23. 7. 2010

Z delovanjem je po sklepu izredne skupščine prenehal ženski rokometni klub Burja s Škofij

Na izredni skupščini ženskega rokometnega kluba Burja Škofije je bil sprejet sklep, da klub po volji članov preneha delovati. A to še ne pomeni, da se 35-letna zgodovina rokometa na Škofijah končuje.

Volje za delo je namreč pri igralkah, starših in drugih ljubiteljih tega športa na Škofijah in v okolici še veliko. Položaj, ki se je vlekel od decembra lani, ni ponujal drugačnih možnosti izhoda. Lansko skupščino je upravna enota razveljavila, dosedanjemu predsedniku Mitji Vatovcu se je iztekel mandat, novo vodstvo pa ni bilo imenovano. Pojavljali so se konflikti, člani so se pritoževali nad neinformiranostjo, kopičile so se tudi finančne težave.

Konec aprila je bil na izredni skupščini imenovan začasni izvršni odbor kluba, da bi neobremenjen s preteklim, tudi konfliktnim dogajanjem pregledal poslovno in knjigovodsko dokumentacijo ter razčistil, kakšen je sploh finančni položaj kluba. Tako bi omogočili novim kandidatom za izvršni odbor (v skladu s statutom) seznanitev z realnim stanjem. Šele na ta način bi bilo namreč možno prevzeti delo in odgovornost za nadaljnje delovanje kluba.

Začasni izvršni odbor je ugotovil, da se pri vodenju ni spoštovalo načelo javnosti delovanja, da je bilo poslovanje kluba precej netransparentno, sklepanje pogodb in poraba denarja se je velikokrat dogajala brez nadzora in vednosti izvršnega odbora, poročilo o poslovanju za leto 2009 pa ni zajemalo vseh dogodkov. Po ponovnem pregledu dokumentacije in pripravi bilance se je pokazalo, da je nakopičenih dolgov ogromno. Klub je imel že nekaj časa blokiran račun, grozile so mu nove izvržbe. Ker ni bil izvoljen nov predsednik in izvršni odbor ter je bila edina pooblaščena oseba na upravni enoti dosedanji predsednik, je bilo delo kluba ohromljeno in prihodnost igralk, zlasti članic, negotova. Zaradi nedorečenosti v delovanju kluba je bilo manj angažiranja za pridobivanje sponzorskih sredstev, tako da je klub že od januarja "visel" v zraku.

V takih razmerah je bilo nemogoče najti kandidate, ki bi kandidirali v organe vodenja kluba in tako članom na skupščini ni preostalo drugega, kot da sprejmejo sklep o prenehanju delovanja in omogočijo vsem dekletom, željnim igranja rokometa, nadaljevanje športne kariere. Vse igralke so oproščene plačila nadomestila po členu 54. veljavnega registracijskega pravilnika Rokometne zveze Slovenije. Burja je v minuli sezoni osvojila končno sedmo mesto v državnem prvenstvu.