo dobri, še posebno pa to velja za Švede in Hrvate. Toda previdnost seveda ni odveč tudi pri Romunih, ki so pred dvema letoma organizirali evropsko prvenstvo za mladince. Takrat so nas celo premagali, vendar predvsem zaradi prednosti domačega igrišča in dejstva, da nismo igrali v popolni kadrovski zasedbi.

Pred EP boste odigrali le dve tekmi za trening z reprezentanco Srbije. Ali se vam to morebiti ne zdi premalo pred nastopom na tako velikem tekmovanju?

To bosta naši edini preizkušnji pred odhodom na Slovaško. Proti Srbiji bomo lahko v četrtek in petek ocenili raven forme in pripravljenosti naše reprezentance. Na žalost drugih kakovostnih nasprotnikov v tem času ni mogoče dobiti, razen seveda tistih, ki se pripravljajo na EP, medtem ko ostali nimajo reprezentančnih akcij. Računali smo še na dve tekmi s Slovaki, vendar so ju odpovedali, prav tako pa smo načrtovali tudi obračun s Kuvajtom. Ta naj bi prišel na priprave v Slovenijo, a kasneje iz vsega skupaj ni bilo nič.

Slovenski mladinci so pod vašim vodstvom na lanskem svetovnem prvenstvu v Egiptu osvojili bronasto kolajno. Kako bi ocenili takratno in sedanjo generacijo slovenskih rokometnih upov?

Vsaka selekcija ima svoje specifičnosti, svoje dobre in slabe strani. V primerjavi z lanskim SP v Egiptu imamo manjšo izbiro levorokih igralcev, poleg tega pa je lažje poškodovan še Papež. To pomeni, da nam ostaneta le Mlakar in Marguč, zato smo iz kadetskih vrst poklicali še desnokrilnega igralca Šoštariča. Obe slovenski generaciji sta tehnično zelo podkovani, kar bi lahko bila naša prednost. Toda po drugi strani nimamo izrazitih ostrostrelcev z razdalje, zato bomo temu tudi prilagodili našo igro. Hendikep je tudi dejstvo, da fantje malo igrajo v svojih klubih oziroma niso med nosilci igre, toda to je pač težko spremeniti. Upam, da bodo na letošnjem EP dobili potrebno minutažo in izkušnje, kajti naslednje leto ima ta generacija SP, na katerem naj bi pokazala svoj maksimum.

Kako visoko lahko Slovenija poseže na evropskem prvenstvu za mladince, ki bo od 28. julija do 8. avgusta na Slovaškem?

Cilj je kot vedno uvrstitev od petega do osmega mesta. To je osnovni in realni cilj. Glede na močne nasprotnike v skupini in dejstvo, da se v drugi krog uvrstita po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine, to seveda pomeni, da za začetek načrtujemo napredovanje v drugi krog. Ko pa enkrat prideš med osem najboljših reprezentanc v Evropi, je vse odprto in vse možno. Naši fantje imajo v podzavesti kolajno, vendar ne želim, da razmišljajo in govorijo o njej. Kati na uspeh oziroma neuspeh vpliva zelo veliko dejavnikov.

Dejan Kresnik