27. 7. 2010

Znane kvalifikacijske skupine za SP 2011 v Braziliji za ženske, Slovenija neposredno v dodatnih kvalifikacijah

Na sedežu EHF na Dunaju so izžrebali skupine evropskega dela kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu za ženske, ki bo od 3. do 18. decembra 2011 v Braziliji. Sloveniji ne bo potrebno nastopiti v kvalifikacijah po skupinah, ampak bo zaigrala šele v dodatnih kvalifikacijah, ki bodo junija 2011.

 

Evropske kvalifikacije so razdeljene na dva dela. V prvem je 17 reprezentanc (Avstrija, Azerbajdžan, Belorusija, Bolgarija, Ciper, Češka, Finska, Velika Britanija, Grčija, Italija, Litva, Makedonija, Poljska, Portugalska, Švica, Slovaška in Turčija) razdeljenih v štiri skupine (tri skupine s po štirimi ekipami in ena s petimi), kvalifikacije pa bodo potekale na turnirjih od 30. novembra do 5. decembra letos. V naslednji krog kvalifikacij se bodo uvrstili le zmagovalci skupin.

Evropske kvalifikacijske skupine za SP 2011 v Braziliji:

Skupina 1 Skupina 2 Skupina 3 Skupina 4
Avstrija Makedonija Belorusija Češka
Slovaška Švica Turčija Litva
Poljska Grčija Portugalska Italija
Velika Britanija Azerbajdžan Finska Bolgarija
Ciper

Na svetovnem prvenstvu v Braziliji za ženske bo nastopilo 24 reprezentanc, Evropo pa bo zastopalo 11 ekip. Neposredno udeležbo na SP sta si že zagotovili Brazilija kot organizator tekmovanja in Rusija kot aktualni svetovni prvak, prav tako pa si jo bodo še tri najboljše reprezentance z letošnjega decembrskega evropskega prvenstva na Danskem in Norveškem. Za preostalih osem prostih mest iz Evrope (brez Rusije) se bo potegovalo 29 reprezentanc, med njimi tudi Slovenija.

 

Drugi krog na poti do nastopa na SP 2011 v Braziliji predstavljajo dodatne kvalifikacije. V njih si je neposredno udeležbo zagotovilo dvanajst od skupno 16 reprezentanc, ki so že uvrščene ne letošnji Euro v Skandinaviji (neposredno na SP: Rusija in tri najboljše z EP 2010). Prve tekme dodatnih kvalifikacij bodo 4. ali 5. junija 2011, povratne teden dni kasneje, na SP pa se uvrstijo zmagovalci parov dodatnih kvalifikacij. Pari tekem dodatnih kvalifikacij bodo izžrebani 19. decembra 2010 v Herningu na Danskem, torej zadnji dan evropskega prvenstva za ženske.

 

Dodatne kvalifikacije (15 reprezentanc): Hrvaška, Danska, Španija, Francija, Nemčija, Madžarska, Islandija, Črna gora, Nizozemska, Norveška, Romunija, Slovenija, Srbija, Švedska, Ukrajina.

 

 

Dejan Kresnik